Oljeanalytiker: – Brent-oljen skal under 50 dollar fatet

Oljemarkedet går inn i årets mest depressive periode når raffinerier innleder vedlikeholdssesongen. Men i år nekter Opec å løfte en finger for å tilpasse produksjonen.

- STORT NEDADGÅENDE TRYKK PÅ OLJEPRISEN: Sjefanalytiker Bjarne Schieldrop er ikke i tvil - oljeprisen skal videre ned.

SEB
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Få har troen på at oljeprisen skal opp de neste par månedene. Det er for mye råolje på markedet, og mer vil det bli når raffinerier tas ut av produksjon for vedlikehold av maskinene.

Raffineriene er storkjøpere av råolje, og med et ustabil oljepris kan markedet oppleve store svingninger, ifølge sjefanalytiker innen råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.

– Når de tas ut av drift forsvinner etterspørselen. Normalt sett er ikke dette et problem fordi Opec har vært en svingprodusent som justerer produksjonen intraår og sesongmessig, sier han til E24.

– For øyeblikket gjør ikke Opec det. Derfor får man et stort nedadgående trykk på oljeprisen i vedlikeholdsfasen. Man får en oppbygging av råoljelagrene. Nå ser man raffineriene i USA kommer tilbake, men de råoljelagrene ved den amerikanske gulfen kommer til å stige i åtte uker til. Sånn sett kommer vi fortsatt til å ha sterkt nedadgående trykk på oljeprisene i USA.

Oljekartellet Opec med Saudi-Arabia i spissen har siden skjebnemøtet i november nektet å kutte produksjonen for å dempe oljeprisfallet. Opec-landene prioriterer å verne om oljelandenes synkende andel av den globale oljeproduksjonen i maktkampen med USAs skiferolje.

Lite tyder på at noe vil rokke ved Opecs agenda i løpet av 2015, og markedet kan se langt etter justeringer under vedlikeholdssesongen i Europa og Asia i april og mai.

– Det vil gi svakere etterspørsel i Europa og Asia, og gi brent-oljen (nordsjøoljen) et nedadgående trykk, sier Schieldrop.

Les også: Det som virkelig holder Opec sammen, er smerte

– Det kan skje på én dag

– Dette er den mest depressive perioden. Normalt ser man fysiske kjøpere av olje gjør gode kjøp i april. Nå er det et ekstra trykk på denne dynamikken fordi Opec ikke er fleksibel i sin produksjonsaktivitet.

Parallelt har den amerikanske oljeproduksjonen fortsatt oppover, og oljelagrene blir stadig blir større. Av de rundt ni millionene fat olje USA produserer per dag, blir nå rundt 1 million fat lagret i tanker

Det gjør at markedet sitter med en hovedforventning om pressede oljepriser de nærmeste fire ukene.

– Jeg tror WTI vil komme under 40-streken, og brent-oljen under 50-streken, sier sjefanalytikeren.

Hvor raskt ser du et slikt prisfall?

– Det kan skje i løpet av én dag. I forrige uke var brent-oljen nede på 52,5 dollar fatet. Det er enormt stort støy i oljemarkedet for øyeblikket, så det skaper store svingninger. I går gikk WTI opp fire prosent, fordi den største månedskontrakten rullet av, sier Schieldrop, og viser til fristen for april-kontraktene for WTI-oljen er satt til fredag.

Fristen for Brent-oljen går ut mandag.

Les også

Oljeprisen med bratt fall: – Nå er det «crunchtime»

Russland øker eksporten

Men Opec og vedlikeholdssesongen er ikke de eneste faktorene som kan bidra til en lavere oljepris.

Verdens tredje største oljeprodusent, Russland, er nemlig ventet å øke eksporten i løpet 2015. Og det er ikke småtterier russerne vil sende ut av landet.

Sjefanalytiker for olje i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt.

Knut Falch

Forskere tilknyttet energistudiene ved Oxford Institute anslår at den daglige eksporten av brent-olje fra Russland vil trappes opp med 250.000 fat i løpet av 2015.

– 250.000 fat er ganske mye, og vil bidra til å holde prisnivået lavt lenger, sier sjefanalytiker for olje i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt, til E24.

Bakteppet for prognosen er de vestlige sanksjonene som svar på Ukraina-konflikten og den lave oljeprisen, som har rammet russiske selskaper brutalt.

Det har ført til en nedgang i innenlands etterspørsel etter fyringsolje.

Parallelt kutter russiske myndigheter skattefordelene for russiske raffinerierer som omdanner råolje til fyringsolje.

Russland er blant annet blant verdens største produsenter av tungolje for skip.

Enkelte raffinerier under oljeselskapet Rosneft tjener så vidt penger på å omdanne oljen når oljeprisen ligger rundt 85 dollar fatet. Når oljeprisen synker til under 50 dollar går raffineriene med tap.

Les også

Sjeføkonom: Små oljeselskaper avgjør oljeprisen

– Ikke det man trenger

Den lave oljeprisen og bortfallet av skattefordeler har gjort at russiske oljeraffinerier dropper produksjonen av fyringsolje. Da frigjøres brent-oljen til eksport.

– Russland har byttet litt på å endre skattereglene for å favorisere mindre verdifulle oljeprodukter. Det har gitt skattefordeler til raffineriene, slik at det skal bli lønnsomt å eksportere produkter. Det er i forbindelse med den svakere utviklingen i den russiske økonomien. Behovet for russisk fyringsolje har gått ned sammen med aktiviteten i økonomien, sier Saltvedt.

I likhet med resten av Europa og Asia, går også de russiske raffineriene som kjøper råoljen snart inn i vedlikeholdssesongen.

– Nå kommer det mer olje ut i markedet, og Russland har kort tilgang til det europeiske markedet. 250.000 fat olje i tillegg til det som allerede eksporteres er ikke akkurat det man trenger for øyeblikket, sier Saltvedt.

Les også

Professor om oljebransjens utsikter: – Aksjonærene vil kreve cash, eller sende aksjene ned

Ustabil start på året

Bunnen for brent-olje (nordsjøolje) traff i januar med 45 dollar fatet, før den hentet seg opp til 60 dollar fatet i februar.

Tirsdag var oljeprisen nede mot 52 dollar fatet. Ved stengetid fredag kostet et fat brent-olje 55,2 dollar, mens et fat WTI-olje (den amerikanske lettoljen) blir omsatt for 46,57 dollar.

Det er milevis unna pristoppen på 115 dollar fatet i juni i fjor.

Med et høyt kostnadsnivå i oljeindustrien er Norge hardt rammet av den lave oljeprisen, og flere prosjekter kan bli lagt på is om ikke oljeprisen stiger.

Se E24-grafikken: Disse norske feltene er i fare grunnet lav oljepris

Les også

Nye oljerigger fases ut av USA

Les også

Tre grunner til at produksjonen ikke faller selv om oljeprisen har stupt

Les også

7 av 10 nordmenn frykter konsekvensene av oljeprisfallet

Publisert:

Flere artikler

  1. Oljeprisen med bratt fall:  – Nå er det «crunchtime»

  2. – Syria er viktig, men ikke det viktigste for høyere oljepris akkurat nå

  3. Årsverste for oljeprisen

  4. Oljeanalytiker: Oljeindustrien må kutte mer enn ventet

  5. Fersk oversikt: Spekulanter med rekordmange veddemål på oljeprisfall