Nasdaq kredittsjekket ikke Aas på 11 måneder

Da krafttrader Einar Aas tidligere denne måneden gikk på et milliardtap, hadde ikke Nasdaq Clearing kredittsjekket krafttraderen siden oktober i fjor.

KREDITTSJEKK: For første gang bekrefter Nasdaq at de ikke kredittsjekket Einar Aas i de 11 siste månedene før milliardtapet.

Foto: Shannon Stapleton Reuters
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Nasdaq Clearing bekrefter opplysningene i et brev til sine clearingmedlemmer, skriver bransjenettstedet Montel.

«Den siste gjennomgangen av det relevante clearingmedlemmets finansielle situasjon ble utført i oktober 2017, da de siste offisielle data ble publisert av norske skattemyndigheter», skriver clearinghuset i brevet. .

Ifølge nettstedet har Nasdaq et regelverk som gjør at privatpersoner som handler direkte på børs med eget clearingmedlemskap må ha minimum 70 millioner euro, tilsvarende 665 millioner kroner, i likvide midler.

Clearinghuset skal ikke ha omtalt hvilke rutiner de har for å kontrollere medlemmenes likviditet, men henviser til gjennomgangen som foretas av konsulentselskapet Oliver Wyman.

Les også:
Einar Aas mot personlig konkurs: Historien om den mystiske kraftmilliardæren

Nasdaq forteller i meldingen til sine medlemmer for første gang om hvordan Aas skal ha jobbet med posisjonen sin i tiden før tvangssalget 10. september.

«Posisjonene var relativt stabile forut for misligholdet, men nettoeksponeringen på posisjonene ble gradvis redusert over to uker frem mot misligholdet», skriver Nasdaq, ifølge Montel.

Nettstedet skriver at Nasdaq opplyser at Aas satt med både futures og forwards i det tyske kraftmarkedet på tidspunktet han endte i mislighold. De gir derimot ingen opplysninger om hvor stor andel av markedet Aas satt på.

Les også

Kraftselskap om Einar Aas’ avtale med Nasdaq: – Viser ryddighet

Frivillig avtale

Fredag forrige uke ble det kjent at Aas hadde inngått en frivillig avtale med Nasdaq om å selge eiendelene sine.

Ifølge Nasdaq-børsen innebærer dette en realisering av Einar Aas' verdier for at børsen skal kunne inndrive tapene som ble påført de andre medlemmene i børsens sikringsfond.

Kreditorene, som inkluderer store kraftselskaper som Fortum og Statkraft, har lagt ut en drøy milliard kroner til Nasdaqs sikringsfond som de trolig vil kreve tilbakebetalt.

Fordelingen av dette kravet mellom Nasdaq og Aas vil deretter avgjøre om Einar Aas er konkurs, eller om han klarer å tilbakebetale beløpet.

– Nasdaq Clearing utforsker alle rettigheter og mulige alternativer for å dekke inn tapene for medlemmene og kundene, skrev Nasdaq om grepene deres oppgjørssentral tar.

Publisert:

Flere artikler

  1. Nasdaq Clearing får 309 mill. i bot etter Einar Aas-saken

  2. Krafttrader Einar Aas blir «frifunnet» av Nasdaq

  3. Overrasket over at Einar Aas-porteføljen nesten senket børsen

  4. Montel: Einar Aas-regning kan krympe

  5. Kraftig omsetningsfall etter Einar Aas-kollapsen