Okea fikk 154 millioner i skatterefusjon rett inn på konto

Arkivbilde fra Okeas base ofr Draugen-feltet i Kristiansund
Ressursene på norsk sokkel
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Lavere olje- og gasspris krympet inntektene i Okea i tredje kvartal, men en skatterefusjon demper underskuddet i oljeselskapet kraftig.

Okea har en bokført skatteinntekt på 508 millioner kroner i regnskapet, mens den faktiske utbetalingen til selskapets konto beløper seg til 154 millioner kroner, ifølge kvartalsrapporten.

Bakgrunnen for utbetalingen er oljeskattepakken som ble vedtatt av Stortinget før sommeren for å bøte på coronakrisen. Forskjellen mellom den bokførte skatteinntekten og utbetalingen skyldes tidspunktet for når skatteoppgjøret gjennomføres i de seks terminene gjennom året.

Oljepakken gir full avskrivning i oljeskatten på investeringer i 2020 og 2021, samt for nye oljefelt som det sendes inn utbyggingsplan for innen utgangen av 2022.

Vanligvis må investeringer trekkes fra over seks år, men med umiddelbar avskrivning får man større fradrag nå.

Fordi Stortinget har vedtatt at negativ skatteverdi skal utbetales, får oljeselskapene dette utbetalt på konto, fremfor å ha et fradrag til bruk senere. Det frigir midler og er særlig viktig for mindre selskap og selskap uten mange felt i drift.

Fradragene kan imidlertid bare brukes en gang, så når de brukes opp nå blir det mindre å trekke fra på skatten i årene som kommer. Dermed selskapene få økt skatteregningen sin i årene som kommer.

Inntektene i Okea falt til 321 millioner kroner i tredje kvartal, fra 622 millioner kroner i samme periode i fjor.

Nedgangen skjer etter at den oppnådde prisen falt til 32,3 fra 56,4 dollar per fat. Okea melder om en produksjon på 13.303 fat per dag i kvartalet, ned fra 18.125 fat om dagen.

Lenger ned i regnskapet falt resultatet flør skatt til minus 527 millioner kroner fra et plussresultat på 1,5 millioner. Den nevnte skatteinntekten gjør likevel at underskuddet etter skatt ikke ble større enn 19 millioner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Okea
 3. Oljeindustrien
 4. Resultatrushet
 5. Aksjelive

Flere artikler

 1. Okea reverserer deler av Yme-tapet: – Tidslinjen mot oppstart er betydelig risikoredusert

 2. Myndighetene økte tillatelsene for flere felt: Nå øker Lundin produksjonsprognosen

 3. Aker BP vil kutte investeringene med 920 mill.: – Vi holder kostnadene under kontroll

 4. Analytiker om forslaget til ny oljeskatt: – Påvirker ingen investeringsbeslutninger

 5. Rekordinntekter for oljeselskapet Lundin Energy