Vår Energi tildeler Aker Solutions Feed-kontrakt på Jotun-feltet

Aker Solutions skal starte det innledende arbeidet med å se hvordan man skal forlenge levetiden på produksjonsskipet Jotun. Prosjektet er et ledd i Vår Energis Balder X-prosjekt til 20 milliarder kroner.

Produksjonsskipet (FPSO) Jotun på Balder-feltet til Vår Energi.

Foto: Vår Energi
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Vår Energi, det nye oljeselskapet som ble til gjennom sammenslåingen av Eni Norge og HitecVision-selskapet Point Resources (som kjøpte Exxon Mobiles norske felt), fortsetter arbeidet med oppgraderingen av Balder- og Ringhorne-området.

Vår Energi regner med å investere om lag 20 milliarder kroner i området, som blant annet inneholder Norges første lisensområde, PL001, fra 1965.

Av de 20 milliardene regner man med at det såkalte Balder X-prosjektet vil innebære investeringer for 15 milliarder. Totalt sier Vår Energi at de har påvist ytterligere 170 millioner fat oljeekvivalenter i området (netto justert for Vår Energis eierandel) som kan utvinnes, og at de kan få til enda mer med økt utvinning.

I Balder X er nå den første kontrakten tildelt. Det er snakk om en såkalt Feed-kontrakt på over 100 millioner kroner til Aker Solutions som er vunnet i en anbudskonkurranse.

Aker Solutions skal gjøre utredninger og innledende ingeniørarbeid for å se på hvordan man kan forlenge levetiden på Jotun frem til 2045.

– Denne kontrakten markerer den første milepælen for den egenopererte utviklingsaktiviteten i Vår Energi. Vår ambisjon er å vokse og vi ser store muligheter i Norge, sier konsernsjef Kristin F. Kragseth i Vår Energi, i meldingen.

Les også

Stor leteskuffelse for Lundin på Silfari: Boret tørt i nytt satsingsområde i Norskehavet

Skal taue Jotun inn til et verft

Utover Feed-kontrakten til Aker Solutions, planlegger Vår Energi å kjøre anbudsrunder og å tildele hovedkontraktene for oppgraderingene av Jotun i løpet av første halvår 2019.

De store kontraktene som skal tildeles omfatter selve ingeniør-, innkjøp- og oppgraderingsarbeidet på produksjonsskipet (EPCI-kontrakten), subsea-produksjonssystemet (SPS) og Surf-kontrakten (for navlestrenger, stigerør og rørledninger).

Den reviderte utbyggingsplanen (rev. PUD) for Balder X er planlagt overlevert norske myndigheter mot slutten av neste år.

I tillegg til oppgraderingen av Jotun for at den kan produsere til 2045, skal produksjonsskipet Balder oppgraderes for å kunne fortsette frem til 2030. Det skal også bores 15 nye produksjonsbrønner på Balder og 11 på Ringhorne.

Den omfattende oppgraderingen starter med at man i første omgang skal koble Jotun-skipet av feltet og deretter taue det til et verft der oppgraderingen er ventet å ta ett år. Deretter skal skipet taues ut igjen til Balder-feltet, med planlagt oppstart i 2021. Produksjonen ellers på Balder og Ringhorne vil fortsette i denne perioden.

Les også

Oljeministeren avviser at Equinor er for stort

Les også

Eni og Point Resources skaper ny gigant på norsk sokkel

Les også

– For hele leverandørindustrien i Finnmark er dette en milepæl

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Aker Solutions
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Milliardkontrakt til Rosenberg-verftet

 2. Betalt innhold

  Nå har ny eier overtatt andeler på oljefeltene Balder og Ringhorne

 3. Betalt innhold

  Investerer 19,6 milliarder i Balder og Ringhorne

 4. Annonsørinnhold

 5. Vår Energi har oljeplanene klare: Ruster opp Balder og Ringhorne for 19 milliarder

 6. Betalt innhold

  Vår Energi gir Balder-kontrakt til to selskaper