Oljeanalytiker tror på laber høst for oljeprisen

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus spår lav oljepris – lenge.

  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

– Det er ikke en umulighet at oljeprisen holder seg så lav hele høsten, sier oljeanalytikeren Torbjørn Kjus i DNB Markets til E24.

Etter å ha vaket rundt 65 dollar fatet i noen måneder, har oljeprisen igjen vært i bratt utforbakke. Mandag falt den under 50 dollar fatet (Brent spot), og ligger torsdag ettermiddag på rundt 49,50 dollar fatet.

Les også

Tror på nye kuttrunder etter oljefall: – Den verste runden kan ligge foran oss

Kjus trekker frem følgende faktorer som tynger oljeprisen:

** Kina-uro. Det har vært full storm på Kinas fastlandsbørser i sommer, men også indikatorer på den realøkonomiske veksten har vært skuffende. Verdens nest største økonomi er særdeles råvareavhengig og data har skapt usikkerhet i råvaremarkedet.

** Mexico sikrer oljeprisen sin hvert år (gjennom såkalt hedging). Dette pleier landet å gjøre når et år nærmer seg slutten, men oljeprodusenten har nå valgt å sikre neste års oljepris nå. Dette har antagelig vært årsaken til at også fremtidsprisen på olje (futureskontrakter) har falt.

** Oljeproduksjonen har tiltatt i styrke i et allerede oversvømt marked. Store produsenter som Saudi-Arabia og Irak er på rekordnivåer.

** Iran-avtalen bidratt til å øke forventningen om at enda mer olje kan pumpes inn i markedet etter hvert. Iran produserte 2,8 millioner fat i juni, men har varslet at produksjonen vil trappes betydelig opp fremover.

Les også

Tror 50.000 oljejobber kan gå tapt

Oljeprisen vil forbli lav

Kjus er klar på at en oljepris på 40-tallet ikke er hans hovedscenario for høsten, og tror de ovennevnte negative faktorer er ettertrykkelig priset inn. Når markedet etter hvert tar dette innover seg, kan det være duket for en moderat oppgang, tror Kjus.

Den anerkjente oljeanalytikeren ser riktignok ikke for seg at vi vil se en betydelig høyere oljepris i 2015.

– Nyhetsstrømmen har bidratt til å presse prisen kunstig mye ned, og jeg tror mest på en noe høyere oljepris. Men vi skal ikke tilbake til de nivåene vi var, sier han.

Han mener utviklingen i oljeprisen kan beskrives som bokstaven L. Rett ned, så sidelengs.

Oljekrigen

Det kraftige oljeprisfallet som kom i fjor og ved starten av året skyldtes at oljemarkedet rant over.

Det var rett og slett for mye olje, og på hver sin side av det som ble døpt «oljekrigen» sto to oljestormakter, den gamle oljeprodusenten Opec mot den nye skiferoljerevolusjonen i USA.

Tidligere hadde Opec vært en garantist for høy oljepris, fordi kartellet justerte produksjonen etter etterspørselen.

Men Opec, i stor grad ledet an av «Opec-sjef» Saudi-Arabia, tok i november i fjor frem stridsøksen og lot pumpene stå på for fullt. Nå var det andre som måtte stå for justeringen.

Skiferoljen har siden den gang sett ut til å stå imot oljeprisfallet, men Kjus ser nå tegn til at den begynner å ramme produksjonen, og viser til at nylig publiserte tall for amerikansk oljeproduksjon i mai viste en nedgang på 200.000 fat.

– Nå begynner vi å se at det skjer i USA, og jeg tror skiferproduksjonen vil minke ytterligere utover høsten. Dette kan gi psykologisk støtte for markedet fremover, sier han.

Les også

Oljebremsen: Alexander (32) måtte flytte hjem til mor

Ikke bærekraftig

Det er liten tvil om at en oljepris på 40-tallet er en svært stor utfordring for oljeselskapene.

– Jeg tror ikke at 40-tallet er bærekraftig. Ikke bare på disse nivåene, men også på 60-tallet, vil vi få en kollaps i investeringene, sier han.

Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken uttalte til E24 tirsdag at mange av årets og neste års investeringsplaner på sokkelen allerede er spikret. Det er først i 2017 at oljeselskapene virkelig har fleksibilitet til å snurpe igjen lommeboken, noe hun mener de vil gjøre. Dermed mener Gjøen at oljebremsen kan bli langvarig.

Kjus er av den oppfatning at en lavere oljepris kan ramme oljeproduksjonen allerede i 2016, ved at oljeselskapene ikke foretar nye investeringer på felt som allerede er i drift, for eksempel at planene om nye produksjonsbrønner i eksisterende felter legges på is.

– Vi trenger ikke vente til 2020 for å se denne effekten. For at oljeselskapene skal få en form for optimisme og tørre å investere i nye prosjekter, må oljeprisen opp 20 dollar – og den må ligge der en stund. Det vil neppe skje i løpet av denne høsten, sier Kjus.

Les også

– Den verste runden med oppsigelser kan ligge foran oss

Les også

Nå er bare disse tre planlagte oljefeltene lønnsomme

Les også

– Situasjonen blir dramatisk endret

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Opec vurderer nytt møte med «fienden»

  2. Oljeanalytiker om Opec-spillet: – Det gjelder å gi hverandre skylden

  3. Utelukker ikke overraskelse som kan gi oljeprisrally

  4. Tror oljeprisen kan falle ned på 30-tallet igjen

  5. Betalt innhold

    – Det er liten grunn til å frykte at oljeprisen skal falle mer