- Må selge for å finansiere utbytte

Statoil tjener ikke nok penger til å finansiere investeringer og utbyttevekst selv med oljeprisen i 110 dollar, mener analytiker.

STATOIL-ANALYTIKER: Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities sier at det er forventet at Statoil må selge eiendeler for å finansiere utbytte etter investering, leting og utbygging.
Publisert:

Statoil varsler i dag at oljeselskapet selger seg ned i gassfeltet Shaz Deniz utenfor kysten av Aserbajdsjan samt den tilknyttede rørledningen South Caucasus Pipeline.

For salget til BP og det statlige aserbajdsjanske oljeselskapet SOCAR av 10 prosent av eierandelen på 25,5 prosent får Statoil 1,45 milliarder dollar og reduserer samtidig investeringsforpliktelsene.

Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities sier til Stocklink iMarkedet at det er forventet at Statoil må selge eiendeler for å finansiere utbytte etter investering, leting og utbygging.

Han mener prisen er «fair» og kun marginalt lavere enn Arctic hadde i sine estimater.

Les også: Statoil selger andeler for nesten 9 milliarder

Tatt investeringsbeslutning

I tillegg har Statoil sammen med partnerne i det BP-opererte Shah Deniz-konsortiet tatt en endelig investeringsbeslutning for steg 2-utvikling av Shah Deniz.

Det innebærer også utvidelse av South Caucasus-rørledningene og bygging av gassrørledningen Trans-Anatolian Gas Pipeline (TANAP) på tvers av Tyrkia, og den transadriatiske rørledningen (TAP) på tvers av Hellas, Albania og inn i Italia.

De samlede kostnadene for steg 2-utviklingen av Shah Deniz og utvidelse av South Caucasus-rørledningene blir på 28 milliarder dollar, hvorav Statoils andel nå blir lavere etter nedsalget. Selskapet skal ikke delta som investor i TANAP.

- Tjener ikke nok

Analytikeren sier Shah Deniz fase 2 er en betydelig investering og at Statoil reduserer fremtidige investeringsforpliktelser med 2,8 milliarder dollar. Samtidig reduseres produksjonen med i overkant av 20.000 fat per dag neste år.

- De reduserer vekst og investeringsforpliktelser, og får samtidig bedre samsvar mellom forventet utbyttebetaling og fri kontantstrøm etter investeringer, sier analytikeren.

I markedet har press på oljeselskapenes kontantstrøm vært en bekymringsfaktor.

- Fokuset er på at hele industrien, og Statoil, ikke tjener nok penger med oljeprisen i 110 dollar per fat til å finansiere investeringsforpliktelsene og samtidig ha vekst i utbyttet som investorer forventer, sier Omdal.

Tror ambisjonen droppes

Han tror Statoil kommer til å skrinlegge oljeselskapets ambisjon om en produksjon på 2,5 millioner fat per dag i 2020.

- Veksten på kort sikt blir fjernet og man begynner også å selge den delen av veksten som skulle levert de 2,5 millioner fatene som er ambisjonen i 2020. Vi har forventning om at selskapet vil gå bort fra den ambisjonen, sier Omdal.

Også tidligere i år har Statoil solgt unna eiendeler. I august solgte oljeselskapet minoritetsandeler i feltene Gullfaks og Gudrun på norsk sokkel og to felt på britisk sokkel for 2,65 milliarder dollar.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om