ExxonMobil kan forlate norsk sokkel

ExxonMobil åpner for å selge seg helt ut av Norge, etter å ha solgt alle feltene de drifter selv i 2017.

VIL SELGE: ExxonMobil åpner for å selge seg helt ut av Norge.

Foto: ExxonMobil
 • Julia Thommessen
Publisert:

Tidligere denne uken informerte ExxonMobil sine ansatte på Forus i Stavanger om at de åpner for salg av selskapets lisenser på norsk sokkel, ifølge Dagens Næringsliv.

Til avisen forteller selskapets pressekontakt Terje Skauen at årsaken er at det er vist interesse for lisensene, og at ExxonMobil vokser i andre deler av verden, som Brasil og Mosambik. Hva oljegiganten vil tjene på et salg er ikke kjent, men en bransjeekspert forteller Dagens Næringsliv at prisen vil ligge på mellom tre og fire milliarder dollar. Dette tilsvarer mellom 25,5 milliarder og 34 milliarder kroner.

Skauen forteller videre at det ikke er fattet noen endelig beslutning om salg, men at selskapet regner med at deres felt er attraktive for eventuelle kjøpere.

Les også

Aksjonærgruppe går til klimakamp mot oljekjemper

Helt ut av Norge

I mars 2017 solgte ExxonMobil feltene de drifter selv til Point Resources for åtte milliarder kroner. I transaksjonen inngikk andeler i feltene Balder, Ringhorne, Ringhorne Øst, Jotun og Forseti, i tillegg til 300 ansatte. Point Resources fusjonerte i 2018 med italienske Enis norske virksomhet og ble Vår Energi.

Vår Energi omsatte for over 29 milliarder kroner i fjor, i følge en årsrapport som ble fremlagt i april i år.

Dersom ExxonMobil fullfører salget, vil det være slutten på deres tilstedeværelse på norsk sokkel. Selskapet, som er verdens største uavhengige oljeselskap, har vært til stede i Norge i 125 år, i følge egen nettside. På sin nettside hevder oljegiganten at historien om ExxonMobil i Norge også er historien om Norges fremvekst som moderne nasjon.

Les også

Shell tar ansvar også for kundenes utslipp: Equinor-styret sier nei

Uinteressert i norsk sokkel

Den amerikanske giganten var det første som hadde lisens på norsk sokkel, og har for øyeblikket eierinteresser i over 20 produserende felt på norsk kontinentalsokkel som er operert av andre.

E24 har tidligere meldt at de store oljeselskapene ikke lenger er like interesserte i Norge. Direktør Frian Årsnes i analyseselskapet Econ sa den gangen at han så et mønster hvor norsk sokkel har blitt mindre interessant for de store oljeselskapene.

– Det er ingen tvil om at det har vært en del transaksjoner som har medført at de store enten selger seg helt eller delvis ut. Dette føyer seg bare inn i rekken. Shell har redusert, BP har gått sammen med Aker og nå er det Exxon, sa han til E24.

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  ExxonMobil vil selge seg helt ut av norsk sokkel

 2. Exxon-salg kan sette historisk rekord på norsk sokkel

 3. Betalt innhold

  DN: Vår Energi kjøper ExxonMobils andeler på norsk sokkel

 4. Betalt innhold

  Reuters: ExxonMobil vil ut av Nordsjøen

 5. Betalt innhold

  Nå er hun sjef for det nest største oljeselskapet i Norge