Kursmål på Seadrill: Én krone

Aksjene i riggkjempen Seadrill har aldri vært mindre verdt. Men det kan bli mye verre, mener kanadisk investeringsbank.

TREFFER BUNNEN: Seadrill-aksjen har aldri vært billigere. Her er selskapets halvt nedsenkbare ultra dypvannsrigg West Aquarius – som for tiden opererer på Hibernia-feltet i Canada.

SEADRILL
 • Jan Lilleby
 • Marius Lorentzen
 • Anders Park Framstad
Publisert:,

John Fredriksens riggkjempe har i årevis vært en utbyttemaskin for aksjonærene, men nå merkes det at oljeselskapene strammer inn og at oljeprisen har falt.

Riggkjempen – med hovedkvarter i London – eier 69 rigger og sysselsetter tilsammen 9.000 mennesker over hele verden. Siden børsnoteringen i 2005 til 43 kroner per aksje har aksjekursen svingt som en jojo.

I dag er aksjekursen «all time low».

Les også

Analytikere om Seadrill-resultatet: – Bedre enn ventet

Det kan imidlertid bli mye verre, mener den kanadiske investeringsbanken Canaccord Genuity Limited, som i en fersk oppdatering anbefaler salg av Seadrill.

Kursmålet? Én krone!

– Vi nedgraderer vårt kursmål på Seadrill til én krone. Vi mener at de sannsynlige potensielle utfallene alle peker mot praktisk talt ingen verdi på den eksisterende egenkapitalen i Seadrill Limited, skriver analytiker Alex Brooks i en analyse E24 har fått tilgang til.

Det vises til at selskapet, i tillegg til å gå inn i nedturen med en ung flåte og solid ordrebok, også hadde strukket balanse, mange kortsiktige lån og store forpliktelser på nybygg.

Canaccord ellers at riggmarkedet forblir vanskelig frem til 2018, også dersom oljeprisen skulle komme opp. Dette peker igjen mot svake rater, og ikke minst utfordringer knyttet til store låneforfall i årene som kommer.

– Vi tror at andre halvdel av 2016 blir et «crunch point» der det blir klart at betingelsene på lånene vil bli brutt, men en trigger kan komme mye tidligere dersom en långiver, kunde, verft eller leverandør er mindre ettergivende. Vi tror muligheten for en slik endring er ekstremt høy, skriver analytikeren.

Fredriksens ferd

Kursen i Seadrill har som nevnt svingt betydelig siden før finanskrisen.

John Fredriksen, som har vært med siden børsnoteringen i 2005, har sannsynligvis vært i litt bedre humør på én av disse tre datoene:

21. november 2008

Oljeprisen har rast med mer enn 100 dollar på noen måneder, og vaker mellom 40 og 50 dollar per fat mot slutten av 2008. Finanskrisen skyller over alle verdens markeder og Norge med, inkludert markedet for olje. Seadrill-aksjen blir omsatt for 41,10 kroner på Oslo Børs, og tikker den sure novemberdagen inn på 41,60 kroner ved børsslutt. I mai samme år sto kursen i nesten 180 kroner.

(Saken fortsetter under bildet.)

OPTIMIST: – Jeg er trygg på at Seadrill vil komme ut av denne nedgangsperioden enda sterkere og at vi vil gjenoppta våre utbetalinger i fremtiden, skriver styreleder John Fredriksen i den siste kvartalsrapporten til Seadrill.

Heiko Junge

4. september 2013

Oljeprisen har hentet seg godt inn siden finanskrisen og et fat brentolje omsettes for godt over 100 dollar per fat. Skipsreder John Fredriksens drysser penger over aksjonærene, og varsler samme høst økt utbytte fra riggkjempen. Aksjen har toppnoteringen sin denne dagen, og omsettes for opp til 289,40 kroner.

Tirsdag 8.desember 2015

Opecs strategi om å strupe amerikansk skiferoljeproduksjon har sendt oljeprisen ned til nesten 40 dollar per fat. Oljebremsen preger norsk økonomi. Riggkjempen treffer et historisk skjær i sjøen. Aksjekursen svinger under 40 kroner på Oslo Børs – til 38,90 kroner per aksje. Riggaksjen har aldri kostet mindre.

Les også

Seadrill-sjefen om Fredriksen: Har sagt jeg bruker penger som en full sjømann

– Sliter med å se en forbedring i horisonten

Da Seadrill presenterte tall for tredjekvartal for snaue to uker siden var det ingen grunn til å sette tennene i tapeten eller sprette champagnen.

Selskapet meldte om en markant nedgang i resultatet etter skatt på hele 40 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Mens omsetningen steg fra 1,28 til 1,29 milliarder dollar falt resultatet etter skatt til 190 millioner dollar.

(Saken fortsetter under grafen.)

BERG-OG-DALBANE: Grafen viser aksjekursen til Seadrill de siste fem årene. Hvis du investerte den 8.desember i 2010 ville du ha tapt over 80 prosent av investeringen.

DNB Markets advarte samme dag om at Seadrill-aksjen kunne falle ytterligere 25 prosent, og hadde et kursmål på 40 kroner aksjen. I skrivende stund står aksjekursen i 38,69 kroner, ned over ni prosent for dagen.

– Vi tror markedet vil fortsette å være svakt godt etter 2016, og per dags dato sliter vi med å se en forbedring i horisonten, står det i DNB Markets' seneste rapport om Seadrill-aksjen – datert 25.november.

Seadrill-aksjen har blitt mer enn halvert hittil i år med en nedgang på drøye 53 prosent (kursen har falt 59 prosent på New York-børsen siden nyttår).

Aksjonærene kan heller ikke trøste seg med noe utbytte, for det har ikke selskapet betalt siden slutten av august 2014.

Til sammenligning har konkurrenten Transocean falt 27,6 prosent så langt i år.

Les også

«Disse tre aksjene kan gjøre comeback»

Les også

Venter kraftig oljeinvesteringsbrems

Les også

Seadrills milliardsmell

Her kan du lese mer om

 1. Seadrill

Flere artikler

 1. – Det som så ille ut for en måned siden, ser mer ille ut i dag

 2. Seadrill-ras på knallrød Oslo Børs:
  – Nå er det krisestemning blant aksjonærene

 3. Slik kan John Fredriksen bruke laksemilliardene

 4. Annonsørinnhold

 5. Fredriksen-rally på Wall Street

 6. – Kan sprette veggimellom på rykter