Sterk dollar gir nytt prishopp hos Circle K: Sommerens femte bensinrekord

Sterk dollar bidrar til at bensinkjeden Circle K øker den veiledende prisen på 95 blyfri bensin til 16,96 kroner literen. Det er den femte prisrekorden denne sommeren.

STIGER IGJEN: For femte gang i sommer setter Circle K opp den veiledende bensinprisen opp til nytt rekordnivå, 16,96 kroner literen for 95 blyfri. Også andre kjeder har rekordhøye priser, og noe av årsaken ligger i en sterkere dollar mot den norske kronen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

En viktig årsak til prishoppet torsdag er den amerikanske dollaren.

Bilister verden rundt får en smell når dollaren styrker seg. Da blir nemlig både olje og raffinerte produkter som bensin og diesel dyrere målt i andre valutaer.

Dollarstyrkingen kommer på toppen av at oljeprisen har tikket oppover til over 70 dollar fatet fra bunnivået på 27 dollar i starten av 2016.

– Tidligere er det presset på råoljeprisen vi har nevnt som årsak, men nå er det også en markert oppgang i dollaren, sier Circle K-talsmann Knut Hilmar Hansen til E24.

Prisøkningen har ikke bare rammet norske bilister. I Brasil streiket lastebilsjåfører i sommer mot de høye drivstoffprisene, og oljeregningen for landene i Asia vil ifølge Reuters kunne doble seg fra nivået i 2015 og 2016 til over 1.000 milliarder dollar i år.

– Dollaren er en av faktorene som spiller inn på kostprisen. Vi handler inn bensin og diesel som prises i dollar, og da påvirkes prisen målt i kroner av dollarkursen, sier Hansen.

Ved starten av året var en dollar verdt 8,20 kroner. Først svekket kursen seg til 7,64 kroner i februar, men siden april har dollaren igjen styrket seg mot en rekke valutaer. Torsdag ligger den på 8,43 kroner.

Les også

Circle K setter rekord igjen: Nytt bensinhopp

Prisene varierer mye

Prisen ved pumpene varierer selvsagt mye, og kan i perioder være både lavere og høyere enn den veiledende prisen, alt etter den lokale konkurransen mellom bensinleverandørene.

Circle K-konkurrenten Yx har en veiledende pris på 16,88 kroner. Shell, som eies av finske St1, opplyser kun veiledende pris for bedriftskunder, og den er på 16,75 kroner. Esso oppgir ikke veiledende priser.

E24s lesere har meldt om bensinpriser på over 17 kroner hos ulike kjeder flere steder i landet. Den høyeste prisen er det trolig Coopi Børselv i Finnmark som sto for, med en pris på 95 blyfri som i mai nådde 19,43 kroner literen.

Les også

Skyhøye drivstoffpriser gir millionsmell

Sommerens rekorder

Dette er de fem rekordene i veiledende pris på blyfri hos Circle K i sommer:

 • 22. mai: 16,67 kroner literen
 • 6. juli: 16,70 kroner literen
 • 30. juli: 16,83 kroner literen
 • 6. august: 16,88 kroner literen
 • 16. august: 16,96 kroner literen

Mot slutten av mai og inn i juni gikk drivstoffprisene nedover igjen i en periode, men nå er de igjen oppe på nye høyder.

– Jeg tør ikke å si noe om prisene fremover, for markedet er veldig volatilt. Det er fortsatt kjøresesong i USA, og det påvirker de europeiske drivstoffprisene, sier Hansen.

Normalt stiger prisene på bensin og diesel om sommeren, fordi kjøresesongen gir stor etterspørsel i USA. Prisene avtar ofte om høsten, men i år kan det endre seg, på grunn av internasjonale forhold som høyere oljepris og sterk dollar, som presser prisene opp.

– Det er et volatilt marked nå. Vi vet ikke hva som kommer til å skje. Det kan godt komme til å gå ned, og vi vil følge med både på oppgang og nedgang, sier Hansen.

Les også

Oljeprisen opp 25 dollar fatet på ett år: Disse rammes av oljesmell

Politisk krangel

Tidligere i sommer kom Arbeiderpartiet med krass kritikk mot Fremskrittspartiet, som i opposisjon lovet lavere avgifter hvis partiet kom i regjering, men ikke har levert noe slikt kutt. Frp-leder og finansminister Siv Jensen avfeide kritikken og sa at Frp fortsatt var bilistenes parti.

Mange storforbrukere av bensin merker prisene på lommeboken. E24 skrev i mai om at kostnadene vil øke for aktører som Posten, Tine, ISS og Norgesgruppens grossistselskap, Asko. Sistnevntes drivstoffkostnader øker med 18 millioner kroner for hver krone drivstoffprisene øker.

Oslo kommune har derimot klart å dempe smellen ved økte drivstoffpriser, ved å skifte ut mange av sine bensinbiler med elbiler.

For øvrig har bensinprisen vært høyere historisk enn den er i dag.

E24 gikk i 2012 gjennom veiledende bensinpriser fra 1930 og frem til da, satt opp mot den nominelle prisveksten. Da ble det klart at vi aldri har brukt mindre andel av lønnen på bensin.

Les mer: Enda en bensinprisrekord fra Circle K: Historisk sett er bensin grisebillig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Drivstoffpriser
 2. Circle K
 3. Esso Norge

Flere artikler

 1. Tidenes dyreste bensin i Norge

 2. Bensinprisrekord

 3. Årets dyreste bensin etter nytt prishopp: Nærmer seg fjorårets rekordnivåer

 4. Andre bensinprisrekord på én uke

 5. Circle K setter rekord igjen: Nytt bensinhopp