Dette er oljeprisens største joker

Gjentatte angrep på oljeanlegg i Nigeria den siste tiden har vært en viktig driver for å få oljeprisen opp på 50-tallet igjen.

SABOTERER: Bildet tatt 10. juni viser en kampanje mot sabotasjene fra opprørerne i gruppen Niger Delta Avengers i den oljerike regionen Nigerdeltaet. Angrepene mot diverse oljeanlegg har hittil senket produksjonen i landet med 800.000 fat, ifølge oljeministeren.

Foto: Stefan Heunis AFP
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Nigeria har den siste tiden sett flere angrep på landets oljeanlegg, utført av en militsgruppe som kaller seg Niger Delta Avengers.

Sabotasjen har redusert oljeproduksjonen med nær 1 million fat daglig og vippet Nigeria av tronen som Afrikas største oljeprodusent, skriver CNN Money.

Kraftige skogbranner i Canada i mai førte dessuten til at flere oljeanlegg også der har måtte stenge.

Byrået US Energy Information Administration (EIA), som er en del av det amerikanske energidepartementet, har utpekt tap i produksjonen i disse to landene som den viktigste driveren bak oljeprisstigningen i mai.

Men det er Nigeria som anses som den største jokeren.

I slutten av mai bikket oljeprisen over 50 dollar fatet igjen, for første gang siden i fjor høst.

Frustrasjonen i befolkningen har økt

Ifølge den nigerianske oljeministeren Emmanuel Ibe Kachikwu falt oljeproduksjonen i landet med 800.000 fat dagen i mai til 1,4 millioner fat daglig som følge av gjentatt sabotasje mot landets oljeanlegg, skriver CNBC.

Dette er det laveste nivået siden slutten av 1980-årene, ifølge CNN.

– 800.000 fat, det er mye. Det er tilsvarende eller mer enn det Iran har klart å øke sin produksjon med, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

– Med brannen i Canada i tillegg snakker vi om store volumer, så det er klart at dette er med å drive oljeprisen opp, sier hun.

Opec-medlem Nigeria er Afrikas største økonomi og kontinentets mest folkerike.

Les også

Oljeprisene har nesten tatt igjen vinter-fallet

Oljeinntektene utgjør omtrent 70 prosent av landets statsinntekter.

Problemet i Nigeria er imidlertid at befolkningen har sett lite til disse inntektene, påpeker Saltvedt. Denne misnøyen kommer ekstra godt til syne nå som oljeprisene er lave, og det har resultert i gjentatte angrep fra opprørere mot diverse oljeanlegg.

For to år siden startet oljeprisen på en bratt nedtur fra godt over 100 dollar fatet til bare 27 dollar tidlig i 2016, som følge av et vedvarende overskudd på tilbudssiden.

– Frustrasjonen i befolkningen øker

Niger Delta Avengers har ødelagt oljebrønner og rørledninger, deriblant anlegg eid av Chevron og Shell, ifølge CNBC.

Også den italienske oljegiganten Eni og Exxon Mobil har begge rapportert om ødeleggelser, og selv om det er uvisst hvem som står bak disse, er Avengers høyt på mistenkt-listen, skriver nyhetsnettstedet.

Lite kan sikkert slås fast om militsgruppens motiver for sabotasjene. Ifølge deres eget nettsted krever de større del av eierskap i oljeressursene for folk som bor i den oljeproduserende regionen Nigerdeltaet. De vil ha kompensasjon for ødeleggelser påført av oljeprodusenter.

– Det var mye av denne typen uro for en del år siden. Med en høyere oljepris kunne myndighetene roe befolkningen med penger. Frustrasjonen i befolkningen øker når myndighetene har enda mindre penger å gi dem, sier Saltvedt.

MÅL FOR OPPRØRERE: Bildet viser et drivstofflager i Warri i Nigerdeltaet. Den oljerike regionen har den siste tiden sett gjentatte angrep mot forskjellige oljeanlegg fra en opprørsgruppe som kaller seg Niger Delta Avengers.

Foto: Stefan Heunis AFP

– Effektive opprørere

– Vi tror ikke dette er en stor gruppe, men samtidig; de virker veldig effektive, sa energi- og teknologianalytiker Matthew Bey ved Stratfor til CNBC i mai.

