- Må ikke tro ukritisk på Statoils propaganda

Professor Øystein Noreng mener tekniske utfordringer og markedsutsikter kan være hovedårsaken til at Statoil utsetter Johan Castberg-utbyggingen.

IKKE SKATT: Bi-professor Øystein Noreng tror ikke det er skatteendringer som har fått Statoil til å stanse Johan Castberg-utbyggingen.
Publisert: Publisert:

BI-professor Øystein Noreng tviler på om skjerpelsen i petroleumsskatten har veid tungt i Statoils beslutning om å utsette utbyggingen av Johan Castberg-feltet 240 kilometer nordvest for Hammerfest.

- Det er klart de bruker skatt for alt det er verdt. Men man må ikke tro ukritisk på Statoils propaganda, sier Noreng til E24.

Statoil har tidligere onsdag fortalt E24 at deres beregninger øker prisnivået feltet må ha for å være lønnsomt med syv dollar per fat olje. De ønsker imidlertid ikke å gå inn på hva som ligger bak den beregningen.

- Syv dollar

Noreng synes anslaget på syv dollar høres mye ut, men mener uansett det ikke nødvendigvis er den egentlige årsaken til utsettelsen.

- Jeg tror det er tekniske utfordringer og markedsutsikter som ligger bak.

For markedsutsiktene for olje er ikke så gode, mener Noreng.

- Det er investert voldsomt i nye oljeutbygginger over hele verden samtidig som etterspørselen svikter, sier Noreng.

- Utsiktene endret

Han mener det kan være klart for et betydelig fall i oljeprisene fordi tilbudet av olje kan komme til å øke mer enn etterspørselen.

«I løpet av kort tid er utsiktene blitt endret fra knapphet på olje og vanskelig adgang til nye prospekter, til en overflod av olje på grunn av svekket økonomisk vekst som demper etterspørselen og tekniske nyvinninger som gjør at mer olje og gass kan utvinnes til forholdsvis lavere kostnader, samtidig som mange prospekter er blitt tilgjengelige for industrien,» skrev Noreng i en kronikk i Verdens Gang i vinter.

Den sterke veksten i produksjon av skiferolje og skifergass er en viktig bidragsyter i denne sammenheng, mener Noreng.

Fremveksten av skiferolje er en viktig grunn til at USA, som er verdens største kjøper av olje på verdensmarkedet, blir stadig mer selvforsynt med olje.

USA importerer mindre

Senest i forrige uke offentliggjorde EIA - USAs energiadministrasjon - fersk statistikk som bekrefter trenden.

Statistikken viser at USA de siste fire ukene har importert gjennomsnittlig 7,8 millioner fat per dag.

Det er en nedgang på 1,1 millioner fat, eller 12,4 prosent, fra tilsvarende periode i fjor.

Det skjer samtidig som de kommersielle råoljelagrene har vokst til det høyeste nivået siden EIA begynte å føre lagerstatistikk i 1978.

Den norske stat er gjennom Petoro eier av 20 prosent av Johan Castberg-feltet.

- Feltet vil bli utviklet

Kommunikasjonssjef Sveinung Sletten i Petoro skriver i en e-post til E24 at de er positive til å investere i Johan Castberg.

Men de mener det er fornuftig å foreta en ny gjennomgang av investeringskostnader og basisvolum. I tillegg trenger partnerne Statoil og ENI Norge tid til å se nærmere på virkningene av skatteendringene.

Men det kommer til å bli produsert olje fra Johan Castberg-feltet, mener Sletten.

«Petoro mener det er ressurser nok i Castberg-området til at funnene vil bli utviklet. Men inntil partnerskapet har gjort sine vurderinger, vil det være usikkerhet knyttet til når og hvordan feltet skal bygges uu,» skriver kommunikasjonssjefen.

Les også

- Vi finnmarkinger har et ukuelig pågangsmot- Overrasket over at de går så høyt på banenStatoil utsetter Johan Castberg-prosjektetSkrugard-feltet får nytt navn

Publisert:
Gå til e24.no