Vil ha russisk eventyr på norsk sokkel

- Nordområdene er veldig spennende for oss, sier Lukoils sjef i Norge.

SATSER I NORGE: Russiske Lukoil mener den norske havbunnen er spennende. Bildet viser plattformen på Yuri Korchagin-feltet.

Lukoil
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Den russiske petroleumsgiganten Lukoil gjør sin entré på den norske sokkelen. Onsdag ble selskapet tilbudt andeler i to utvinningstillatelser i Barentshavet.

Direktør Leonid Surguchev i Lukoil Overseas North Shelf håper at dette er starten på et russisk petroleumseventyr langs den norske kysten.

- Vi vurderer nordområdene som veldig interessante for oss, sier Surguchev til E24.

Les også: Disse selskapene får lete etter mer olje på norsk sokkel

Lukoil er Russlands største privateide oljeselskap, og nest størst etter myndighetskontrollerte Rosneft. Sistnevnte tok også del i den siste konsesjonsrunden.

I forbindelse med tildelingene ga olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) uttrykk for at han håper at de russiske selskapenes inntog kan bidra til tettere samarbeid mellom Norge og Russland også på selskapsnivå.

Den russiske oljedirektøren, som har bodd i Norge i en årrekke, er overbevist om at det vil skje.

- Som naboland er det viktig at vi samarbeider på forskjellige nivå - på selskapsnivå og mellom personer. Dette er selvfølgelig positivt for samarbeidet, sier Surguchev.

Les også: Russisk oljegigant åpner kontor i Norge

Selskapet søkte konsesjoner i samarbeid med svenske Lundin og North Energy, og Surguchev er fornøyd med tildelingene.

- Samarbeidet med North og Lundin har vært veldig godt, og vi tenker på videre samarbeid, sier Lukoil-sjefen.

- Tar med kompetanse

Olje- og energiministeren sier til NTB at de to russiske selskapene har fått tilbud om andeler fordi de har levert gode søknader og fordi de har noe å bidra med på norsk sokkel.

- Det er jeg veldig glad for, sier Moe.

Surguchev understreker at Lukoil har omfattende erfaring med petroleumsutvinning offshore, og peker på selskapets virksomhet i Det kaspiske hav, Østersjøen, Vest-Afrika og Asia.

- Vi kan ta med kompetansen vi har fra blant annet Timano-Pechora og slik bidra på norsk sokkel og i samarbeidet med norske partnere, sier Surguchev.

Selskapet har allerede en eksportterminal i Barentshavet, Varandey, som befinner seg i provinsen Timano-Pechora. Denne har per i dag ekstra kapasitet.

Ifølge Barents Observer, som utgis av Barentssekretariatet, har Lukoil arbeidet i flere år for å få tilgang til den russiske delen av Arktis. Dette har imidlertid blitt vanskeliggjort av statlige reguleringer som favoriserer Rosneft og Gazprom.

To lisenser

Lukoil ble i den 22. konsesjonsrunden tilbudt andeler i tillatelsen 708, der Lundin Norway er operatør. Det russiske selskapet, North Energy og italienske Edison får 20 prosent hver.

Denne lisensen ligger nært kysten utenfor Finnmark, melder North Energy.

Lukoil får også en andel på 30 prosent i tillatelsen 719, der britisk-eide Centrica Resources blir operatør og North Energy blir partner. Lisensen ligger omtrent 10 mil nord for Skrugard og Havis.

Det skal i de to prosjektene framskaffes 3D-seismikk og bores letebrønner innen henholdsvis fem og seks år.

Totalt fikk 29 selskaper tilbud om andeler, mens 14 selskaper fikk tilbud om operatørskap. Tildelingene gjaldt 20 utvinningstillatelser i Barentshavet og fire i Norskehavet, og utgjorde dermed den desidert mest omfattende runden som har vært i førstnevnte område.

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Russiske selskaper får andeler

 2. Lukoil posisjonerer seg på norsk sokkel

 3. Russiske oljeselskaper tilbysandeler på norsk sokkel

 4. Annonsørinnhold

 5. Disse selskapene får lete ettermer olje på norsk sokkel

 6. Betalt innhold

  26 søkere, men bare 13 selskaper får nytt areal i 23. runde