Fersk analyse: Opec-enighet vil ikke gi kronerally

Analytikerne i Danske Bank ser lite rom for kraftig kronehopp selv om Opec forlenger kuttavtalen. Kronens krumspring kan ikke forklares med oljeprisen, mener sjeføkonom.

KUTTET: Land i og utenfor OPEC iverksatte på nyåret produksjonskutt for å få oljeprisen opp. I neste uke møtes kartellet på nytt. Her Russlands energiminister Alexander Novak (t.v.) og Saudi Arabias energiminister Khalid al-Falih etter et Opec-møte i desember i fjor.

Foto: Heinz-peter Bader Reuters
  • Asgeir Aga Nilsen
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

Når Opec-toppene møtes for å stake ut oljekartellets politikk kan det få betydning for en fortsatt oljetung norsk økonomi.

Ikke minst kronekursen har en tendens til å svinge sammen med oljeprisens krumspring.

Men ved det kommende Opec-møtet, som går av stabelen i Wien torsdag i neste uke, er det lite rom for et oljeinspirert kronerally selv om dagens produksjonskutt forlenges, mener analytikerne i Danske Bank.

Grunnen er at oljemarkedet nesten har bakt inn forlengelse av avtalen i oljeprisen, som igjen tilsier at den positive prisreaksjonen ikke blir så stor hvis forventningene innfris, skriver de i et analysenotat.

Tror på Opec-enighet

Avtalen om produksjonskutt mellom Opec-landene og land utenfor oljekartellet, inkludert Russland, ble satt i verk i januar med en opprinnelig varighet på seks måneder.

Men kuttene har blitt motvirket av stigende amerikansk produksjon, og frykt for at ikke oljekartellet vil gjøre nok for å bedre balansen i oljemarkedet har lagt et lokk på prisene.

Selv har Saudi-Arabia, Opecs dominerende medlem, signalisert at det går for en forlengelse av kuttavtalen.

Les også

Skatteinntektene fra oljen faller: Du tar regningen

Danske Bank-analytikerne venter en forlengelse, og viser til hintene i forkant av møtet 25. mai.

– Dette har mer eller mindre blitt bekreftet av nylige kommentarer, for eksempel fra Russland og Saudi-Arabia, som i tillegg har hintet om at en avtale kan bli forlenget frem til mars 2018.

– Etter vårt syn er markedet omtrent priset for en forlengelse av produksjonskuttene neste uke, selv om det trolig er mer usikkerhet om hvorvidt det blir seks eller ni måneder, skriver analytikerne.

Ifølge Danske Bank støttes dette synet av de finansielle aktørenes posisjonering i oljekontraktene.

Ser lite rom for kronehopp

Resultatet av en forlengelse vil være en begrenset prisreaksjon, altså at oljeprisen handles opp mot 54 dollar per fat, ifølge notatet. Til sammenligning er oljeprisen nå rundt 52 dollar per fat.

Skulle derimot avtalen ikke bli forlenget ser analytikerne et kraftig fall til 45 dollar fatet.

Siden nedsiden er større enn oppsiden for oljeprisen ved Opec-møtet, er det heller ikke grunn til å vente det store kronehoppet, er argumentet i notatet.

Les også

Oljegigantenes comeback

– Dette signaliserer svært moderat oppside for kronen fra oljeprisen selv om det notorisk ustabile forholdet mellom kronen og oljen har steget de siste månedene, skriver analytikerne.

– Noe annet ligger bak kronesvekkelsen

Hittil i 2017 har kronen blitt svekket, en reversering av den stadig sterkere kronen gjennom fjoråret.

– Det er noe annet enn oljeprisen som ligger bak kronesvekkelsen, noe vi ikke ser, sier sjeføkonom og partner Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

Han viser til at kronekursen og oljeprisen ofte går hånd i hånd. Når oljeprisen faller, svekkes kronen. Og omvendt.

saken fortsetter under

ANDRE KRONEFORKLARINGER: Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Foto: John Thomas Aarø

– Nå har oljeprisen snudd litt opp den siste uken, etter fallet i slutten av mai, men kronen har ikke hengt på. Man kan ikke forklare kronesvekkelsen bare med oljeprisen; de typiske standardforklaringene fungerer ikke nå, sier han.

Derfor tror heller ikke Wilhelmsen at en forlenging av produksjonskuttene vil bety så mye for kronen.

– Ettersom kronesvekkelsen ikke kan forklares med oljeprisen, er det ikke sikkert effekten blir så stor, sier han, og tar ett forbehold:

Les også

Kronen med mystisk heisatur

– Dersom oljeprisen går mye, er det klart det vil smitte over på kronen.

To faktorer for kronefall

Nordkinn-sjeføkonomen ser to faktorer som kan bidra å forklare at kronen har svekket seg mer enn både oljeprisen og utviklingen i norsk økonomi skulle tilsi.

** Den norske kronen er ikke den eneste valutaen som har fått kjørt seg. Valutaene til andre råvarebaserte økonomier har svekket seg markert. Wilhelmsen mener dette kan skyldes at store internasjonale aktører har solgt seg ut. – Når slike aktører selger råvarevalutaer, da selger de alt sammen, sier Wilhelmsen.

** Norges Bank overrasket markedet noe ved rentemøtet i mars. Sentralbanken nedjusterte rentebanen, bankens forventning til styringsrenten tre år frem i tid, noe, fordi den venter lavere prisvekst. – Det kan være at valutamarkedet ser for seg en mykere Norges Bank, og økt sannsynlighet for et rentekutt, sier han.

Venter (litt) sterkere krone

Nordkinn Asset Management har nå posisjonert seg for at kronen skal gå sterkere – men ikke veldig mye.

– Kronen ser oversolgt ut, sier Wilhelmsen.

Ifølge et konsensusestimat innhentet av nyhetsbyrået Reuters ventes det at en euro vil koste 8,93 kroner i slutten av andre kvartal, 8,85 kroner i slutten av tredje kvartal og 8,75 kroner om ett års tid.

– 8,70 er jeg helt uenig i. Vi tror kronen vil holde seg svakere relativt lenge. Jeg tror ikke kronen etablerer seg på 8-tallet i år. Hovedgrunnen til det er at vi tror Norges Bank vil være myk lenge ennå, sier han.

Han opplyser at Nordkinn vil ta gevinst dersom kronen mot euro faller ned mot 9,10 kroner.

Les også

Politisk usikkerhet gir kraftig børsfall i USA

Les også

Trump-uro utløste største fall på Oslo Børs siden brexit

Les også

Oljedirektoratet tror på enorme mengder olje i Barentshavet nordøst

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Opec
  2. Kronekurs

Flere artikler

  1. Hedgefond tør ikke lenger gamble på kronekursen: – Redd for at det blir verre på kort sikt

  2. Oljeprisen falt mer enn tre dollar fatet: – Markedet har mistet troen på Opec

  3. Danske Bank jekker ned oljeprisestimatene

  4. Annonsørinnhold

  5. Russland kan støtte oljekutt

  6. Oljeeksperter uenige om effekten av Opec-avtale