Greenpeace stanser oljerigg i Barentshavet

Greenpeace-aktivister har tatt seg inn i sikkerhetssonen ved Statoils borerigg nord i Barentshavet, og truet boringen på Korpfjell-prospektet.

PROTEST: Demonstranter fra Greenpeace-skipet Arctic Sunrise protesterer mot riggen Songa Enabler, som borer på Korpfjell-prospektet i Barentshavet på vegne av Statoil.
Publisert:

– Her blir vi så lenge vi kan, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen til NTB.

– Riggen har tatt kontakt og fortalt oss at de er lei av at vi er der, og vil anmelde tilstedeværelsen. Det bryr vi oss ikke noe om.

Greenpeace-skipet Arctic Sunrise er i Barentshavet for å overvåke og protestere mot Statoils boringer, og aktivister har tatt seg inn i den 500 meter brede sikkerhetssonen rundt boreriggen og levert en flytende jordklode.

NTB meldte først at all aktivitet på riggen var stanset. Overfor E24 avviser Statoil at boringen er stanset, men selskapet sier det vurderer sikkerheten til riggmannskapet og faren for farlige situasjoner.

Fugleliv

– Vi krever at Statoil avslutter denne leteboringen, sier Greenpeace-rådgiver Erlend Tellnes om bord på skipet.

Greenpeace hevder at boringen kommer til å påvirke fuglelivet på Bjørnøya.

Les også

Statoil-kartlegging bekymrer «krigerprinsesse»: – De kan følge meg på Twitter

– I løpet av morgentimene i dag observerte vi mer enn 300 sjøfugl ved boreriggen. Likevel borer Statoil, og de vil snart treffe potensielt oljeførende lag, sier Tellnes.

Hekkesesong

Statoil har tidligere tilbakevist påstandene om at boringen vil påvirke fuglelivet.

– Alle brønner er planlagt med hensyn til miljø og dyreliv. Boringen av brønnen nærmest Bjørnøya, Koigen Central, er lagt til sent på sommeren nettopp av hensyn til klekkesesongen for sjøfugl, sa pressetalsmann Morten Eek i Statoil til VG tidligere i sommer.

Han la til at det ikke er ulovlig å demonstrere, men at det derimot er ulovlig å ta seg om bord i en rigg.

Les også

Statoil-kartlegging bekymrer «krigerprinsesse»

Les også

Statoil er i gang med «årets viktigste letebrønn»

Les også

Vil avvikle norsk oljebransje

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om