Varig lav oljepris kan kreve krisepakker: – Dette kommer til å gjøre skikkelig vondt

Finansminister Jan Tore Sanner (H) vil vurdere tiltak for hardt rammede regioner hvis oljeprisen blir liggende på et lavt nivå, som i perioden etter 2014. – Dette kommer til å gjøre skikkelig vondt, sier Ståle Kyllingstad i IKM-gruppen.

Krogh, Marie von
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Finansministerens løfte kommer i svaret på et skriftlig spørsmål fra Roy Steffensen (Frp).

Steffensen etterlyste denne uken planer om krisepakker til de mest oljetunge områdene i Norge ved behov. Regjeringen kom også med slike pakker etter oljeprisfallet mellom 2014 og 2016.

Sanner sier at han vil være klar med krisepakker hvis det skulle bli nødvendig.

– Dersom oljeprisen blir liggende på et lavt nivå over lengre tid og etterspørselen fra næringen faller kraftig, vil regjeringen vurdere å komme med målrettede tiltak, slik det ble gjort etter oljeprisfallet i 2014. Oljeprisfall er en situasjon vi har erfaring med og verktøy til å håndtere, sier Sanner i sitt svar.

Les også

Regjeringen varsler krisepakke på minst 100 milliarder

Etter et betydelig oljeprisfall fra høsten 2014 varslet regjeringen året etter tiltakspakker som skulle sikre aktiviteten på Vestlandet, da fylker som Hordaland og Rogaland ble rammet av økt arbeidsledighet. Solberg-regjeringen la frem en pakke på 2,5 milliarder kroner til økt vedlikehold, og fulgte siden opp med ytterligere midler.

– Frykter fremtiden

Ståle Kyllingstad i IKM-gruppen er bekymret for situasjonen for oljebransjen. Han sliter blant annet med reisebegrensninger for de ansatte internt i Norge, og vil be kommunene om å tillate mer fri bevegelse og ikke gjøre krisen større med ulike lokale regler.

– Jeg frykter fremtiden, sier han.

– Vi hadde god fart med ordre inn i 2020, men nå er bremsen på. Jeg håper vi får kontroll på viruset etter påske. Da blir dette mer håndterbart. Nå er det permitteringsvarsel både hos oss og mange andre. Vi har rundt 30 permitterte, men har sendt ut varsel til cirka 400 av 2.500 ansatte, sier han.

Han påpeker at Norge har fått en dobbeltsmell: coronaviruset bidrar til lavere oljeetterspørsel, og i tillegg har en konflikt mellom Saudi-Arabia og Russland økt overskuddet på olje enda mer, og sendt oljeprisen kraftig nedover.

– Dette er dramatisk, for du har to hendelser oppå hverandre, sier Kyllingstad.

– Med en oljepris som er nede i 27 dollar, så er du nede på det nivået der oljefeltene ble vedtatt utbygget på norsk sokkel. Bransjen har en mye lavere kostnadsbase enn før, men dette kommer til å gjøre skikkelig vondt. En rekke oljeselskaper har nå kuttet investeringene, så det er dramatisk, sier han.

Les også

Oljeprisen raser forbi bunnivået fra oljekrisen

Finansminister Jan Tore Sanner (H).

Håkon Mosvold Larsen

– Sanner vil vurdere krisepakker hvis oljeprisen holder seg lav lenge?

– Det er nødvendig. Så må myndighetene også være flinke til å sanksjonere prosjekter tidlig, som havvindprosjekter og CO₂-fangst og -lagring, og kanskje må de også bruke enda mer penger. Det er viktig for næringslivet å ha aktivitet og drive innovasjon i denne fasen, sier Kyllingstad.

Laveste oljepris siden 2003

I 2014 var oljeprisen på over 100 dollar fatet, men fra høsten falt prisen, til den bunnet ut på 27 dollar fatet i starten av 2016. Etter coronakrisen og fallende oljeetterspørsel har oljeprisen nå falt til 27 dollar fatet, som er det laveste siden 2003.

– Oljeselskapene står godt rustet til å kunne håndtere lavere oljepris, sier Sanner.

Han viser til at oljebransjen har kuttet kostnadene mye og blitt mer effektive, og at utbygginger på norsk sokkel er lønnsomme på lavere oljepriser enn for noen år siden.

– Skulle oljeprisen bli liggende på dagens nivå, vil trolig etterspørselen fra oljevirksomheten gå ned, men det vil ta noe tid. Prisene i terminmarkedet tilsier imidlertid at oljeprisen vil ta seg opp igjen de nærmeste årene, sier Sanner.

Les også

Maria permitteres i dag: – Vi må bare komme oss gjennom dette

Stor usikkerhet

Sanner påpeker at det fortsatt er stor usikkerhet om effekten av smitteverntiltakene i Norge og andre land. I første omgang ønsker han å sikre behandling av dem som trengs.

– Det er stor usikkerhet om de økonomiske virkningene av virusutbruddet, men vi må regne med at den økonomiske veksten vil bli trukket betydelig ned den nærmeste tiden, sier Sanner.

Han sier at noen næringer er direkte påvirket, enten fordi staten har bedt dem om å stenge ned virksomheten eller fordi etterspørselen har falt brått, som reiseliv, hotell og flynæringen.

Les på E24+

Dette skjer med lånet ditt om banken kollapser

Andre næringer får ikke tak i råvarer fra andre land og kan ikke produsere noe. I tillegg rammes bedrifter av at skoler og barnehager er stengt, og mange foreldre må være hjemme.

– Regjeringen la fredag 13. mars og søndag 15. mars frem en rekke strakstiltak for i størst mulig grad å unngå unødige oppsigelser og konkurser i levedyktige selskaper som er rammet av en akutt svikt i inntektene, sier Sanner.

– Enigheten i Stortingets finanskomité har ytterligere forsterket tiltakene og sikret at inntektsbortfallet begrenses for dem som nå blir permittert eller går kraftig ned i inntekt. Regjeringen har dessuten varslet at det jobbes med ytterligere tiltak, legger han til.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Dollar
 3. Jan Tore Sanner
 4. Oljepris
 5. Norsk sokkel
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette er de økonomiske grepene Norge kan møte viruskrakket med

 2. Regjeringen varsler full brems som følge av virusutbruddet

 3. Betalt innhold

  Virus og priskrig truer oljeleverandører: Frykter konkursbølge

 4. Annonsørinnhold

 5. Regjeringen bruker 27 milliarder kroner - får hard kritikk

 6. Betalt innhold

  Olje- og energiministeren gjør alt i sin makt for å berge jobber