ISIL hevder å ha full kontroll over Iraks største oljeraffineri

Sunnimuslimske opprørere hevder de har lyktes i å få full kontroll over oljeraffineriet i Baiji.

HEVDER Å HA FULL KONTROLL: Med bombekastergranater og maskingevær angrep opprørsgruppen ISIL Iraks største oljeraffineri. Bildet er tatt dagen etter angrepet, 19. juni.

Stringer/iraq
Publisert:,

18. juni gikk islamistiske opprørsstyrker til angrep mot Iraks største oljeraffineri Baiji. Krigshandlingene har ført til at raffineriet har måttet stenge produksjonen, og det er ukjent hvor store skader anlegget har blitt påført.

Nå hevder opprørsgruppen at beleiringen har gitt dem full kontroll over raffineriet i Salahuddin-provinsen, ifølge BBC. Ansatte ved anlegget ble evakuert før angrepet.

Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet fra annet hold.

Angrepet er svært kritisk for oljeproduksjonen i Irak, der det rammede anlegget leverer en tredjedel av Iraks raffinerte drivstoff. Angrepet på landets oljeindustri har allerede ført til bensinrasjonering i landet, og globalt har oljeprisen de siste dagene reagert med oppgang som følge av den ustabile situasjonen.

Les også

Oljeanalytiker: Drivstoffprisene vil stige i sommer

- Markedene vil reagere kraftig

De sunnumuslimske opprørerne tilhører opprørsgruppen ISIL, som har vunnet frem i landet og erobret en rekke byer og områder i det nordlige Irak.

Irak produserte drøyt 3,3 millioner fat olje per dag i mai - nest mest av alle OPEC-landene. Den teoretiske kapasiteten har tidligere blitt beregnet til rundt 10 millioner fat i 2020. Eksperter frykter at kampene kan ramme både landets eksportkapasitet og en planlagt produksjonsøkning.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets har i forbindelse med angrepet overfor E24 uttalt at angrepet er det verste som kunne skjedd og at markedene vil komme til å reagere kraftig på krigshandlingene i tiden fremover.

- Nå blir den store faren at konflikten sprer seg til sør, der størsteparten av landets oljeproduksjon ligger. Om disse raffineriene og feltene må stenge, er det snakk om 80 prosent av landets totale produksjon, og om disse anleggene også bombes, kan det ta år før Irak kommer seg tilbake til dagens nivå, uttalte Saltvedt til E24.

Les også

- Oljemarkedet er i høy beredskap

USA lover støtte

USAs utenriksminister John Kerry møtte en rekke sentrale politikere i hovedstanden Bagdad mandag, og uttalte etter møtet at USA lover å støtte landet mot opprørerne.

- Støtten vil være intens og vedvarende, og vil være effektiv hvis Iraks ledere tar nødvendige skritt for å samle landet. Tiden er inne for at Iraks ledere må vise handlekraft. Irak står overfor en eksistensiell trussel, og Iraks ledere må møte denne trusselen, uttalte Kerry.

Statsministeren Nuri al-Malikis har blitt kritisert for å klamre seg til makten ved å undertrykke sunnimuslimene i Irak.

USA trakk militære styrker ut av Irak i 2011, men vil blant annet sende 300 militære rådgivere til Irak for å bekjempe opprørerne. Irak har lovet USA at amerikanske soldater som blir sendt til landet, skal få immunitet mot straffeforfølgelse i irakiske domstoler.

Les også:

Derfor er Irak-konflikten den største trusselen mot verdens oljeproduksjonOljeanalytiker om Irak-angrep: - Det verste som kunne ha skjedd