Staten tror på tregere oljeprisoppgang

Legger til grunn kun en moderat økning de kommende årene.

Foto: Nick Oxford Reuters
 • Anders Park Framstad
 • Marius Lorentzen
Publisert:

I dagens reviderte statsbudsjett fremgår det at myndighetene jekker ned oljeprisforutsetningene for hele perioden frem mot slutten av 2017.

«Tilbakeslaget i oljenæringen bidrar til at veksten i fastlandsøkonomien i 2016 ser ut til å bli noe svakere enn lagt til grunn i fjor høst. Prisene på olje og gass har vært lavere enn forutsatt», står det i budsjettet.

De ferskeste anslagene viser en svært moderat forventet oljeprisøkning fra dagens nivå på rundt 45 dollar til 47,7 dollar ved inngangen til neste år. Den er så ventet å stige videre til 50,2 dollar i desember 2017.

Til sammenligning lå tilsvarende anslag på henholdsvis 56,4 dollar og 59,3 dollar i fjor høst.

Lavere enn forutsatt

Tilbakeslaget i oljenæringen bidrar til at veksten i fastlandsøkonomien i 2016 ser ut til å bli noe svakere enn lagt til grunn i fjor høst. Prisene på olje og gass har vært lavere enn forutsatt.

Samlet sett anslås veksten i brutto nasjonalprodukt på det norske fastlandet til 1,0 prosent i år, som er det samme som i fjor. Vekstanslaget er 0,8 prosentenheter lavere enn anslått i fjor høst. Neste år ventes veksten å ta seg opp til 1,7 prosent, for deretter å ta seg videre opp til trendveksten i økonomien.

Anslagene er usikre.

Med unntak for finanskriseåret 2009 og i 2002, er budsjettet for 2016 det mest ekspansive så lenge handlingsregelen har ligget til grunn for finanspolitikken.

Samlet sett gir budsjettet for 2016 en etterspørselsimpuls rettet mot fastlandsøkonomien på 1,1 prosent av trend-BNP for fastlands-Norge, opp fra anslått 0,7 prosent i fjor høst.

Les også

Nesten én milliard kroner i tiltakspakke for Sør- og Vestlandet: - Innebærer kraftig innsats i en krevende situasjon

Kan øke oljepengebruken

Selv om regjeringen foreløpig ligger langt unna å bruke fire prosent av oljefondet i budsjettet, så advarer de om at fondet kan svinge.

Det vil igjen bety at prosentandelen oljepengebruk, sammenlignet med fondet, kan øke relativt raskt.

«Vi må være forberedt på betydelige svingninger i fondets verdi fremover. Endringene kan gå begge veier, noe fallet i fondsverdien på nærmere 400 mrd. kroner i løpet av første kvartal tydelig demonstrerer.»

En av åtte budsjettkroner hentes nå fra oljefondet. For hver og én av oss innebærer det at staten bruker rundt 39.000 kroner i 2016.

Les også

Økonom om budsjettsvikt på 72 milliarder:
– Nå vil vi ikke få nullrente

Les også

Regjeringen varsler tøffere tider for kommunene

Les også

Bruker 900 millioner på ledighetsgrep

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Statsbudsjettet

Flere artikler

 1. Rosneft-sjefen vinker farvel til Opec

 2. Opec har ingen nye planer for frys av oljeproduksjonen:
  – Det blir trolig ingen avtale

 3. Spår full stans i norske oljeinvesteringer når Saudi Aramco børsnoteres

 4. Annonsørinnhold

 5. Ny seismikkteknologi kan bane vei for oljeleting i Lofoten

 6. – Har vært et nøkkelelement