Verdens største oljetrader: Opec-kutter forgjeves om ikke etterspørselen tar seg kraftig opp

At oljekartellet sier de vil forlenge produksjonskuttene inn i andre halvår er vel og bra, men det er etterspørselen som må opp, ifølge oljetrader

HVA GJØR OPEC? Klarer de å få kuttet produksjonen effektivt, og få opp oljeprisen? Her ser vi far og sønn spassere forbi Rumaila-oljefeltet i Basra i Irak.
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Det virker stadig mer sannsynlig at Opec kommer til å forlenge sine produksjonskutt inn i andre halvår, og Saudi-Arabias oljeminister, Khalid al-Falih, uttalte tidligere denne uken at oljekartellet vil gjøre «whatever it takes» for å få markedet tilbake i balanse.

Til tross for dette tror verdens største uavhengige oljetrader, Vitol Group, at forsøkene kan være forgjeves.

Lavere etterspørsel enn ventet

Ifølge sjefen for selskapets Asia-avdeling, Kho Hui Meng, stiger ikke etterspørselen etter «det sorte gullet» så raskt som forventet, og amerikansk skiferproduksjon vokser raskere enn selskapets anslag, ifølge Bloomberg.

─ Det vi trenger er en skikkelig økning i etterspørselen, og den må gå raskt, sier Kho i et intervju med økonominettstedet.

Les også

Årsverste for oljen gir årsverste for kronen

Hele oljeprisoppgangen som kom i kjølvannet av Opecs kuttavtale har nå blitt barbert bort, og oljeprisen er tilbake igjen på det samme nivået som før oljelandene ble enige om å kutte.

Den siste uken har oljeprisen (brent spot) vaket mellom 47 og 51 dollar per fat, etter å ha vært oppe i over 55 dollar fatet så sent som 19. april.

Ifølge Kho har den globale oljeetterspørselen bare økt med om lag 800.000 fat per dag i 2017, mot en anslått økning på 1,3 millioner fat per dag.

LAVERE ETTERSPØRSEL: Det internasjonale energibyrået har kuttet sine etterspørselsestimater for India med 11 prosent i 2017.

Sterk start på året i USA

– Det som er utfordringen for oljemarkedet er den amerikanske skiferoljen. Den overrasker oss gang på gang, og er mer effektiv og mer resistent for lavere priser enn det vi hadde trodd, uttalte Nordeas oljeanalytiker, Thina Saltvedt, til E24 etter at oljeprisen dumpet under 50 dollar fatet forrige uke.

Les også

Analytiker mener økt oljeproduksjon i Libya ble for mye for markedet

Den amerikanske oljeproduksjonen har ifølge Vitol økt med mellom om lag 500.000 fat per dag, mer enn ventet.

I mai-rapporten fra Det internasjonale energibyrået (IEA) kommer det frem at de øker etterspørselsanslagene med 100.000 fat per dag for både 2017 og 2018.

Dette etter at de i midten av april kuttet sitt etterspørselsanslag med 100.000 fat per dag. Årsaken var lavere etterspørsel bland OECD-landene, og lavere aktivitet i Russland og India.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus

Samtidig jekker de opp produksjonsutsiktene i USA med henholdsvis 200.000 fat og 100.000 fat per dag for 2017 og 2018.

Analytiker i Danske Bank, Anders Holte skriver i en oppdatering at han ser på mai-rapporten som negativ for oljemarkedet.

DNB ser oljepris på 70 dollar

En som derimot mener at etterspørselsveksten kommer, og at den vil monne skikkelig, er DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

– Vi får et veldig stort lagertrekk i fjerde kvartal. Det har mye å gjøre med at etterspørselen i snitt stiger med 1,7 millioner fat per dag fra andre til fjerde kvartal, uttalte Kjus til E24 tirsdag denne uken.

Les også

DNBs oljeguru tror fortsatt på oljeprisløft: Står fast på 70 dollar fatet

Kjus mener dette lagertrekket kommer til tross for skiferoljevekst, og argumenterer i rapporten for at markedet da vil gå inn i en fase som presser oljeprisen opp på 70-tallet.

– Selv med veldig sterk vekst i USA er det likevel ikke nok til å forhindre lagertrekk. Det gjør meg trygg på at det bli en prisoppgang, sa han.

Kjus påpekte samtidig at den vanlige variasjonen mellom topp og bunn gjennom et år er på 50 prosent, basert på tall fra 1995 og frem til i dag.

– Man har en tendens til å glemme det. Når prisbevegelsen kommer blir den gjerne forsterket, påpekte Kjus

Les også

Søviknes advarer Fagforbundet om oljestans

Les også

Rapport: Stans i oljeutvinning blir dyrt

Les også

Moody's frykter oljens klimarisiko

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Det internasjonale energibyrået (IEA)
  3. Opec

Flere artikler

  1. Står fast på 70 dollar

  2. Venter oljeprisfall uten forlenget Opec-kutt

  3. – Nå brenner plattformene i Opec-landene

  4. DNB Markets nedjusterer oljepris-anslag: Derfor bommet Olje-Kjus

  5. – Det er veldig vanskelig å forstå