Lundin leverer inn utbyggingssøknad: Luno II blir til Solveig-feltet

Tre og et halvt år etter at Edvard Grieg-plattformen ble skrudd på for første gang, er oljeselskapet Lundin klare for å bygge ut den første satellitten. Prislapp: 6,4 milliarder kroner.

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg mottok onsdag utbyggingsplanen for Solveig, satellittfeltet til Edvard Grieg, fra Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Onsdag hadde oljeselskapet Lundin Norway (en del av Lundin Petroleum) og partnerne OMV og Wintershall tatt turen til olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) for å formelt overlevere utbyggingssøknaden for et nytt felt (PUD, Plan for utbygging og drift).

Tidligere i år har Neptune Energy overlevert planer for Duva- og Gjøa-feltene, mens Equinor har overlevert en oppdatert plan for Gullfaks. Se oversikten over alle utbyggingssøknadene som er overlevert siden 2012 i bunnen av saken!

Lundin og partnerne er nå klare for å investere 6,4 milliarder kroner i Solveig-feltet, som tidligere gikk under navnet Luno II. Produksjonen skal starte i første kvartal 2021 og feltet vil være lønnsomt med en oljepris under 30 dollar per fat.

– Dette er en stor dag for Lundin, sa Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik da hun innledet presentasjonen onsdag.

Solveig blir et satellittfelt som skal kobles tilbake mot Lundin-feltet Edvard Grieg, som i starten var kjent som Luno.

– Solveig er piken Peer Gynt ble betatt av, men som aldri kunne bli hans. Det var naturlig å bruke navnet Solveig på et felt som er så tett knyttet gjennom rørledninger og infrastruktur til Edvard Grieg-feltet, sa Færøvik.

Les også

Aker BP har funnet mer olje på Froskelår

Rosenberg Verft og TechnipFMC vant storkontrakter

Utbyggingen av Solveig vil gi aktivitet over store deler av landet fra Lysaker til Horten, Arendal, Stavanger, Bergen og opp til Orkanger i Trøndelag. Der ligger TechnipFMCs anlegg som skal produsere rørledningene til feltet.

– 60 prosent av investeringene vil ende i Norge og det anslås en sysselsettingseffekt på mellom 4.000 og 5.000 årsverk i perioden 2019 til 2021, sa Færøvik.

E24 har tidligere omtalt prislappen og at Lundin Norway har tildelt TechnipFMC den store subsea-kontrakten for feltet. I fjor høst ble det kjent at WorleyParsons verft på Rosenberg i Stavanger sikret seg kontrakten for å bygge om Edvard Grieg-plattformen slik at den kan ta imot oljen fra Solveig.

Begge leverandørselskapene er allerede i gang med de innledende arbeidene og ombyggingen av Edvard Grieg vil starte i år. Selve installasjonen på Solveig-feltet skal skje i 2020 i forbindelse med en planlagt vedlikeholdsstenging av Edvard Grieg.

– Da jeg våknet i dag tenkte jeg at det er en grunn til at solen skinner, sa olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg, og fortsatte:

– Dette er god ressursutnyttelse og det er gjort en god jobb. Vi er helt avhengig av slike prosjekter for at alle de tusen som jobber i oljenæringen har en jobb å gå til hver dag.

Når PUD nå sendes inn vil Solveig-feltet blir telt med når SSB fører statistikk over investeringene på norsk sokkel fremover. I fjor endte de på 151,8 milliarder, og det er ventet at tallet vil øke til 172,7 milliarder i år før det er ventet å falle til 158,5 milliarder i 2020.

Her telles imidlertid bare feltene det er søkt om. Norsk Olje og Gass har sin egen statistikk, og de anslår 184,5 milliarder i investeringer i år og 182,5 milliarder neste år.

Les også

TechnipFMC vant subsea-kontrakten for Johan Sverdrup fase 2

Henter ikke all oljen opp fra start

Så langt har Lundin sagt at de regner med å kunne utvinne mellom 40 og 100 millioner fat olje fra Solveig.

I utbyggingsplanen som ble overlevert onsdag er det imidlertid snakk om 57 millioner fat i fase én (hvorav 37 millioner tilfaller Lundin).

Lundin har ikke nedjustert ressursestimatet, men vil utvikle feltet i faser.

– Vi vil produsere i om lag ett år før vi skal vurdere og eventuelt beslutte fase to, sier Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik til E24 etter seansen.

– Dere har tidligere sagt at dere anslår at det ligger 40 til 100 millioner fat i feltet. Gjelder det ennå?

– Vi har ikke kommet med noen oppdatering for det totale ressursanslaget. Det er flere segmenter i Solveig som kan utvikles. Hvis produksjonsdataene skulle tilsi det, kan prosessen (med de neste fasene, journ.anm.) gå raskere, men vi regner med at ett års produksjonserfaring er nødvendig, sier Færøvik.

