Aker BP selger litt av Valhall-feltet til Pandion

Etter å ha sikret seg full kontroll på Valhall-feltet i oktober skal Aker BP nå selge et lite stykke av Valhall og den tilhørende satellitten Hod til Pandion Energy.

Valhall-feltet i Nordsjøen
 • Marius Lorentzen
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

Aker BP har inngått avtale med Pandion Energy om salg av 10 prosent av feltene Valhall og satellittfeltet Hod.

I en børsmelding kommer det frem at Pandion betaler et kontantbeløp for eierandelene, men kjøpesummen er hemmelig.

Aker BP ble eneeier av feltene i oktober gjennom oppkjøpet av Hess Norge, men som E24 skrev i slutten av oktober ville Aker BP selge seg noe ned.

Aker BP var også før oppkjøpet av Hess Norge operatør på Valhall og Hud, og eide henholdsvis 35,95 og 37,5 prosent, mens Hess eiede resten.

Nedsalget skjer blant annet på grunn av at Aker BP regnet med at norske myndigheter, som ikke ønsker at ett selskap er eneeier i lisenser, ville komme til å kreve et nedsalg.

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP antydet i oktober at en eierandel på 67 prosent kunne være naturlig, og med denne avtalen er man altså nede i 90 prosent eierskap i de to lisensene.

– Betyr dette at dere fortsatt jobber med å få solgt mer av feltet for å komme ned i rundt 67 prosent eierskap?

– Det er ingen endringer i den ambisjonen som ble kommunisert under kvartalspresentasjonen, sier kommunikasjonsdirektør Tore Langballe i Aker BP til E24.

Oppkjøperen Pandion Energy er en relativt ny aktør på norsk sokkel. Selskapet ble etablert i november 2016 og ble prekvalifisert til å eie lisenser på norsk sokkel i juni i år. Selskapets strategi er å delta i leting og utvikling på norsk sokkel, og i ryggen har Pandion private equity-fondet Kerogen Capital.

Skal bygges ut

Valhall er en av gigantene på norsk sokkel og feltet har vært i produksjon siden 1982. Feltet har allerede produsert 1,0 milliard fat olje og gass, men Aker BP mener det er mulig å hente ut 500 millioner fat til.

Aker BP tok over feltet i forbindelse med at Det norske fusjonerte med BP Norge og dannet det vi i dag kjenner som Aker BP for ett år siden.

Valhall er et stort kompleks med flere plattformer og man jobber nå med prosjekteringen av den nye satellittutbyggingen Valhall Vestflanken, som etter alt å dømme vil bestå av en ubemannet brønnhodeplattform.

Utbyggingsplanen (PUD) skal etter planen overleveres norske myndigheter før jul.

I tillegg til Vestflanken mener Aker BP man også kan hente ut mer olje og gass gjennom å videre utvikle Valhall Sør og Vest, samt Hod-satellitten videre.

Les også

Skuffelse i Barentshavet: Ingen olje i Hufsa

Les også

Fortsetter alliansebyggingen på norsk sokkel

Les også

Mer enn doblet produksjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

 1. Denne «felt-oppussingen» kan sikre Kværner ny plattformkontrakt

 2. Betalt innhold

  Aker BP selger Valhall-andel til oljefersking

 3. – Vi har hatt noen aha-opplevelser allerede

 4. Betalt innhold

  Har fortsatt 1,8 milliarder å bruke på norsk sokkel

 5. Betalt innhold

  Pandion Energy selger eierandel i Duva-feltet