– Nå skyter markedet fart

Øglænd-sjef Geir Seland er veldig fornøyd om dagen. Samtidig er noe «helt forferdelig».

Geir Seland, daglig leder i Øglænd-konsernet, er både fornøyd og bekymret om dagen.

Publisert: Publisert:

For Øglænd System på Øksnevad i Klepp ble 2021 langt bedre enn året før. Men først i år merker produsenten av kabelstiger og kabelbaner at markedet virkelig er tilbake.

– Fjoråret var fortsatt preget av koronapandemien. Nå merker vi at markedet skyter fart. Aktiviteten ved de store norske verftene er stor. Også hos de norske selskapene som jobber mot det internasjonale markedet innen olje og gass og havvind, skjer det mye, sier Geir Seland, daglig leder i morselskapet Øglænd Industrier.

Han anslår at veksten i Norge så langt i år ligger mellom 20 og 25 prosent.

– I fjor hadde vi ganske bra aktivitet innen ingeniørtjenester, men leveranser av produkter fra fabrikken i Klepp var mindre. Nå er det både mye som skjer på fabrikken og innen konstruksjon på byggeplassene, sier Seland.

Inntektene for 2021 endte på 417 millioner kroner for Øglænd System, mot 356 millioner i 2020. Driftsresultatet gikk opp fra 6 til 28,6 millioner kroner – og resultat før skatt fra 3,2 til 25,8 millioner kroner.

Øglænd System har kunder innen både olje og gass, vindkraft, skipsbygging, havbruk, infrastruktur (for eksempel kabelbaner i tunneler) og andre industrier.

– Helt forferdelig

Selv om markedet er langt bedre i år enn de to forrige årene, ser Seland likevel noen problemer.

Ett av dem er råvaresituasjonen.

– Den er helt forferdelig. Prisene har gått opp 55 prosent de siste årene. Også prisene på frakt er blitt mye høyere. Så for oss er dette veldig utfordrende.

– Hva skjer med overskuddet i en slik situasjon?

– Marginen våre er den store utfordringen. Vi har noen gamle kontrakter som ble inngått for en tid tilbake, som påvirker resultatene våre. For de nye kontraktene opptrer industrien ryddig og prisene økes oppover i verdikjeden.

Søsterfabrikk i Russland

Øglænd-konsernet, som siden 2017 har vært en del av Hilti-gruppen, har også en fabrikk i Russland. Etter krigsutbruddet i Ukraina og vestlige sanksjoner mot Russland, vil aktiviteten stoppe av seg selv, mener Seland.

– Vi forholder oss til sanksjonene. Vi forventer ikke noen omsetning i Russland framover. Alle leveranser til Russland har stoppet, sier Seland.

Publisert:
Gå til e24.no