Hvis reservoaret og produksjonen går som ventet vil det dermed bli flere faser i Solveig i fremtiden:

Lundins utbygging av satellittfeltet Solveig (Luno II) er planlagt i flere faser. Det første segmentet skal produsere i rundt ett år før man skal beslutte om man skal utvide feltet.

Mer på gang rundt Edvard Grieg

Solveig ser for øvrig ikke ut til å bli den siste satellitten Lundin kommer til å bygge ut i området rundt Edvard Grieg.

E24 skrev i januar hvordan Lundin har posisjonert seg i området, og selskapet sitter på flere funn som man nå jobber med å modne frem mot utbygginger.

Mens Goddo ligger lenger frem i tid, er det Rolvsnes som foreløpig ser ut til å bli den neste satellitten som skal bygges ut på Edvard Grieg etter Luno II.

Lundin og TechnipFMC skal for øvrig sette ut subsea-utstyr til en brønn på Rolvsnes i forbindelse med utbyggingen av Solveig, og denne skal brukes til å langtidsteste Rolvsnes-reservoaret.

Oljen i Rolvsnes ligger i såkalt oppsprukket og forvitret grunnfjell og er dermed langt mer komplisert å utvinne enn i Luno II. Etter en ti dagers produksjonstest i fjor mener Lundin de har knekt den geologiske nøtten og under oljemessen ONS annonserte selskapet at de skrudde opp ressursestimatet på Rolvsnes fra 3–16 millioner fat, til 14–78 millioner fat. Samlet sett anslår Lundin at Rolvsnes og Goddo har et ressurspotensial på over 250 millioner fat.

Les også

Utenlandsgjennombrudd for Aker Solutions: Skal utrede gasskompresjon for Chevron i Australia

Hektisk aktivitet i nabolaget

Utbyggingen av Solveig er bare en av de mange prosjektene som enten pågår eller er planlagt på Utsirahøyden i Nordsjøen – og aktiviteten spenner seg hele veien fra leting, til utbygging og drift.

Det var i dette området at den første letebrønnen på norsk sokkel ble boret i 1965, men det ble ikke funnet olje og lenge lå området relativt urørt før Lundin i 2007 fant Edvard Grieg.

I tillegg til Solveig-utbyggingen borer Lundin for tiden Jorvik- og Tellus Øst-prospektene i samme området, mens Aker BP skal bore JK-prospektet.

På utbyggingssiden er man også i gang med utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet som skal i produksjon mot slutten av året, og utbyggingen av fase 2 av samme felt.

De relativt nye feltene Edvard Grieg, Ivar Aasen (til Aker BP) og Gina Krog (til Equinor) er allerede i produksjon.

Lundin Petroleum, og den norske delen Lundin Norway, er kjent som en av de store lete pionerene på norsk sokkel. Selskapet er mest kjent for å ha oppdaget gigantfeltet Johan Sverdrup, men har også gjort store funn som Edvard Grieg i samme nabolag og Alta/Gohta i Barentshavet.

Solveig er den tredje utbyggingsplanen (PUD) som Lundin overrekker norske myndigheter. I 2011 var de klare med utbyggingsplanen for det lille subsea-feltet Brynhild, som var koblet opp mot produksjonsskipet Haewene Brim på britisk sokkel. Feltet som startet produksjonen i 2014 ble stengt ned sommeren 2018.

Brynhild-feltet ble aldri en storsuksess, men det ble den neste utbyggingen: Edvard Grieg, som Solveig-feltet altså skal kobles til.

Grieg ble funnet i 2007 og i 2012 var utbyggingsplanen godkjent. Feltet som kom i produksjon høsten 2015 og siden den gang har det blitt funnet stadig mer olje.

I fjor sommer kunne Lundin annonsere at den anslåtte tiden feltet ville produsere maksimalt (platå) var forlenget med to år til starten av 2020, men i januar kom det enda en oppdatering der Lundin meldte at platåproduksjonen vil kunne fortsette helt til sommeren 2020. Det er før satellitter kommer inn i bildet og bidrar med ytterligere produksjon fra utsiden av selve Edvard Grieg.

Det opprinnelige ressursestimatet for Edvard Grieg på 186 millioner fat er allerede oppjustert flere ganger og ligger nå på 283 millioner fat. Deretter kommer Solveig, Rolvsnes og Goddo på toppen av dette.

Les også

TechnipFMC vant nok en subsea-kontrakt på Sverdrup

Les også

Neptune Energy skal bore med nybygget kinesisk rigg

Les også

Fant mer olje i Froskelår

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Lundin Petroleum
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. TechnipFMC vinner Lundin-kontrakt på minst 2,1 mrd.

  2. Lundin har funnet mer olje i Grieg-nabolaget

  3. Schlumberger sikrer milliardkontrakt fra Lundin

  4. Lundin vil sette fart på oljeprosjekter etter skattepakken: – Nå skal vi gjøre det vi kan

  5. Fant olje på Goddo