Lundin jekker opp oljeestimatene for Edvard Grieg og Johan Sverdrup

Oljeselskapet Lundin øker oljereservene sine betydelig, takket være nye data om kjempefeltene de har funnet i Nordsjøen. Mens selskapet må ta milliardtap i Malaysia og Russland vil de samtidig bruke betydelig mer penger på leting i 2017.

MER OLJE PÅ BOK: Konsernsjef Alex Schneiter (t.v.) i Lundin Petroleum og letesjef Halvor Jahre i Lundin Norway legger nå til 55,3 millioner nye fat med olje i reservene sine, hovedsakelig takket være oljefeltene på Utsirahøyden. Her er de to avbildet under oljemessen ONS i Stavanger i fjor.

Foto: Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Oljeselskapet Lundin jekker opp oljereservene sine med 55,3 millioner fat oljeekvivalenter, ifølge en børsmelding torsdag.

Til tross for at selskapet produserte 26,6 millioner fat i fjor, økte nettoreserven fra 685,3 til 743,5 millioner fat. Selskapet gjorde også oppkjøp som netto økte reservene med 29,5 millioner fat.

Produksjonen endte på et gjennomsnitt på 72.876 fat per dag i fjor. Da resultatene for tredje kvartal ble lagt frem i starten av november oppjusterte Lundin produksjonsanslaget for 2016 fra 65.000-75.000 fat per dag til 70.000-75.000 fat per dag. Dermed innfridde de sine egne spådommer.

Selskapet skriver at oppjusteringen i reservene på 55,3 millioner fat hovedsakelig kommer av endringer knyttet til deres eget Edvard Grieg-felt på Utsirahøyden i Nordsjøen, og Johan Sverdrup-feltet, som ligger i det samme området.

– Jeg er svært fornøyd med Lundin Petroleums resultater i 2016, som var et transformativt år, med rekordhøy produksjon og rekordlave driftskostnader per fat, sier konsernsjef Alex Schneiter i meldingen, og legger til at selskapet hadde en erstatningsrate i porteføljen på over 200 prosent (målt mot produksjonen).

Lundin-aksjen falt rundt tre prosent til 191 svenske kroner etter åpning på Stockholm-børsen etter at meldingene fra selskapet ble kjent torsdag.

Lundin sikret seg denne uken flere viktige lisenser i blant annet Barentshavet og Norskehavet i den ordinære lisensrunden for 2016 på norsk sokkel. Les mer om det her.

Boreresultater ga flere svar

– Reserveoppgraderingen på Edvard Grieg er drevet av boreresultater som frem til nå indikerer mer olje i den vestre flanken av feltet enn opprinnelig anslått, skriver selskapet og legger til at de planlegger å bore en avgrensningsbrønn i denne delen av feltet i første halvår i år for avklare mer.

Oppgraderingen på Sverdrup kommer som følge av at man har funnet ut mer om reservoaret. I tillegg har Lundin også gjort oppgraderinger i reserveestimatet for Alvheim (som drives av Aker BP) og Bertam-feltet i Malaysia.

Reservene som nå legges til grunn er revidert av en tredjepart, ERCE, ifølge meldingen.

Øker lete- og investeringsbudsjettet

Lundin annonserer også investeringsbudsjettet sitt for 2017 i meldingen torsdag.

Det vil øke fra 1,08 milliarder dollar i 2016 til 1,3 milliarder dollar i 2017. Til sammenligning nedjusterte man i 2016 budsjettet med 26 prosent fra 2015.

Av dette utgjør utviklingsbudsjettet hele 1,09 milliarder dollar. Det er særlig utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet, som Statoil leder, som krever betydelige investeringer. Ifølge Lundin vil 2017 være det året med det høyeste investeringsnivået i feltet før produksjonen kommer i gang mot slutten av 2019.

På letefronten er budsjettene også skrudd markant opp for 2017. I 2016 kuttet Lundin lete- og avgrensningsbudsjettene med over 64 prosent til 145 millioner dollar (før skatteeffekter). I 2017 skal det opp til 210 millioner dollar.

I ny leting planlegger Lundin å bruke 85 millioner dollar i 2017, ned fra 105 millioner. De skal imidlertid bruke langt mer penger på avgrensningsbrønner, som er brønner man borer rundt funn man har gjort for å finne ut hvor store de er.

I 2017 øker man budsjettet for avgrensningsbrønner fra 40 til 125 millioner dollar. Mens alle pengene ble brukt på norsk sokkel i fjor, skal mesteparten også brukes her i år.

Les også

– Alle de blokkene vi har blitt tildelt nå tror vi vil gå videre til boring

Les også

Letesjefer tror på nytt storfunn i Nordsjøen

Les også

Vurderer ubemannet satellittplattform ved Edvard Grieg

Her kan du lese mer om

  1. Lundin Petroleum
  2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Lundin kutter markant i ressursanslag i Barentshavet

  2. Lundin jekker opp reservene

  3. Lundin vil deles i to

  4. Annonsørinnhold

  5. Nyskilte Lundin leverer kjempeproduksjon

  6. Johan Sverdrup senker Lundins investeringsbudsjett