Strateg: EU og Kina- enighet er gladnyhet for Rec

Handelskrigen mellom EU og Kina om silisium kan være over. Det er en gladnyhet for norskbaserte Rec, mener sjefsstrateg.

AVTAGENDE KONFLIKTNIVÅ: Peter Hermanrud i Rec mener handelskrigen mellom Eu og Kina snart er over. I det stor bilde er nyheten positiv for norske Rec, mener sjefstrategen.
Publisert: Publisert:

- Dette påvirker ikke Rec direkte. Rec eksporterer silisium til Kina fra produksjonsanlegget i USA, mens helgens avtale er mellom EU og Kina, sier Peter Hermanrud, sjefsstrateg i First Securities, til E24.

- Avtalen vil likevel påvirke Rec indirekte, siden Recs konkurrenter får bedre markedsvilkår, sier han.
EU har ment at Kina eksporterer solcellepaneler til dumpingpriser og innførte straffetoll for seks måneder.

Lørdag skrev E24 at EU og Kina hadde kommet til enighet om tollen på solcellepaneler mellom partene.

Hermanrud mener løsningen er en gladnyhet, også for norskbaserte, Rec.

- Det ser ut til at handelskrigen i solenergimarkedet mellom EU og Kina kan være over. Hverken selskapene eller miljøet rundt er tjent med høye tollsatser, så slik sett kan det være positivt for Rec at konfliktnivået avtar, sier han.

Mandag formiddag har aksjen steget i underkant av én prosent.

E24 BØRS: Følg aksjen

Ett av problemene i Europa har vært at konkursrammede kinesiske bedrifter har eksportert flust av solcellepaneler på billigsalg til Europa. Den nye minimumsprisen vil nå til en viss grad forhindre dette, skriver New York Times.

Utløste Rec-ras

Selv om det går mot enighet mellom EU og Kina, er det fortsatt stor usikkerhet rundt hva som skjer i tollstriden mellom USA og Kina.

Det er først og fremst denne konflikten som blir viktig for norskbaserte Rec fremover.

Konsernsjef Ole Enger i Rec, har tidligere kalt opptrappingen av handelstvisten for svært beklagelig.

Rec-aksjen raste etter at det ble kjent at de nye tollsatsene på USA importert silisium ble innført.

Uavklart silisiumtoll

Trusselen om at straffesatsen på silisiumimport til Kina fra USA på 57 prosent vil blir videreført, er fortsatt uavklart.

Importsatsene ble innført med virkning fra den 24. juli i år og kineserne vil avgjøre om den midlertidige tollen blir permanent mot slutten av året 2013.

Siden silisium er den hovedproduktet for nylig utskilte Rec Silisium, og på grunn av at Kina står for 60 prosent av etterspørselen etter silisum, vil en videreføring av de ekstreme tollene få store konsekvenser for selskapet, ifølge Hermanrud.

Importtollen for silisium til Kina fra Sør-Korea er, til sammenligning, på 2,4 prosent.

LES OGSÅ: Rec-deling får ytterligere støtte

Avtalene som diskuteres er svært tekniske, men Hermanrud forklarer at selv om tollen videreføres er det ikke nødvendigvis destruktivt for Rec.

- Det er veldig uklart hva kineserne truer med. Om videreføringen gjelder all silisium som selges fra USA til Kina har Rec en alvorlig utfordring. Men det kan hende at importtollen refunderes på silisium som kun skal reeksporteres i form av paneler. Den sistnevnte løsningen vil på sin side ikke ramme Rec i særlig grad, forteller han.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no