NHO-sjefen støtter Raja om krypto-avgift: – Ta grep for å redde situasjonen

NHO-sjefen støtter Venstres forslag om å utrede følgene av full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta - etter at to ulike datasenter nå har meldt at milliardavtaler har gått i vasken.

ØNSKER SKADEBEGRENSNING: NHOs fungerende sjef Ole Erik Almlid går nå ut og ber budsjettkameratene på Stortinget om å ta grep for å begrense skadene av et avgiftsgrep fra forrige ukes budsjettavtale. Han ønsker en utredning av følgene av full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta. Forslaget rammer ifølge bransjen bredere enn datasentre som hovedsakelig utvinner kryptovaluta som bitcoin.

Foto: Janne Møller-Hansen
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

En rekke partier har i høst uttalt seg kritisk til at datasentre som utvinner kryptovalutaer som bitcoin skal slippe unna med subsidier i form av redusert elavgift.

Men etter at regjeringspartiene og KrF i forrige uke bestemte å innføre full elavgift for slike datasentre, har bransjen advart mot at den brå endringen i rammevilkår kan ramme hele bransjen, ved at det sås tvil om den politiske stabiliteten i Norge.

Nå går NHOs fungerende toppsjef Ole Erik Almlid ut med støtte til Venstres stortingsrepresentant Abid Raja, som overfor E24 åpnet for å utsette forslaget for å kunne utrede følgene.

Arbeidsgiverorganisasjonen ønsker primært at budsjettpartnerne skal trekke forslaget om full elavgift for datasentre, men sier at en utsettelse og utredning vil kunne bidra til å begrense skadene.

– Jeg håper samarbeidspartiene ser fornuften i forslaget fra Abid Raja tidligere i dag. Å utrede dette først er i hvert fall en skadebegrensning, sier fungerende administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, til E24.

– Nå er tiden inne for å ta grep for å redde situasjonen. Vi kan ikke ha flere saker nå som gir ustabile rammevilkår for et næringsliv i omstilling, legger han til.

Tidligere har både IKT Norge og NHO-organisasjonen Abelia bedt budsjettpartnerne på Stortinget om å snu i saken. De mener den brå endringen i rammevilkår er skadelig for hele bransjen.

– Dessverre er veldig mye av skaden gjort allerede, nå må vi drive skadebegrensning. Det beste man kan gjøre for å begrense skaden er å legge bort dette forslaget, sier Kjetil Thorvik Brun, leder for teknologi og digitalisering i NHO-foreningen Abelia.

Les også

Avgiftsgrep rammer krypto-datasentre: Venstre åpner for utsettelse

Sier de mistet milliardavtaler

De siste dagene har E24 omtalt flere milliardavtaler som skal ha gått i vasken fordi internasjonale kunder har trukket seg etter det uventede grepet fra budsjettpartnerne, som blant annet skaper frykt for stabiliteten i næringens rammevilkår.

Selskapet Troll Housing hevder å ha mistet en milliardkontrakt på å etablere et datasenter i Fræna kommune, mens NTC Services hevder at en kunde har trukket seg fra å bygge et datasenter i Tydal kommune i Trøndelag.

– Budsjettpunktet om kryptovaluta har, som E24 har avdekket de siste dagene, allerede fått store og dyre konsekvenser for norske bedrifter. Jeg oppfordrer partiene til å tenke seg nøye om på dette budsjettpunktet, sier Almlid.

Les mer: Avgiftsgrep rammer milliardinvestering: Dropper datasenter i Tydal

Les også

Avgiftsgrep rammer milliardinvestering: Dropper datasenter i Tydal

Ønsker å ramme rene kryptosentre

De fire budsjettpartnerne har ikke akkurat kjempet om å ta æren for dette punktet i budsjettavtalen, og Venstres Abid Raja avviste tirsdag overfor E24 at det var han som kom med ideen i forhandlingene.

Han er nå åpen for å utsette avgjørelsen og utrede følgene av full elavgift på datasentre som er involvert i utvinning av kryptovaluta

– Bransjen sier det er uforutsigbart at dette skjer over natten. Da har jeg sagt at for oss i Venstre er det ingen utfordring å utrede dette først, sa Raja til E24 tirsdag.

Han vil nå utrede saken. Ifølge Skattedirektoratet vil en eventuell full elavgift nemlig gjelde all virksomhet i et datasenter selv om det å utvinne kryptovaluta bare utgjør en liten andel av kundene eller virksomheten deres.

– For min del har det aldri vært tanken at en innføring av full elavgift for kryptovaluta også skal ramme generelle datasentre, sa Raja tirsdag.

– Dette bør ramme dem som hovedsakelig driver med kryptovaluta. De som driver bare litt med kryptovaluta faller etter min mening i en annen kategori, sier han.

Les også

Mistet milliardkontrakt etter budsjettavtale: – Dette er helt håpløst

Avsluttet kundesamtaler

Skattedirektoratets utredning nylig har ført til at datasenter-aktøren Green Mountain har avsluttet samtaler med flere kunder som driver med blokkjede-teknologi, men som også kan ha noe av sin aktivitet innen kryptovaluta.

– De signalene vi har fått er at hvis jeg har én kunde som bruker utstyret til bitcoin, så vil du måtte betale full elavgift for alle kundene, sa administrerende direktør Tor Kristian Gyland i Green Mountain til E24 fredag.

– Da dette brevet kom fra Skattedirektoratet for halvannen uke siden måtte jeg ringe to kunder vi hadde forhandlet med lenge og si at «beklager, risikoen er for stor til at vi kan jobbe med dere. Så vi måtte takke nei til samarbeid, for å være på den sikre siden, sa Gyland.

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
  2. Bitcoin

Flere artikler

  1. – Måtte takke nei

  2. Avgiftsgrep rammer krypto-datasentre: Venstre åpner for utsettelse

  3. Utsetter krypto-avgift

  4. Annonsørinnhold

  5. Skuffet over kortvarig utsettelse av kryptoavgift: – Uklok avgjørelse

  6. Datasenter: Milliardkontrakt i vasken etter budsjettavtale