Her er miljøbevegelsens oljefond-krav til Siv

I dag legger finansministeren fram stortingsmelding om oljefondet. Bellona, Framtiden i våre hender og Miljøpartiet De Grønne krever at fondet får mandat til å investere i fornybar industri, og at Etikkrådet ikke legges inn under Norges Bank.

- VIL UTGJØRE EN FORSKJELL: - Norske penger vil utgjøre en stor forskjell, fordi det er investeringstørke i fornybar energi, særlig i utviklingsland. De store pengene går fortsatt til olje og kull, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne.

Gorm Kallestad / NTB Scanpix
  • Thomas Solberg
Publisert:

- Vi håper på en drastisk opptrapping i fornybar industri, og spesielt et mandat til å investere i infrastruktur, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Fredag legger finansminister Siv Jensen frem stortingsmelding om forvaltningen av oljefondet.

I forkant av fremleggelsen har det blitt antydet at Etikkrådet skal flyttes ut, og ansvaret med å trekke «uetiske aksjer» ut av Statens pensjonsfond (utland) skal legges til Norges Bank.

Det har også kommet signaler på at strategien for miljø- og klimavennlige investeringer kan bli utvidet.

Les også

FN-ekspert advarer mot å vrake oljefondets voktere

Regjeringen har blant annet sagt at den vurderer å gi oljefondet et utvidet mandat, til å investere i infrastruktur innen fornybar industri; som vindmølle- og solcelleparker; og ikke bare aksjer i selskapene innenfor industrien.

KLARE KRAV: Leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender ønsker et mandat til oljefondet om å investere i infrastruktur innen fornybar energi.

Thomas Winje Øijord

Bellona, Framtiden i våre hender og Miljøpartiet De Grønne (MDG) krever at regjeringen følger opp.

- Norske penger vil gjøre forskjell

- Det vi forventer det er at statsmininsteren og finansministeren oppfyller sine eksplisitte løfter om retningslinjer for mer investeringer i fornybar energi. Vi forventer at det mandatet helt klart vil åpne for å investere i infrastruktur, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson i MDG.

- Norske penger vil gjøre en stor forskjell, fordi det er investeringstørke i fornybar energi, særlig i utviklingsland. De store pengene går fortsatt til olje og kull, sier Hansson.

I dag utgjør fornybar energi-investeringene en relativt beskjeden del av oljefondets portefølje. Kun omtrent 32 milliarder kroner, av et fond som på mer enn 5000 kroner.

- Må unngå skandaleinvesteringer

Bellona håper at over fem prosent av fondets verdi på sikt skal gå til fornybar energi.

- Men det er viktig at man gjør dette gradvis, slik at man ikke får noen skandaleinvesteringer. Det må være godt funderte prosjekter. Spesielt infrastrukturinvesteringer som sol-, og vindparker kan være langsiktige investeringer med lav risikoprofil, sier kommunikasjonssjef Andreas Kokkvoll Tveit i Bellona.

Les også

Næringsministeren fikk byråkratskryt under eierskapsprat

BEKYMRET FOR ETIKKRÅDET: - Vi frykter at Etikkrådet skal bli et lite hjørnekontor i Norges Bank, og at de etiske vurderingene blir mindre synlige, sier kommunikasjonssjef ANdreas Kokkvoll Tveit i Bellona.

DANIEL SANNUM LAUTEN

Hansson peker på at oljefondet allerede i dag har et eget program for investering i eiendom.

- For et land som oss må det være svært mye mer fornuftig å investere i fornybar energi i utviklingsland enn luksushandlegater i Dubai, sier Hansson.

Hermstad i Framtiden i våre hender peker på at eiendomsinvesteringene har blitt doblet hvert år de siste årene. De ønsker en dobling i fornybar-investeringene, og et løfte om at disse vil dobles også i årene som kommer.

- Etikkrådet kan bli hjørnekontor i NB

Men miljøbevegelsen frykter at Etikkrådet skal plasseres under Norges Bank, slik strategirådet har anbefalt regjeringen å gjøre.

- Vi frykter at Etikkrådet skal bli et lite hjørnekontor i Norges Bank, og at de etiske vurderingene blir mindre synlige, sier Kokkvoll Tveit i Bellona.

Bellona er bekymret for at Etikkrådet skal bli underlagt Norges Bank, og at sentralbanken selv skal få vurdere hvilke råd som skal følges.

Les også

Venstre mener oljefondet må ut av Formel 1

- Hovedstyret i Norges Bank har et helt annet forhold til åpenhet. Sentralstyret er underlagt taushetsplikt, og med et etikkråd underlagt Norges Bank frykter vi at færre opplysninger og vurderinger av allmenn interesse bli offentliggjort, sier Kokkvoll Tveit.

- Vil bli mindre synlige

Hermstad i Framtiden i våre hender er enig.

- Vi frykter at det vil bli enda mindre synlig enn det har vært, ved at de vil prøve å flytte det over til Norges Bank. Da vil det bli litt mindre offentlighet rundt etikken, og mindre dokumentasjon på de vurderingene som blir gjort, sier Hermstad.

Hansson i MDG mener at Norges Bank mandat vil komme i konflikt med Etikkrådets.

- Det er svært viktig at rådet opprettholdes og styrkes som uavhengig tredje part. For myte av pensjonsfondets omdømmesuksess skyldes dets gode profil. Fjerner man rådets uavhengig stilling, vil det bety pensjonsfondet blir mer likt de grå og profilløse investeringsfondene rundt om i verden

Les også:

Bellona: Ikke akseptabeltSjeføkonom frykter svak kontroll av OljefondetOljefondets Formel 1-investering gir skatteflukt

Flere artikler

  1. FN-ekspert advarer mot å vrake oljefondets voktere

  2. Betalt innhold

    – En dårlig idé

  3. Fortsatt i tenkeboksen om Oljefondet og infrastruktur: Ber om nye råd

  4. Annonsørinnhold

  5. Fornybart ga mer avkastning enn olje for oljefondet

  6. Vil gi Oljefondet nytt navn