Statoil flytter ansatte fra Snorre A etter lekkasje

Det er problemer med en brønn på Snorre A-plattformen i Nordsjøen. I alt 117 av 254 arbeidere ble natt til søndag flyttet over på andre plattformer i området.

FLYTTET: 117 av 254 arbeidere på Snorre A-plattformen ble natt til søndag flyttet over på andre plattformer i området , som et føre-var-tiltak.

Rune Johansen
 • NTB
Publisert:

Flyttingen av de ansatte til Gullfaks A og C startet klokken 22.20 lørdag og Statoil brukte to helikoptre. Flytiden mellom plattformene er 10-15 minutter.

– Flyttingen av mannskapet som ikke må være om bord ble avsluttet ved 00.30-tiden. Dette er et føre-var-tiltak, sier pressevakt Eva Sleire i Statoil til NTB.

Hun understreker at de ikke vil kalle dette en evakuering.

Problemet er at det lekker borevæske fra brønnen, 5.400 meter under bakken, samtidig som det er dårlig vær i området. Borevæske pumpes ned i brønnen for å kompensere for trykkendringer når olje og gass pumpes ut.

Vil ikke dramatisere

– Det er snakk om tap av borevæske i brønnen og dårlig vær gjør at vi ikke kan laste om bord ny borevæske med båt. Vi vet ikke når det kan skje, sier Sleire.

Det er usikkert hvor mye borevæske det er om bord på plattformen, og hvor lenge den vil vare.

I verste fall kan en slik situasjon ende i en utblåsning, men Sleire understreker at de er langt unna det slik saken står nå.

– Vi skal ikke overdramatisere. Tapet av borevæske er fallende og tapet er lavt ved 1-tiden, har jeg fått opplyst fra plattformen, sier Leire til NTB.

– Om det være noen fare vil brønnen bli midlertidig plugget med sement, noe vi også planlegger, sier hun.

Alvorlig hendelse

Snorre A ligger i Tampen-området i Nordsjøen, 160 kilometer vest for Florø. Snorre-feltet har produsert olje og gass siden august 1992.

Snorre A er en er en plattform med anlegg både for produksjon og boring. Det er også boligkvarter på plattformen.

I 2004 var det en ukontrollert gassutblåsning fra en brønn på plattformen som kunne utviklet seg til en større ulykke med fare for tap av menneskeliv. Petroleumstilsynet karakteriserte året etter hendelsen som en av de alvorligste på norsk sokkel noen gang.

Les også:

Oljekjempe med første resultatvarsel på 10 årDeutsche Bank oppgraderer StatoilNy flystripe skal få Statoil tilbake til In AmenasSlik skal Statoil kvitte seg med ansatteHelge Lund: Tenker på In Aménas hver dagStatoil: - Vi er forsinket, rett og slett

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil flytter ansatte fra Snorre A

 2. Betalt innhold

  Tilbake til plattformen

 3. Betalt innhold

  Statoil evakuerte 33 fra Snorre B

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Snorre B stengt

 6. Betalt innhold

  Gasslekkasje på Snorre A