Statoil etter leteskuffelsen: Skal bore like mye i Barentshavet neste år

Statoil vil ikke kaste håndkleet i Barentshavet etter den store leteskuffelsen på Korpfjell. Neste år fortsetter boringen både der og i andre prospekter lengst nord på norsk sokkel.

EASTBOUND AND DOWN: Dette kartet viser Statoils letekampanje i Barentshavet for 2017. Øverst til høyre er Korpfjell, der det ikke ble funnet olje i denne omgang. Neste år skal Statoil, Aker BP og partnerne lenger øst og sør til de to blokkene som er markert uten navn på kartet, langs delelinjen mot Russland.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Dette var skuffende. Vi lette for å finne olje, og det har vi ikke gjort så langt. Men det er viktig å forså at man ikke kan trekke en bastant konklusjon etter å ha boret én brønn.

Det sier Statoils letesjef for norsk og britisk sokkel, Jez Averty, til E24 etter at leteresultatene for Korpfjell ble offentliggjort tirsdag morgen.

Korpfjell er den største strukturen på norsk sokkel som ennå ikke har vært boret i, og det var knyttet enorm spenning til leteboringen selv om risikoen ble ansett som høy. Resultatet viser at det ikke var olje, men bare et mindre gassfunn som ikke er kommersielt i Korpfjell-brønnen.

Averty peker på at Barentshavet sørøst er på størrelse med den norske delen av Nordsjøen, og at det tok 33 letebrønner før man kunne påvise kommersielle oljefunn der. Derfor mener han også at det må mer leting til før man har nok informasjon om de relativt nyåpnede delene av Barentshavet, som ligger inn mot delelinjen mot Russland.

Området ble åpnet av Olje- og energidepartementet i den 23. konsesjonsrunden etter at Norge og Russland ble enige om delelinjen i 2010.

– Så selv om resultatet fra Korpfjell ikke er det vi håpet på, så er det for tidlig å avskrive Barentshavet sørøst, sier Jez Averty, og skyter inn:

–Vi borer jo der vi tror vi skal finne noe.

Jez Averty, Statoils letedirektør på norsk sokkel

Like stor letekampanje neste år

Statoil har med Korpfjell boret fire av de fem planlagte brønnene i årets letekampanje i Barentshavet. Den siste brønnen som gjenstår er Koigen Central.

Av de fire brønnene som er boret er det kun Kayak-prospektet som viste seg å inneholde olje av noe betydning. Kayak ligger i nærheten av det kommende Johan Castberg-feltet og vil trolig bli bygget ut som en satellitt.

De foreløpige anslagene er at Kayak inneholder 25 til 50 millioner fat oljeekvivalenter, primært olje.

– Vi mener at Kayak-funnet vil være kommersielt med tanke på en utbygging inn mot Johan Castberg.

Til tross for at det kun er Kayak som har gitt noen avkastning av betydning så langt, så betyr ikke det at Statoil trapper ned planene fremover:

– Vi venter en borekampanje i Barentshavet i 2018 med lignende størrelse som i 2017. Det blir om lag frem brønner neste år også, sier Jez Averty, og fortsetter:

– Vi måtte også starte planleggingen av 2018-kampanjen før vi var ferdige med årets kampanje. De fleste prospektene vi skal bore neste år er uavhengige av Korpfjell, så vi ville uansett boret dem.

Det eneste som kunne endret boreprogrammet neste år var et eventuelt oljefunn på Korpfjell, for det kunne ført til at man la inn en avgrensningsbrønn der i tillegg til de andre brønnen i 2018, sier Averty.

– Så leteresultatene fra i år endrer ikke planene for 2018?

– Egentlig ikke, sier Averty.

Så langt har det aldri vært boret en brønn som ligger lenger nord eller så langt fra land som Korpfjell. I tillegg til en brønn nummer to i Korpfjell neste år, skal Statoil også trekke sørover, men fortsatt langs delelinjen mot Russland.

Én av lisensene som Statoil skal bore neste år er Gjøkåsen-prospektet i 857-lisensen. Denne ligger sør for Korpfjell, nærmere Fastlands-Norge.

Mellom Korpfjell og 857-lisensen igjen ligger lisens 858, der Statoil er partner og Aker BP er operatør. Aker BP ønsker å bore Fedynsky-prospektet i sin lisens, men vil samarbeide med Statoil slik at de samordne boringen i de to lisensene.

– Dette blir veldig spennende og her har vi altså flere brønner som er uavhengige av Korpfjell og de andre strukturene, sier Averty om boringen.

Vil ikke legge Korpfjell i skuffen ennå

I tillegg til den andre boringen i Barentshavet neste år vil det også bli mer boring i Korpfjell. Letesjef Jez Averty avviser at håpet er ute for Korpfjell:

– Det er for tidlig å utelukke sjansen for å finne olje på Korpfjell, men vi har ikke funnet olje ennå, sier Averty.

– Vi planlegger å bore mer i dette området i 2018, inkludert i den andre brønnen vi har forpliktet oss til i Korpfjell, fortsetter han.

Han legger til at det også er hentet inn betydelige datamengder fra boringen, som vil hjelpe på analysene som nå skal gjøres av Korpfjell-strukturen.

– Ingen tvil om at Barentshavet er komplisert

Forrige gang Statoil hadde en letekampanje i Barentshavet var i 2014. Da fokuserte man letingen rundt Johan Castberg-funnet, men kampanjen viste seg å avdekke skuffende lite olje som kunne øke ressursgrunnlaget på feltet.

Når Statoil returnerte til Barentshavet i år la de inn fem letebrønner i kampanjen, spredt utover flere områder i Barentshavet.

– Dere hadde en skuffende kampanje i 2014 og har gjort ett oljefunn av betydning så langt i år. Sliter Statoil med å få taket på Barentshavet?

– Det er ingen tvil om at Barentshavet er komplisert. Vi har likevel tro på at det er et stort ressurspotensial, men det er slik at den geologiske utviklingen er mindre gunstig enn i Nordsjøen, så det er vanskeligere å finne olje i Barentshavet, sier Averty.

Han påpeker at det også er en annen kommersiell virkelighet i Barentshavet enn i Nordsjøen og Norskehavet, rett og slett fordi mangelen av infrastruktur og de store avstandene gjør at man må finne mer:

– Hadde vi funnet 75 millioner fat oljeekvivalenter med gass i Nordsjøen (som er estimatet for Korpfjell, journ.anm.) ville det vært god butikk, sier Averty i Statoil.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Det norske oljeselskap
  3. Lundin Petroleum

Flere artikler

  1. Årets «viktigste» letebrønn skuffer stort

  2. Slik skal Statoil bruke 12 milliarder letekroner

  3. – Ikke det resultatet vi hadde håpet på

  4. Har gjort første funn i årets letetokt

  5. Domstolen stanset første brønn: I mellomtiden kastet Statoil seg rundt og fant olje et annet sted