Equinor satser fornybart i Argentina: Oljekjempen inn i milliard-vindprosjekt

Etter å ha gått inn i flere solkraftprosjekter i Sør-Amerika kjøper Equinor  seg nå inn i utbyggeren av et argentinsk landbasert vindprosjekt til 1,7 milliarder kroner.

MER VINDKRAFT: Equinor kjøper seg inn i et argentinsk vindprosjekt på land, etter tidligere å ha satset på solkraft i både Argentina og Brasil.

Foto: Equinor
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Equinor skal sitte på halvparten av utbyggerselskapet Luz del León, som har ansvaret for utbyggingen av vindprosjektet Cañadón León i Santa Cruz i Argentina.

Det landbaserte vindprosjektet på 120 megawatt skal koste rundt 190 millioner dollar (nær 1,7 milliarder kroner).

Equinor sier at selskapet vil bidra med 30 millioner dollar i egenkapital (267 millioner kroner), og at det skal eie Luz del León sammen med selskapet YPF Luz, som igjen eies av YPF og et General Electric-selskap.

Det skriver Equinor i en melding tirsdag.

Dermed trapper Equinor opp sin fornybar-satsing i Sør-Amerika, etter å ha satset tungt på olje og gass i Brasil de siste årene og etter å ha gått inn i Argentina i 2017, hvor selskapet også satser på solkraft.

Equinor eier fra før halvparten av YPF-lisensen Baja del Toro i Argentina, og sikret seg flere blokker i fjorårets første åpne argentinske budrunde på sokkelen.

Equinor var for øvrig en stor eier av vindkraftprosjekter på land i Norge frem til 2010, da selskapet solgte seg ut for å satse på havvind.

Satser mer på fornybart

Fra før har Equinor en omfattende fornybarportefølje som domineres av havvind i Europa, særlig i Storbritannia.

I Sør-Amerika har selskapets fornybar-satsinger så langt bestått i solkraftprosjekter i Brasil og Argentina (Guanizul 2A) i kompaniskap med norske Scatec Solar. Equinor kjøpte i fjor litt over ti prosent av Scatec Solar.

Tidligere har også Equinors Brasil-sjef Margareth Øvrum sagt til E24 at selskapet ser på muligheter for havvind i Brasil sammen med Petrobras.

– Vi er glade for å styrke våre forbindelser med Argentinas ledende energiselskap, YPF, også innen vindkraft, sier Pål Eitrheim, Equinors konserndirektør for Nye energiløsninger.

Vindprosjektet i Argentina skal selge kraften sin på langsiktig kontrakt til Cammesa over 20 år og YPF i en 15-årig avtale.

Mange fornybarprosjekter

Equinors portefølje av havvindprosjekter er voksende, og inkluderer blant annet verdens første flytende havvindpark, Hywind Skottland på 30 megawatt, samt britiske Sheringham Shoal på 317 megawatt og Dudgeon på 402 megawatt.

Dudgeon hadde en prislapp på 12,7 milliarder kroner.

Equinor planlegger også et enormt vindprosjekt på Doggerbanken, som består av fire utbygginger på totalt opp mot 4.800 megawatt – altså over ti ganger størrelsen på Dudgeon.

Selskapet eier halvparten av tre av de fire Doggerbank-prosjektene, og ligger dermed an til å dekke halve regningen for 3.600 megawatt. Selskapet har tidligere sagt at det planlegger å delta i årets britiske havvind-auksjon.

I påsken åpnet Tysklands leder Angela Merkel havvindparken Arkona til rundt 10 milliarder kroner. Parken har en kapasitet på 385 megawatt og eies i fellesskap av Eon og Equinor.

Det neste storprosjektet for Equinor blir havvindparken Empire Wind utenfor New York, en enorm investering til drøye 25 milliarder kroner og selskapets desidert største fornybarprosjekt hittil.

Selskapet utreder også havvindprosjekter i Sør-Korea og på Kanariøyene, samt Hawaii og California, og nylig kjøpte selskapet seg inn i flere havvindlisenser i Polen. Equinor har også etablert et kontor i Japan med håp om å bygge vindprosjekter til havs.

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Vindkraft
  3. Argentina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Equinor har råd til både olje og havvind: – Har en veldig sterk balanse

  2. Havvind-milliarder til norske leverandører: – Viktig at de er med på lasset

  3. Equinor har valgt base til gigantprosjekt: Havvind skaper britiske jobber

  4. Annonsørinnhold

  5. Naboland bygger mer i Nordsjøen: Åpner Danmarks største havvindpark

  6. Equinor vant kontrakt verdt 25 milliarder utenfor New York