Aker BP boret tørt i konfliktområdet Noaka

Etter at Aker BP traff blink på Liatårnet i juli har de nå boret tørt på Nipa-prospektet i Nordsjøen. Begge brønnene ligger i det omstridte Noaka-området i Nordsjøen.

Boreriggen Deepsea Stavanger

Foto: Aker BP
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Oljedirektoratet melder onsdag om at Aker BP og partnerne har boret tørt i en brønn sør for Oseberg-feltet i Nordsjøen.

Brønnen det er snakk om er Nipa (brønn 30/12-2) i lisens PL986.

Den ligger i det såkalte Noaka-området i Nordsjøen, der Aker BP og Equinor fortsatt krangler om hvordan de store oljefunnene skal bygges ut.

Aker BP traff blink i Noaka-området i juli da de kunne melde om et funn på mellom 80 og 200 millioner fat i Liatårnet. Dermed kom enda flere milliarder i spill i konflikten.

Funnet gjorde også at Aker BP fremskyndet boringen av Nipa, som egentlig skulle skje neste år.

– Vi vil gjøre vårt beste for å fremskynde avgrensningen av Liatårnet slik at den gjøres rett etter boringen av Nipa, sa Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik da han presenterte resultatene for andre kvartal i sommer, og la til at de sikter seg inn mot slutten av året.

Nipa-brønnen er den første brønnen som er boret i lisens 986, og lisensen ble tildelt så sent som i januar i år som en del av lisensrunde TFO 2018.

Les også

Søkerlisten for årets lisensrunde er klar: – Interessen for norsk sokkel er svært høy

Milliardkonflikt

Noaka er en engelsk forkortelse for Krafla/Askja og Alvheim Nord. Nipa-brønnen ligger sør og øst for området og lisensene der Krafla/Askja-funnene er gjort i det samme området.

Mens Aker BP og Equinor begge har eierandeler i Krafla/Askja-delen av Noaka-området, så er ikke Equinor eier i sør. Oljegiganten er heller ikke medeier i lisensene der Liatårnet og Nipa ligger.

E24 har tidligere omtalt den pågående konflikten mellom Equinor og Aker BP i dette området, som seiler opp som en av de store kommende utbyggingene på norsk sokkel.

De to selskapene er rykende uenige om hvilken utbyggingsløsning man bør velge for å utvinne alle fatene og det skjeve eierskapet bidrar til å komplisere bildet ettersom de økonomiske interessene ikke er like.

Aker BP er operatør for Nipa-lisensen (PL986) med Petoro, DNO og Wellesley Petroleum som partnere og medeiere.

Det var boreriggen Deepsea Stavanger som boret Nipa-brønnen. Den skal nå videre til Alvheim-feltet for å bore en avgrensningsbrønn.

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap
 2. Equinor

Flere artikler

 1. Eiendelsbytte i Oseberg-feltet kan løse langvarig konflikt mellom oljegigantene

 2. Aker BP-sjefen åpner for Noaka-løsning før nye boreresultater

 3. Betalt innhold

  Aker BP vs. Equinor: Noaka-konflikten på ett minutt

 4. Annonsørinnhold

 5. – En sammenslåing av selskapene er ikke på agendaen

 6. Equinor og Aker BP nærmer seg «fredsavtale»