Det norske mener det er rom for å låne mer

Oljeselskapet er hardt rammet av fallet i oljeprisen, og selskapet trenger kapital.

ROM FOR MER LÅN: Administrerende direktør i Det norske oljeselskap, Karl Johnny Hersvik, må løse selskapets pengeskvis for å unngå å bryte lånevilkår.

Audun Braastad
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:,

Det norske-aksjen fikk gjennomgå, kanskje naturlig nok, som en konsekvens av oljeprisfallet. Prisfallet førte også til at man måtte skrive ned selskapsverdier, noe som har ført til egenkapitalandelen til selskapet nå er på 15,5 prosent.

Nå prøver selskapet å få på plass en løsning der man «øker den finansielle fleksibiliteten».

– Når vi snakker om økt finansiell fleksibilitet, mener vi å få plass en kapitalstruktur som både har den kostnaden som vi ønsker og den strukturen som vi trenger for det aktivitetsnivået vi venter å ha frem til oppstart av Johan Sverdrup, sier Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik til E24.

I selskapets obligasjonslån «DETNOR02» på 1,9 milliarder kroner ligger det krav om en egenkapitalandel i selskapet på minst 25 prosent, selskapet har nå på seg til rapporteringen for andre kvartal for å komme seg over grensen igjen.

Les også

Analytiker: - WTI kan falle under 40 dollar denne uken

Utelukker emisjon

Samtidig må Det norske belage seg på store investeringer i forbindelse med utbyggingen av Johan Sverdrup.

På spørsmål fra E24 om det vil være aktuelt med mer lån og eller om en emisjon kan være aktuelt svarer Hersvik følgende:

– Vi mener det er rom for mer fremmedfinansiering (lån journ.anm.) sett opp imot porteføljen vi har, med en lav produksjonskostnad per fat, med gode eiendeler og også inntektene våre.

Hersvik utelukker dermed langt på vei at Det norske kommer til å gjøre en emisjon (utstedelse av nye aksjer).

Enkelte analytikere har også spekulert i om en løsning for selskapet innebærer å selge, eller selge seg ned i, enkelte av feltene selskapet har.

– Salg av eiendeler er ikke noe vi vurderer, sier Det norske-sjefen.

– Vi er helt trygge på å få i land en finansiering for våre planer.

Les også

Røkkes Aker skal spare millioner

Ved siden av obligasjonslånet har også Det norske en lånefasilitet fra forskjellige banker på totalt 3 milliarder dollar, som det er trukket på 2,1 milliarder på.

Over 100.000 fat per dag

Når Johan Sverdrup er oppe i full produksjon, mener Hersvik Det norske har potensial til å produsere over 100.000 fat per dag. Til sammenligning venter Det norske å ha en produksjon på 58.000-63.000 fat i 2015.

Samtidig peker Det norske-sjefen på at feltet har en meget lav break even-pris på under 40 dollar per fat.
– Vi vil generere en vesentlig fri kontantstrøm fra 2020 når Johan Sverdrup er i full drift.
Per nå anslår Det norske sine reserver til å utgjøre 484 millioner fat oljeekvivalenter, hvorav Det norskes andel av Johan Sverdrup utgjør 279 millioner av disse fatene.

– Tilpasser oss markedssituasjonen

Les også

Kværner flytter produksjon utenlands for å bli billig nok

Finansdirektør i Det norske, Alexander Krane, viser til at med økningen i produksjonen i 2014, gjennom Marathon-oppkjøpet, så kommer det også økt sensitivitet for oljeprissvingninger.
– Vi tar derfor steg for å sikre at vi tilpasser oss den nåværende markedssituasjonen og sikre at vi kommer oss ut av denne perioden som et sterkere og mer robust selskap, sier Krane.
Krane poengterer at man er sikre på at man skal klare å finansiere selskapets planlagte investeringer, da primært utbyggingen av Johan Sverdrup, men at man må «vende tilbake til markedet med nærmere informasjon.»

Krane peker på at selskapet har god støtte fra selskapets bankgruppe, som står bak selskapets lånefasilitet, og at man har en konstruktiv dialog i forhold til å øke den finansielle fleksibiliteten.
– Vi er godt rustet, men vi er på ingen måte skånet fra det nåværende makroklimaet, sier Hersvik.
Man er derfor i gang med et tidligere annonsert kostnadskuttprogram der man har som ambisjon å spare 100 millioner dollar på bunnlinjen i 2015.

Ivar Aasen i rute

Samtidig går utbyggingen av et av Det norskes andre viktige prosjekter, Ivar Aasen-feltet, etter planen.

– Progresjonen på utbyggingen av Ivar Aasen-feltet er i rute og oljeproduksjonen på feltet ventes å starte i fjerde kvartal 2016, sier Hersvik.
Det norske er operatør på feltet og har en eierandel på 35 prosent. Ivar Aasen er beregnet til å inneholde 200 millioner fat olje, hvorav 71 millioner fat vil tilfalle Det norske.
Ivar Aasen, som ble funnet i 2008, er beregnet å ha en total utbyggingskostnad på 27,4 milliarder kroner. Johan Sverdrup ventes å koste partnerne på feltet, Statoil, Det norske, Lundin, Maersk og Petoro 117 milliarder kroner i investeringer.

Les også

Tord Lien avgjør om Røkke får én milliard ekstra

Les også

Tror Røkkes oljeselskap kan selge deler av kjempefeltet

Les også

Det norske skal kutte 760 millioner i år

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. Kutter 760 millioner: Utelukker ikke at ansatte må gå

  2. Det Norske mener Johan Sverdrup kan bli enda billigere å bygge ut

  3. Tror Røkkes oljeselskap kan selge deler av kjempefeltet

  4. Annonsørinnhold

  5. Det norske skal kutte 760 millioner i år

  6. Det Norske klager på Johan Sverdrup-fordeling