Oljeprisen over 67 dollar fatet: Iran-uro løfter oljeprisen til høyeste nivå på to år

Oljeprisen starter 2018 på sitt høyeste nivå på to år, og den beste inngangen på januar siden 2014. Ekspertene tror opptøyer og uro i Iran kan være en årsak.

LØFTER OLJEPRISEN: Uro og opptøyer i Iran er trolig en av årsakene til at oljeprisen tirsdag morgen nådde 67 dollar fatet, ifølge analytikere. Dette bildet er fra hovedstaden Teheran den 30. desember.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljeprisen starter 2018 på 67 dollar fatet, det høyeste nivået siden midten av 2015.

Det første gang siden 2014 at både nordsjøoljen Brent og amerikanske WTI og begynner året på over 60 dollar fatet.

WTI handles tirsdag formiddag til 60,42 dollar fatet, og Brent til 66,82 dollar fatet.

Det verste av fallet ser ut til å være over for oljeprisen, etter tre år med dempede priser, som nådde et bunnpunkt på godt under 30 dollar fatet i januar 2016.

Noe av bakgrunnen for den økende oljeprisen er uroen i Iran, med omfattende demonstrasjoner mot høye levekostnader og arbeidsledighet. I tillegg opprettholder Opec og Russland sine planlagte kutt i oljeproduksjonen.

– Økende uro i Iran danner grunnlaget for en optimistisk start på 2018, sier amerikanske Schork Report, ifølge Reuters.

Slik har prisen på nordsjøoljen Brent vært ved årets inngang de siste årene:

Les også

Ekspertene: Slik vil oljeprisen gå i 2018

 • 2014: 110 dollar fatet
 • 2015: 57 dollar fatet
 • 2016: 37 dollar fatet
 • 2017: 56 dollar fatet
 • 2018: 67 dollar fatet

Iran, Kina og dollar

Sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB er enig i at bekymringer rundt uroen i Iran trolig er en av årsakene til at oljeprisen har steget etter nyttår.

– De produserer 3,8 millioner fat olje per dag. Nå har opptøyene og demonstrasjonene holdt på siden torsdag i forrige uke, sier han til E24.

– Det er ingen umiddelbar risiko for at Irans produksjon stanser opp, men skulle den bli forstyrret ville det hatt enorm påvirkning på oljeprisen, sier Schieldrop.

Iran eksporterer rundt to millioner fat per dag av sin produksjon, ifølge Schieldrop. Han påpeker at faktorer som gode makrotall fra Kina og en svekkelse av dollaren også bidrar til å løfte oljeprisen.

Les også

Slik har året vært for oljeprisen

– Det var også veldig sterk PMI for Kina i desember, ifølge Caixin Markets. Det var den sterkeste industriproduksjonen på fire måneder. I tillegg er dollaren 0,25 prosent svakere, og det løfter oljeprisen i nominelle termer, sier Schieldrop.

– Kan bryte 70 dollar

Oljeprisen kan komme til å klatre videre i 2018, ifølge SEB-analytikeren.

– Den høyeste prisen i 2015 var 69,63 dollar fatet. Vi er bare 2,5 dollar unna. Markedet beveger seg mot den streken, så vi kommer nok til å bryte den høyeste prisen i 2015 og 70-dollarsstreken i år. Da må vi tilbake til 2014 for å finne høyere oljepris, sier Schieldrop.

– Det er positivt for oljebransjen?

– Det er bra for Norge, det. Men det blir nok mer volatilitet i år enn i 2017. Nå skal sentralbankene redusere stimulansen sin, og vi vil nok få mer volatilitetsbevegelser i markedene. Vi går også inn i 2018 med ekstremt store spekulative posisjoner, sier Schieldrop.

Les også

Venter færre store prosjekter: – En ny fase for oljebransjen

– Økt geopolitisk risiko

I en morgenrapport påpeker Schieldrop at geopolitisk risiko er tilbake på agendaen etter å ha vært borte siden det ble overskudd på markedet i andre halvdel av 2014.

– Geopolitisk risiko fikk igjen effekt på oljeprisen fra i fjor høst, etter at produksjonskutt hadde tappet de globale oljelagrene betydelig, skriver han.

Noen usikre punkter for oljemarkedet fremover er om Opec-landene vil la seg friste til å øke produksjonen til tross for kuttavtalen som er forlenget ut 2018, hvor mye USA vil kunne øke sin produksjon, og om de globale oljelagrene vil fortsette å tappes.

PRISEN STIGER: Oljeprisen åpnet 2018 på over 67 dollar fatet, en betydelig bedre start enn året før. Tirsdag formiddag handles oljen til 66,91 dollar fatet.

Oljeeksportører som Norge og Saudi-Arabia vil nyte godt av høyere oljepriser, mens regningen vil stige for oljeimporterende regioner som EU.

Fortsatt ligger oljeprisen godt under rekorden på oppunder 150 dollar fatet i midten av 2008 og den vedvarende prisen på over 100 dollar fatet mellom 2011 og 2014.

– Er dette et akseptabelt prisnivå for verdensøkonomien?

– Jeg tror ikke verdensøkonomien har noe problem med å leve med 70 dollar fatet. Men det vil etter hvert kunne påvirke global inflasjon, sier Schieldrop.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Iran
 3. Opec
 4. USA
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Oljeprisen over 68 dollar fatet

 2. Uro har løftet oljeprisen: Storbank jekker opp anslagene

 3. Tror Trump-avgjørelse kan drive oljeprisen videre opp

 4. Meglerhus jekker opp oljeprisanslag

 5. Betalt innhold

  Oljeprisen stupte etter Trump-tweet