- En islamistisk stat vil legge enorme oljereserver brakk

Iraks oljeambisjoner i ferd med å skytes i filler.

HAR IKKE TROEN PÅ IRAKS AMBISJONER: Slik påvirker Irak-uroen forventningene til prisen på Brent-råolje frem til 2021. Kilde ICE, Bloomberg.

E24
  • Maren Løhre
Publisert:

Mandag ble det kjent at opprørsgruppen ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) har erklært en egen islamistisk stat.

Rundt en tredjedel av Iraks uutnyttede oljeressurser ligger i landets nordlige områder. Det er her uroen og oljeusikkerheten har vært størst den siste måneden.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea forteller at uroen påvirker investeringsviljen til å utnytte disse reservene:

- Denne uttalelsen er nok mest ment for å provosere irakiske myndigheter, men den øker også usikkerheten i oljemarkedet og investeringsviljen i nye oljereserver faller, forteller Saltvedt.

Hun sier at oljeprisen de siste dagene har gått nedover igjen, fordi troen på regjeringsstyrkene har blitt styrket.

- Men de langvarige utsiktene for Iraks oljeproduksjon har blitt kraftig svekket, sier hun.

Kurdere i Irak starter egen oljeproduksjon

- Usikkerhet hemmer markedet

Den siste månedens Irak-usikkerhet i oljemarkedet skyldes imidlertid ikke bare ISIL.

På den andre siden har det også vært uenigheter mellom Bagdad og regionale kurdiske myndigheter, som også driver med oljeeksport på egenhånd.

Spørsmålet som dukker opp er hva som kommer til å skje dersom man eventuelt får både en islamistisk ISIL-stat og en egen kurdisk stat.

(...artikkelen fortsetter under bildet)

Har mistet troen: Uroen i Irak gjør at markedet har sluttet å tro på Bagdads produksjonsambisjoner, mener Thina Saltvedt.

Terje Bendiksby

Kurderne har både teknologien, kunnskapen og infrastrukturen på sin side.

Saltvedt sier at dette er noe som ISIL-opprørerne mangler, og at et ISIL-kalifat vil fremstå som svært lite attraktivt for investorer:

- Om ISIL får kontroll over områder i nord vil oljereservene der ligge brakk, spår hun.

TØFF OPPGAVE: Irakiske regjeringsstyrker kjemper mot opprørerne fra ISIL. Her ser vi en patrulje ved Jurf al-Sakhar, rett sør av hovedstaden Bagdad.

Stringer/iraq

- Og hvem er det som er villige til å samarbeide med en stat som går frem på den måten vi ser nå, spør hun.

Begge scenarioer byr likevel på usikkerhet for oljemarkedet:

- Når det erklæres nye stater vil kanskje ikke kontraktene man gjør i dag være gyldige om fem år. I tillegg vil prosessen rundt anerkjennelse ta dyrebar tid, sier hun.

Forventet oljepris gjør et hopp

Forventet oljepris har gjort et hopp i juni.

Prisforventninger på brent råolje har blitt skjøvet opp med rundt 4 dollar hvert eneste år frem til 2021. Den siste måneden ser vi altså en parallellforskyvning opp i de langvarige forventningene. Dette viser tall fra tall fra Ice, Bloomberg.

- Dette skyldes uroen i Irak. Markedet har mistet troen på at landet kan produsere det de har hatt ambisjoner om. Man tror på en saktere utbygging av landets oljeproduksjon, sier Saltvedt.

Les også

Derfor er Irak-konflikten den største trusselen mot verdens oljeproduksjon

Store ambisjoner knust

Irak har hatt store ambisjoner og mål omkring hvor mye mange fat de skal produsere de kommende årene. De har tidligere ment selv at de kunne bli like store produsenter som Saudi Arabia, Russland og USA.

De seneste prognosene fra Det internasjonale energibyrået (IEA) anslår at landet vil øke sin produksjon med 1,28 millioner fat per dag til 4,54 millioner fat per dag innen 2019. Dette kolliderer med Bagdads ambisjoner som lå på rundt det dobbelte.

Det er disse ambisjonene som markedet nå har mistet troen på grunn av Irak-uroen, ifølge analytikeren.

Kontroll over viktige oljebyer

Oljeanalytikeren forteller at det i Nord Irak, ikke inkludert Kurdistan, sitter på 17% av Iraks reserver nær Kirkut, Mosul og Khanaquin:

- Det er derfor viktig å ha kontroll på disse byene for å sitte på kontrollen og potensielle inntekter fra oljeproduksjonen her. Det er også i disse områdene kampene med ISIL nå pågår.

Innad i OPEC-landene er det først og fremst fra Irak veksten vil skje, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA). Irak vil stå for hele 60 prosent av produksjonsveksten fra OPEC-landene de neste årene, har IEA meldt.

Publisert:

Flere artikler

  1. Harde kamper i Irak kan gi full stopp i landets oljeboom

  2. Irak på vei mot full oppløsning

  3. BI-professor: - Situasjonen er mer ustabil enn på flere år

  4. ISIL har erklært egen islamistisk stat

  5. Iraks kurdere varsler folkeavstemning - oljekonflikt kan blusse opp