Hydro mener Norge trenger vindkraft: – Uten vindkraft ville vi hatt kraftunderskudd

Norsk Hydro mener landbasert vindkraft er viktig for å sikre lav strømpris, grønn industri og norske klimamål. – Uten vindkraft ville vi hatt kraftunderskudd neste år, sier Hydro-direktør Arvid Moss.

TRENGER VINDKRAFT: Kraftforbruket vil stige når Norge skal elektrifisere transport og industri for å nå klimamålene, og hvis man skal unngå høyere strømpriser vil det trengs mer vindkraft, mener Norsk Hydro. Dette er Tonstad vindpark i Sirdal og Flekkefjord kommuner, hvor Norsk Hydro er operatør.
Publisert: Publisert:

Vindkraften blir sentral for å sikre ny, grønn industri i Norge og elektrifisering av oljebransjen, industrien og transportsektoren, mener Norsk Hydro.

Siden 1967 har selskapet drevet med aluminiumsproduksjon, på steder som Karmøy, Husnes, Høyanger og Sunndalsøra. Selskapet er stor produsent og forbruker av kraft, og avhengig av konkurransedyktige strømpriser for å kunne investere videre i Norge.

– Det er viktig at folk forstår hvor viktig vindkraft er for Norge. Uten vindkraft ville vi hatt kraftunderskudd neste år, og konsekvensen ville være høyere priser, sier Arvid Moss, konserndirektør for energi i Hydro, til E24.

– Prisene ville gått opp for deg og meg som forbrukere, industrien ville ha fått høyere priser og måtte ta ned sine satsinger. Uten vindkraftutbygging vil vi heller ikke få kraft nok til å elektrifisere Norge videre, og vi vil ikke nå klimamålene våre, sier Moss.

Les på E24+

Kort forklart: Faktorene som styrer strømprisen

Kraftig økning i vindkraft

De siste årene har det vært en boom innen vindkraft, og bare i år vil åtte prosjekter bli satt i drift. Det vil føre til at produksjonen av vindkraft øker til nesten 10 terawattimer ved utgangen av 2019, ifølge NVE.

I 2018 ble det til sammenligning produsert 3,9 terawattimer vindkraft i Norge, av en total produksjon på rundt 145,7 terawattimer, viser NVEs tall. Forbruket i Norge steg i fjor til rekordhøye 135,4 terawattimer.

Ifølge Hydros regnestykker ville det ha vært kraftunderskudd i Norge til neste år hvis man ikke hadde hatt noe vindkraft i Norge. Fremover vil Norge trenge 40 til 80 terawattimer mer kraft for å redusere forbruket av fossil energi, ifølge Statnett (se faktaboks). Da vil det bli behov for vindkraft, mener aluminiumsprodusenten.

– Hvis vi ser nøkternt på det ville vi gått inn i et kraftunderskudd fra og med neste år hvis det ikke var for vindkraften. Det ville gitt høyere priser og økt import av kraft fra andre land. Det er ikke en situasjon vi ønsker, sier Moss.

Les også

Kronesjokk gir dyrere strøm: – Har veldig stor betydning

Hydros konserndirektør for energi, Arvid Moss.

Stor lokal motstand

Det har vært stor lokal motstand mot enkeltprosjekter i vindbransjen, som på Frøya. Denne helgen skal organisasjonen Motvind velge leder og styre, i et forsøk på å samle motstandere mot vindkraft. Eivind Salen er leder for interimsstyret i Motvind.

– Er Motvind mot alle prosjekter, eller er det noen som det er greit å bygge ut?

– Det er mye lettere å finne eksempel på prosjekter som er skandaløse enn prosjekter som har gått bra. Det har ofte blitt mer omfattende enn det de har sagt, sier Salen til E24.

– Strømforbruket i Norge kan øke med 40 TWh frem til 2040 grunnet elektrifisering, tror Statnett. Hvis man ikke vil ha vindkraft, så må man kanskje akseptere høyere priser?

– Høyere priser får man med vindkraften, på grunn av utbygging av kraftkabler og strømnett. Vi merker det særlig på nettleien, sier Salen.

– Men hvis forbruket øker mer uten at produksjonen følger etter, så kan også kraftprisen bli høyere. Hva sier dere til det?

– Dette har vi ikke diskutert ennå. Dette er fortsatt under arbeid, og blir en viktig oppgave nå som organisasjonen kommer ordentlig i gang, sier Salen.

Les også

Billigere strøm i mars: Vinden blåste prisene nedover

Vil legge mer igjen lokalt

Hydros direktør for energi Arvid Moss tror det er mulig å skape mer lokal aksept for vindkraft. Han mener vindkraften må settes i sammenheng med å nå klimamålene i Norge og globalt, og samtidig skape verdier og arbeidsplasser i Norge.

– Vi tror at regjeringen vil legge frem nye konsesjonsregler som sikrer bedre lokal forankring. Hydro ønsker også å ta med seg erfaringene fra utbygging av vannkraft gjennom 100 år, hvor vi har samarbeidet med lokalsamfunnet og funnet løsninger, sier Moss.

– Mer av verdiskapningen må også ligge igjen lokalt. Dette kan skje på ulike måter, enten gjennom skatter og avgifter eller ved at kommuner og fylker blir medeiere i prosjekter, legger han til.

Vindbransjen og vindkraftkommuner har foreslått å innføre en naturressursskatt for å sikre at kommunene får inntekter ut over eiendomsskatten som de får i dag. Moss vil ikke kommentere hvilken form for skattlegging som kan være aktuell.

Les også

Derfor er vindkraft billigere enn kullkraft: Får drahjelp av CO₂-priser

Vil drive vindkraft selv

Hydro ønsker også selv å spille en rolle innen drift av vindkraftverk. Selskapet har allerede ansvaret for driften av Tonstad vindkraftverk, som eies av Engie og Susi Partners.

– Vi er i ferd med å kjøre i gang Tonstad vindpark hvor Hydro er operatør. Der bruker vi kompetansen vår fra vannkraft til å ta operatørrollen. Vi bruker driftsapparatet vårt på Rjukan og markedsapparatet i Oslo til å drive det, sier Moss.

– Vi vil være med å utvikle det norske vindmarkedet. Vi vil fortsatt kjøpe vindkraft på langsiktige kontrakter, men vi vil også ta posisjoner som gjør at vi får denne næringen på bedre kjøl. Det er viktig at vi gjør dette riktig, for Norge sitter på store verdier her, og vi må ha en debatt som gjør at vi kan utløse dette potensialet, legger han til.

Les også

Mener regjeringen somler med havvind: – Norge må ikke tape kappløpet

Les også

Ny vindpark kan alene levere fire prosent av norsk strøm: Håper på norske eiere

Les også

Regjeringen gir ekstra bostøtte: Tar grep mot strømsjokk

Les også

Kraftselskapene håver inn på dyr strøm

Les også

Omstridt strømvideo har 3,6 millioner visninger: – Feilaktig og overforenklet

Publisert:
Gå til e24.no