Statoil: - Vi trenger signaler fra Europa, og vi trenger dem snart

Statoil ønsker gassforsikringer fra Europa. Om de ikke kommer, kan det få konsekvenser for oljekjempens investeringer i fremtiden.

DISKUTERTE USIKKERHETEN I ENERGIMARKEDET: Statoil-sjef Eldar Sætre (fra venstre), olje- og energiminister Tord Lien og EUs klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete.

Harald Pettersen, Statoil.
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

NORDSJØEN, TROLL A-PLATTFORMEN (E24): - Vi er avhengig av at Europa ønsker vår gass velkommen, sier Statoil-sjef Eldar Sætre.

Han var vert da EUs energi- og klimakomissær Miguel Arias Cañete og olje- og energiminister Trond Lien (Frp) trosset frisk vind for å besøke selve gassbastionen på norsk sokkel, Troll-feltet.

Der ble det omvisning og innblikk i hva som kreves for å drifte et av verdens største gassfelt.

Usikkerheten i det europeiske energimarkedet var blant temaene som gikk igjen under visitten.

Øyvind Dahl-Stamnes, sjef for Troll-produksjonen, understrekte også usikkerheten under en presentasjon.

– Vi trenger signaler fra Europa om at gass vil fortsette å være en viktig del av fremtidens energimiks i EU, og vi trenger signalene snart, sa Dahl-Stamnes foran EU-kommissæren.

Så godt som all norsk gass eksporteres til Europa. Av 108 milliarder kubikkmeter gass som ble produsert på norsk sokkel i fjor, gikk 107 av dem til Europa.

Statoil står alene for om lag 20 prosent av det totale forbruket i EU, og har, etter EUs sanksjoner mot Russland og gassprodusenten Gazprom, blitt pengeunionens største gassleverandør.

Les også

Skal unngå kritiske feil: Her leker Sverdrup-ingeniørene hviskeleken

Statoil vil ha karbonavgift

Utslippskutt og klimahensyn blir tatt i betraktning i arbeidet med Europas energipolitikk.
EU skal kutte utslippene i såkalt ikke-kvotepliktig sektor med 30 prosent fra 2005-nivå innen 2030. Det er foreløpig ikke avklart hvordan kuttene skal fordeles mellom landene, eller hvordan kuttene bør gjennomføres.

Det er mange løsninger som er under diskusjon. Statoil tilhører leiren som ser på kull som den store klimaverstingen.

– Man kan oppnå store utslippsreduksjoner uten å bruke mye penger, noe man må gjøre med mer subsidierte energiformer, sier Sætre til E24.

Kull er billig, men det forurenser omtrent dobbelt så mye som naturgass.

Det kan løses ved å innføre såkalt karbonavgift. Dette vil gjøre kull til en mindre attraktiv energikilde, og dermed vil gass seile opp som et gunstig alternativ til kull.

– Det aller viktigste er å få en pris på karbon. Dette vil vise en tydelig vilje til å gjøre noe med systemet. Dette er det mest effektive, tydeligste og kraftigste virkemiddelet som finnes, sier han.
Statoil var en av flere oljegiganter som mandag oppfordret verdens regjeringer og FNs klimakonvensjon (UNFCCC) om å innføre et karbonprisingssystem.

Les også

Oljeselskaper vil betale for CO2-utslipp

(Saken fortsetter under bildet.)

DÅRLIG VÆR: Litt forblåst ankommer Statoil-sjef Eldar Sætre og EUs klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete Troll A-plattformen.

Harald Pettersen, Statoil

Sparsom med signaler

Cañete er på sitt første norgesbesøk siden han ble utnevnt til Europakommisjonens energi- og klimakomissær.

Mandag var han i møter med en lang rekke politikere og komiteer, før han tirsdag tok turen til Troll.

Cañete sier til E24 at han er opptatt av at EU skal ha flere energikilder.

– EU-kommisjonens oppgave er å sørge for at markedet virker, sier han til E24.

Cañete ønsker ikke å gi Statoil forsikringene selskapet etterlyser, men han er klar på at en mer klimavennlig energikurs vil inkludere gass.

– Selv om unionen vil utvikle fornybar energi, vil det kreve andre energikilder. Den reneste fossile energien er naturgass, sier han.

Han trekker frem Statoil som en "stabil leverandør" av gass.

Les også

Oljeordfører: – Bekymret for høsten som kommer. Den ser mørkere ut

Kan få investeringskonsekvenser

Dersom en avklaring rundt gassens rolle i fremtidens Energi-Europa lar vente på seg, kan dette få konsekvenser for hvilke typer investeringer Statoil vil gjøre i fremtiden.

– Når du knytter infrastrukturen til det europeiske systemet, er du på mange måter prisgitt hvordan Europa stiller seg til gass på lengre sikt. Når det kommer til investeringsbeslutninger som skal tas rundt gass og gassforsyning i fremtiden, er det utrolig viktig hvordan vi ser markedet, sier Sætre.

Statoil-sjefen understreker at Statoil ikke skal foreta store investeringsbeslutninger i det korte bildet.

Sætre beskriver utviklingen i det europeiske energimarkedet som «skuffende», med henvisning til kullets sentrale posisjon i flere av de store EU-landene.

– Vi ser mer positive signaler nå, blant annet i Storbritannia og Tyskland. Men hvor mye dette vil slå ut i første omgang, det vet vi ikke, sier Sætre.

Les også

Analytiker frykter baksmell for Statoil

Tviler på raske EU-endringer

Olje- og energiminister Tord Lien tror ikke klimagrepene i EU kommer særlig raskt.

– Jeg håper det skjer noe med systemet før 2020, men jeg må være ærlig å si at jeg ikke tror på de virkelig store grepene på karbonprisingssystemet før etter 2020, sier Lien til E24.

Han ser positivt på samtalene han har hatt med Cañete mandag og tirsdag.

– Det virker som om regjeringen og kommisjonen er enige om mange av de overordnede linjene. Vi trenger et mer bærekraftig energisystem i Europa. Dette kan best gjøres med et karbonutslippsregime i ryggen. Deretter må vi la markedet få virke, sier han.

Oljeministeren var også klar på at det tar lang tid å bygge installasjoner på sokkelen.

Budskapet fra både Lien og Statoil var blant annet at dersom situasjonen forblir uavklart i lang tid, kan dette på lang sikt få konsekvenser for norsk sokkels gassbidrag.

– Det virker som om det er en del av den europeiske debatten mener Norge bare kan knipse med fingrene for å doble produksjonen. Slik er det ikke. Det er slik at vi på sikt trenger investeringer for å opprettholde dagens produksjon, sier han.

Les også

EUs klimakommissær stoler på norsk gass

Les også

Norge og EU setter seg ned rundt klimabordet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Norsk gassnæring jubler over EU-utspill

  2. – Vi må kutte videre i oljebransjen

  3. EUs klimasjef frikjenner norsk gass

  4. Gassgigant ber Norge løfte gassfanen

  5. Betalt innhold

    – Jeg kjenner på at omstilling er veldig tøft