Oljeanalytiker: - Kan ikke utelukke oljeprismanipulasjon

Prisjuks fra internasjonale oljetradere kan ha ført til at norske bensinpriser har vært for høye, oljeanalytiker Thina Saltvedt er glad for en granskning.

UTELUKKER INTET: Oljeanalytiker i Nordea Markets Thina Saltvedt er glad en mulig oljeprismanipulering etterforskes, men tviler på om saken vil bli like stor som Libor-skandalen. Her fra en tidligere anledning.

Terje Bendiksby
  • Øistein Svelle
Publisert:,

En av sommerens store skandaler i finansbransjen har vært avsløringene om at den britiske storbanken Barclays har manipulert den viktige Libor-renten til sin egen vinning.

Mandag skriver The Telegraph at etterforskningen av Libor-skandalen har avdekket at aktørene i oljemarkedet har mange av de samme mulighetene og incentivene til å feilrapportere prisen de betaler, og dermed manipulere «markedsprisen» på blant annet bensin.

Nå krever britiske politikere en granskning, noe oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er glad for.

- En kan ikke utelukke at det har skjedd, så det er bra at nå legges opp til at dette undersøkes, sier hun til E24, men legger til at hun tviler på at saken vil vokse seg like stor som Libor-skandalen.

- Angår millioner

Muligheten for at noen har utnyttet mulighetene til å påvirke prisen britiske forbrukere betaler for bensin er nok til å vekke britiske politikerne fra sommermodus.

Flere krever nå at myndighetene etterforsker hva som har skjedd.

- Vi må finne ut om oljeprisen har blitt manipulert på samme måte som Libor-renten ble. Dette angår millioner av mennesker over hele landet som er opptatt av hva de betaler for bensin, sier parlamentsmedlem Robert Halfon til den britiske avisen.

Saltvedt er ikke overrasket over at politikerne er raskt ute på banen.

- Politikere elsker saker som dette, for de leter alltid etter muligheter til å gi spekulanter skylden for høye bensinpriser, sier hun.

LES OGSÅ: Barclays-topp går av

Egenrapportering

Mens det hvert sekund omsettes fat med råolje på råvarebørsene er det en stor underskog av raffinerte oljeprodukter som omsettes langt sjeldnere.

De to selskapene Platts og Argus lever av å overvåke prisene på disse produktene, og de sender ut prisoppdateringer en gang i døgnet.

Selskapene har kontakt med oljetradere, energiselskaper, investorer og andre som handler med disse produktene, og beregner gjennomsnittsprisene for de forskjellige produktene basert på informasjonen som rapporteres inn.

Disse prisene danner også grunnlaget for norske bensinpriser, bekrefter pressetalsmann Knut Hansen i Statoil Fuel & Retail overfor E24.

LES OGSÅ: - Slik manipulerte jeg verdens viktigste rente

- Fint at det undersøkes

Oljeanalytikere Saltvedt peker på at en forskjell på disse oljeproduktprisene og rentenivået i Libor-saken er at langt fra alle aktørene i oljemarkedet har en konsistent interesse i høyere priser.

- Oljetradere tjener pengene på svingninger, men ikke nødvendigvis på at prisene jevnt over er høyere.

De eneste aktørene som kunne tjent på konsistent høye priser er oljeselskapene, som også er med i grunnlaget for Platts og Argus' prisoversikter.

- Men det vil jo være å ta en enorm risiko om oljeselskapene har gjort koordinerte forsøk på å manipulere opp disse prisene, sier Saltvedt.

- Vi ser det som lite sannsynlig at det har skjedd, men Libor-saken har vist at en aldri skal si aldri, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Nå faller bensinprisene

Bruker journalister

Platts og Argus mener selv de har hatt god kontroll på prisrapporteringen.

De sier til The Telegraph at de bruker tidligere journalister til å kvalitetssjekke dataene, og at de forsøker å luke ut falsk data.

De vedgår at systemet er basert på erfaringen og kompetansen til deres ansatte, men sier at de er klare over at enkelte aktører kan ha noe å tjene på å manipulere prisene.

Flere artikler

  1. Oljeanalytiker om Statoil-razziaen:- Jeg krysser fingrene for atmistankene ikke er riktige

  2. Fransk klage kan ha utløst Statoil-razzia

  3. Bensinprisene stiger etter oljebrann

  4. Annonsørinnhold

  5. Trader: - Slik manipulerte jeg verdens viktigste rente

  6. - Oljetradere har incentiver ogmuligheter til prisjuks