Reuters: Putin gjorde Opec-avtalen mulig

Russisk diplomati sto bak den historiske Opec-avtalen, ifølge kilder tett på forhandlingene.

MELLOMMANN: Vladimir Putins diplomatiske evner sikret Opec-avtalen.

Foto: Pool Reuters
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Onsdag kom Opec-landene til enighet om å redusere oljeproduksjonen til 32,5 millioner fat, og ifølge Reuters spilte Russlands president Vladimir Putin en svært viktig rolle i å få Saudi-Arabia og Iran til å bli enige.

Samtaler i forkant av møtet mellom Putin, Saudi-Arabias visekronprins Mohammed bin Samlan, Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei og president Hassan Rouhani ble helt avgjørende for at kutt-avtalen kom på plass, noe som ifølge Reuters bekreftes av både ikke-Opec- og Opec kilder.

Begge ville øke inntektene

Da Putin møtte den saudiarabiske prinsen i forbindelse med G20 møtet i september skal de to ha blitt enige om å samarbeide for å redusere oljelagrene, og øke oljeprisen.

Problemene med den lave oljeprisen, som påvirket begge landenes inntekter skal ha ført til at de klarte å se bort fra politiske uenigheter, blant annet rundt borgerkrigen i Syria, for å komme til en avtale.

Les også

Slik kan bakrusen innhente Opec etter oljefest

Opec-landene ble enige om å kutte produksjonen allerede i september, men det var fortsatt stor usikkerhet knyttet til de individuelle kuttene helt frem til onsdagens møte.

Tidligere har ikke Opecs største oljeprodusent, Saudi-Arabia, og organisasjonens tredje største produsent, Iran klart å komme til enighet. Iran har hele tiden ønsket å slippe unna en produksjonsbegrensning før de når 4 millioner fat per dag, og det var disse to landene som hindret en avtale i april.

– Da ville Saudi-Arabia at Iran skulle fryse på januar-nivået, nå har de økt produksjonen med 800.000 fat, og Saudi-Arabia mener at de har fått mer enn nok, uttalte Thina Saltvedt til E24 tidligere denne uken.

Politisk spill

Putin skal ifølge rapportene ha overbevist Saudi-Arabia om å ta brorparten av kuttene, så lenge ikke det ble oppfattet som en seier i Teheran.

Etter møtet ble det klart at Saudi-Arabia vil gjennomføre store kutt, og at Iran får lov til å produsere opp til 3,8 millioner fat per dag. I utgangspunktet ønske Saudi-Arabia at Iran skulle stanse produksjonen på litt over 3,7 millioner fat.

Irans oljeminister Bijan Zanganeh er ikke kjent for å være mediesky, men i etterkant av møtet holdt Zanganeh seg i bakgrunnen, og unngikk uttalelser som kunne oppfattes som at Iran kom seirende ut.

Les også

Oljeprisen fortsetter oppgangen etter Opec-avtale

Avtalen mellom Iran og Saudi-Arabia ble ved hjelp av representanter fra Algerie gjennomført allerede tirsdag kveld.

Tviler på Russland

At Russland også gikk med på å redusere sin produksjon med 300.000 fat per dag blir sett på som essensielt for at Opec klarte å komme til enighet om kutt.

Det er første gang på 15 år at Opec, og ikke-Opec har klart å komme til enighet om et samlet produksjonskutt. Men ikke alle tror at Russland vil overholde sine forpliktelser.

– Jeg tror ikke det, uttalte Chris Weafer, analytiker og senior partner i Macro-Advisory til CNBC, på spørsmål om Russland vil kutte 300.000 fat per dag.

Russlands energiminister Alexsander Novak uttalte etter møtet at Russland vil kutte, dersom det «teknisk lar seg gjøre».

Les også

Analytikere imponert over Opec-avtalen

Ifølge Weafer er avtalen, og spesielt detaljene rundt ikke-Opecs kutt på 600.000 fat per dag uklare, og vil gi Russland rom for å manøvrere og skylde på tekniske problemer.

– Selv om den russiske regjeringen har som mål å bidra er det vanskelig å se hvordan de skal få oljeselskapene til å gjøre det. Strukturen er en helt annen enn i Opec, sier Weafer.

Fra slutten av august og til slutten av oktober økte Russland sin oljeproduksjon med 520.000 fat per dag, skriver Bloomberg. Dersom de faktisk reduserer med 300.000 fat per dag, vil de fortsatt produsere langt mer enn de gjorde så sent som i sommer.

I forrige uke uttalte sjefanalytiker for råvarer i Seb, Bjarne Schieldrop til E24 at Russland flere ganger tidligere har sagt de skal bidra til produksjonskutt, for så å øke produksjonen isteden.

Les også

Godt år for investeringer på norsk sokkel

Les også

Lien tror OPEC-kutt kan hjelpe norsk økonomi

Les også

Analytiker: – En oljepris på 60 dollar er som å helle penger inn i skiferolje

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Russland
 3. Iran
 4. Saudi-Arabia

Flere artikler

 1. Opec-optimisme ga prishopp

 2. Opec-signaler ga nytt oljeprisdropp

 3. Russland og Saudi-Arabia vil forlenge oljekuttene: – Ekstremt viktig

 4. Betalt innhold

  OPEC og Russland er enige om kutt i oljeproduksjonen

 5. Bloomberg: Opec utsetter møte om produksjonskutt