Gruppen drev også en rekke angrep i perioden fra 2006 til 2009.

Da løste myndighetene det ved å tilby et slags amnesti-program som inneholdt blant annet store summer kontanter, ifølge CNN. Den spente situasjonen tok seg opp igjen tidligere i år etter at myndighetene kuttet bevilgningene til programmet.

Nå er spørsmålet hvordan regjeringen ledet av president Muhammadu Buhari skal klare å stoppe Niger Delta Avengers.

Les også

Nå gjør amerikanske oljerigger «comeback»: Det senker oljeprisen

– Medlemmer (av gruppen) er sett på delvis som banditter og delvis Al Capone, men også delvis som Robin Hood, sa analytiker og Nigeria-kjenner Gerald McLoughlin til CNBC før helgen.

Denne sympatien, i kombinasjon med at det har vært lite utvikling for befolkningen i den oljerike Nigerdeltaet, gjør oppgaven med å bekjempe opprørsgruppen ekstremt vanskelig, ifølge analytikeren.

Han mener nemlig at dersom nigerianske myndigheter lykkes med å stoppe gruppen, vil det oppstå en ny innen kort tid.

Et svært oljeavhengig land

Ødeleggelsene som Niger Delta Avengers står bak, kan ta måneder å reparere, skriver CNN. Militsgruppen har truet med å kutte Nigerias oljeproduksjon til null, men det er uklart om de er kapable til å greie det.

Saltvedt tror ikke de klarer det.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– De skal slite med å få tatt ned offshoreproduksjonen, sier hun, og legger til:

– Myndighetene jobber høyt med å få kontroll på dette nå. Oljen er hovedinntektskilden i landet, og dette tærer mer og mer på økonomien. Og jo mer det tærer, jo mer brenner det under bena på presidenten.

Problemene i Nigeria nå viser at landet, i likhet med mange andre oljeproduserende land, har blitt svært avhengig av oljen, påpeker oljeanalytikeren.

– De er nødt til å gjøre seg mindre oljeavhengige, men det krever politiske reformer. Så lenge oljeprisen har vært høy, har de ikke vært villige til å gjøre noe med det, men kanskje nå som prisen er lavere, sier hun.

Korrupsjon har begrenset kapasiteten

Nigeria står for om lag to prosent av verdens oljeproduksjon, ifølge oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB Markets.

Landet har slitt med utfordringer i oljesektoren lenge før den siste tidens uroligheter, som følge av tiår med dårlig vedlikehold, dårlig ledelse og korrupsjon. Ifølge CNBC operer Nigerias raffinerier på kun fem prosent av kapasiteten.

– Myndighetene har brukt mye penger på andre ting utenfor oljesektoren, og ikke minst på å holde på politisk makt, sier Saltvedt.

– Det kunne vært investert i andre områder som kunne skapt en bedre økonomisk vekst, sier hun.

Dersom problemene i Nigeria vedvarer, vil vi kunne få en raskere oljeprisoppgang, tror Saltvedt.

Med det vil vi se at amerikanske skiferoljeprodusenter kommer inn på markedet igjen med full tyngde. Disse har hatt høye kostnader og i stor grad regnet med høye priser, men har også vist seg standhaftige mot fallende oljepriser. At produksjonen i USA i en tid har vært fallende, har også vært med på å løfte oljeprisen en periode, påpekte SEB-analytiker Schieldrop overfor E24 mandag. Et nylig comeback fra amerikanske oljerigger, har imidlertid vært med på å senke oljeprisen.

Les også

Så mye har USAs oljeproduksjon falt med oljeprisfallet

Les også

Oljeprisene har nesten tatt igjen vinter-fallet

Les også

Reuters: – Opec har ikke nådd oljeavtale

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nigeria
 2. Opec
 3. Olje og gass
 4. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Nye angrep mot oljeanlegg i Nigeria

 2. Disse faktorene kan gi videre oljeprisoppgang

 3. Skeptisk til Saudi-Arabias oljeanslag: – Viktig for dem å beskytte sitt gode navn og rykte

 4. Annonsørinnhold

 5. Disse faktorene vil avgjøre oljeprisen i høst

 6. Mener oljelast kan bety at Libya øker oljeproduksjonen