Analytikerne tror på produksjonshopp fra Statoil

Analytikerne tror Statoil vil vise forbedrede resultater for fjerde kvartal. Dermed kan oljeselskapet nærme seg produksjonsnivåene fra slutten av 2012.

MOT 2012-NIVÅER: Statoil-analytikerne venter forbedrede resultater fra oljeselskapet i fjerde kvartal, og oljeselskapet vil i så fall nærme seg resultatene fra slutten av 2012. Her er Statoil-sjef Helge Lund avbildet ombord på Ocean Vanguard ved Gjeitungen-prospektet i august 2012.

Øyvind Hagen
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Neste fredag arrangerer Statoil kapitalmarkedsdag i London og offentliggjør samtidig sine resultater for fjerde kvartal.

Fredag offentliggjorde oljeselskapet analytikernes konsensusestimater for kvartalet.

De 32 analytikerne som oppga sine estimater denne gang venter i snitt at Statoils produksjon endte på 1,969 millioner fat oljeekvivalenter per dag.

Stemmer det er det i så fall en økning fra 1,852 millioner fat i tredje kvartal, og Statoil vil da nærme seg produksjonsnivået på 2,032 millioner fat i fjerde kvartal 2012.

Den samme trenden gjenspeiler seg i de økonomiske resultatene.

Analytikerne venter nemlig at Statoils resultat før skatt vil ende på 44 milliarder kroner med et resultat på 12,8 milliarder etter skatt.

Det er resultatene fra norsk sokkel som drar opp analytikernes totalestimat. De venter nemlig en resultatsøkning fra 30,6 til 34,5 milliarder fra norsk sokkel, mens både den internasjonalevirksomheten og raffinerings- og prosesseringsvirksomheten er ventet å gi lavere resultater.

Det vil være en økning fra henholdsvis 40,4 og 12,1 milliarder i tredje kvartal.

Dermed vil oljeselskapet også begynne å nærme seg resultatene fra slutten av 2012, da selskapet satt igjen med 48,3 og 15,1 milliarder henholdsvis før og etter at skatten var betalt.

Spår fortsatt raffineringstrøbbel

Mens norsk sokkel i seg selv er ventet å løfte Statoils resultater for forrige kvartal, ventes det altså at raffinerings- og prosesseringsvirksomheten igjen vil trekke ned.

Anslaget for fjerde kvartal er et resultat på tre milliarder kroner før skatt, mot 3,9 milliarder i tredje kvartal. I fjerde kvartal 2012 ha denne virksomheten et resultat på hele 5,1 milliarder kroner.

Slår anslaget til vil trenden som Statoil tok opp i sin forrige kvartalspresentasjon dermed fortsette.

Da fortalte nemlig konsernsjef Helge Lund at Statoil har skrevet ned verdier for 4,2 milliarder på raffineriene Kalundborg i Danmark og Mongstad i Norge.

Selskapet forklarte det med lavere marginer og utfordrende fremtidsutsikter. Helge Lund sa at det allerede hadde blitt gjennomført tiltak og at flere var på vei. Han avviste likevel at de hadde noen planer om å legge noen av raffineriene det var snakk om.

- I realiteten koster det mer å kjøpe føden, mens output-prisen er lavere. Det svekker marginene. I tillegg er etterspørselsmønsteret endret og raffineringskapasiteten er høy i Europa, sa Lund.

I tillegg til de utfordrende markedsforholdene og effektiviseringsbehovet ved egne anlegg, trakk Statoil-sjefen frem norske rammebetingelser for raffinerivirksomhet, som han mener legger et ekstra press på situasjonen.

Les også:

Exxon Mobils overskudd fallerStatoil bytter eierandeler i kanadisk oljesandNytt milliardkutt i StatoilRøkke henter Statoils letedirektør

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Statoil overrasker med sterkt resultat

  2. Olje- og gasshandel løftet Statoil:Raffinerifloken må fortsatt løses

  3. Spår nytt milliardløft i Statoils regnskaper

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljeprisen tynger: Venter ny milliardnedgang i Statoils resultater

  6. Statoil kutter 30 milliarder i investeringsbudsjettet