IS sine oljeinntekter kan være fem ganger så høye som antatt

Det amerikanske finansdepartementet har gjort nye beregninger på terrorgruppens inntekter.

KAMPEN MOT IS' OLJEINDUSTRI: Bildet viser et oljeraffineri i Beriji nord for Bagdad i Irak etter et bombeangrep. Både Russland og USA intensiverer bombingen av oljeanlegg og tankbiler.
Publisert: Publisert:

De seneste beregningene til det amerikanske finansdepartementet viser et tall som er langt høyere enn ventet, ifølge Bloomberg.

Inntil få uker siden antok amerikanske myndigheter at terrororganisasjonen IS dro inn i overkant av 100 millioner dollar i året på oljevirksomheten i Syria og Nord-Irak.

De seneste utregningene viser et langt større beløp. IS kan hente inn så mye som 500 millioner dollar i året, eller 4,3 milliarder kroner, ifølge Bloomberg.

Oljen får de tak ifra oljefeltene i områdene de kontrollerer. Vi vet ikke helt sikkert akkurat hvordan oljen finner veien ut på markedet, men flere av Syrias naboland har blitt beskyldt for å være mellomstasjon for smuglervarene fra terrorgruppen.

Les også

– Sanksjonene mot Russland forlenges med et halvår

Selges til svartebørspris

Ingen vet hvor mye IS har på bok, men de seneste utregningene tyder på at terrororganisasjonen kan ha langt større verdier enn antatt. Amerikanske myndigheter regner med at terrororganisasjon har flere milliarder på bok.

Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Market.

Beløpet er svimlende, tatt i betraktning at IS er overlatt til svartebørsmarkedet, hvor fatprisene for oljen ligger mellom 10 og 35 dollar. IS skal eksportere opptil 50.000 fat olje om dagen, ifølge AP. Anslagene baserer seg på noe usikker informasjon.

Les også

Avis: Stormakter vil erklære krig mot IS

Til sammenligning kostet et fat olje 44,48 dollar fatet ved stengetid fredag kveld.

– Prisen per fat som selges vil varierer med hvem kjøperen er, kvantum som blir solgt, og hvor stor risikoen ved kjøp og avlevering er. Åpenbart selges denne oljen til en lavere pris enn markedspris, siden ingen i utgangspunktet vil vedkjenne seg at de støtter terrorregimer. Det er ulovlig og ansett som en kriminell handling, sier oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt, til E24.

– Dette er viktige inntektskilder, men det er også viktig for å skaffe drivstoff til landets innbyggere.

Les også

Slik ble IS verdens rikeste terrororganisasjon

RUSSLAND ANGRIPER: Russland bombet oljeraffinerier 18. november, og det russiske forsvarsdepartementet slapp en rekke bilder av bombeangrepene.

– Mulig å stanse inntektsstrømmen

Amerikansk etterretning har dermed bommet grovt i sine utregninger, og nyhetsbyrået skriver at det skal være hovedårsaken til at amerikanske jagerfly har rettet kraftigere skyts mot oljevirksomheten i IS-kontrollerte områder.

Oljerelaterte inntekter er den største økonomiske bidragsyteren til finansiering av det såkalte kalifatet. Angrep som ødelegger oljehandelen til IS kan strupe den forhatte terrororganisasjonen, som etter høstens terroraksjoner for alvor har fått blodet til å bruse i årene til verdens mektigste statsledere, med Russlands Vladimir Putin i spissen.

Les også

USA-angrep mot oljetransport i Syria

Russland har sluppet en rekke bilder som viser russiske flyangrep på tankbiler. Den høytstående militæroffiseren Andrej Kartapolov sa til russiske nyhetsbyråer onsdag at russiske krigsfly konsentrerer seg om en «fri jakt» mot oljetankbiler som frakter oljeprodukter.

Amerikanske krigsfly angrep for første gang IS-kontrollerte oljetankbiler 16. november. Da ble 116 oljetankbiler destruert. Angrepet var en konsekvens av de ferske beregningene.

– Det er mulig å stanse eller bremse opp inntektsstrømmen til IS ved å ødelegge produksjonsanlegg, raffinerier og forsyningsårer som for eksempel rørledninger og lastebiler. Ofte er man forsiktig med å ødelegge for mye infrastruktur, i håp om at man skal klare å ta tilbake kontrollen fra IS, sier Saltvedt.
– I tillegg er man redd for å ramme uskyldige. Så langt har ikke aksjonene for å stoppe oljevirksomheten vært vellykket. Dermed prøver de nå å gå hardere til verks for å få stoppet pengestrømmen og drivstofftilførselen til IS.

Knut Vikør, professor i historie ved Universitet i Bergen, og Midtøsten-ekspert, har tidligere forklart at Tyrkia har blitt kritisert for å ikke stenge grensene til Syria, og at flere mistenker at smuglervarene kommer ut av Syria nettopp over denne grensen.

– At det ikke skal være mulig å hindre dette er rart, og derfor har også Tyrkias rolle her blitt sett på med kritiske øyne. Det spekuleres i at de vender et blindt øye til smuglingen fordi det tjenes store penger på oljen, sier Vikør.

Les også

Frankrike setter EUs budsjettkrav til side etter terror

Selger korn for milliarder

Foruten oljeinntekter, henter IS inntekter fra skatt, løsepenger for gisler, menneskesmugling og menneskehandel, som E24 tidligere har omtalt.

Les også

IS skal ha tjent milliarder på salg av råolje: – Å stanse denne virksomheten vil ramme dem hardt

De fleste vestlige stater nekter å utbetale løsepenger for å frigjøre statsborgere i IS fangenskap. Imidlertid betaler enkelte europeiske stater penger i skjul til IS, mens myndighetene i land som USA og Norge fører en konsekvent policy. Norske myndigheter frykter risikoen for kidnapping av nordmenn i utlandet øker, dersom Norge gir etter for pengeutpressing.

IS-ekspert Mah-Ruk Ali har tidligere fortalt E24 at Frankrike er blant landene som forsøker å få frigjort statsborgere ved løsepenger. Landet skal blant annet være anklaget for å betale 18 millioner dollar for løslatelsen av fire franske gisler i april 2014, ifølge Ali.

IS kontrollerer også deler av «den fruktbare halvmånen», de potente jordbruksområdene mellom elvene Tigris og Eufrat. Bloomberg skriver at kornet, som også eksporteres på svartebørsen, kan gi inntekter nærmere 200 millioner dollar i året, eller 1,7 milliarder kroner.

Les også

IS har tatt kontroll over oljefelt i Syria

Les også

– Dette kan gi «tidenes oljeprissjokk»

Les også

OPEC har ikke fått så lite for oljen siden 2009

Publisert:
Gå til e24.no