Kraftig omsetningsfall på kraftbørsen etter Einar Aas-kollapsen

Omsetningen på den nordiske kraftbørsen Nasdaq stupte i oktober, som var den første fulle måneden uten Einar Aas som aktør, skriver Montel.

Publisert:

Kraftomsetningen i det nordiske markedet på børsen Nasdaq Commodities, falt 48 prosent i oktober, den første måneden «hvalen» Einar Aas gikk personlig konkurs, skriver Montel.

Det var den 10. september Einar Aas ikke klarte å dekke inn porteføljen sin i kraftmarkedet, som gjorde at Nasdaq tvangssolgte posisjonen to dager senere.

Nasdaq Commodities-sjef Georg Aasen sier til Montel at man ikke kan utelukke at Aas-kollapsen spiller inn, men at han tror fundamentale forhold i kraftmarkedet som er den virkelige årsaken til de store endringene fra måned til måned.

I det tyske markedet falt volumet med 74 prosent til 3,3 TWh, sammenlignet med samme måned i fjor.

Les også

Finanstilsynets Einar Aas-gransking er klar i løpet av året

«Frifunnet»

Nasdaqs avdeling for markedsovervåkning mener de store svingningene på kraftbørsen den 10. september ikke skyldtes at Einar Aas forsøkte å selge seg ut av posisjonene sine, eller at noen skal ha misbrukt innsideinformasjon om saken. Det meldte Montel i midten av oktober.

– Avdelingen for markedsovervåkning har ikke funnet noe bevis som indikerer at handelaktiviteten har vært i strid med børsens egne regler, skriver Nasdaq selv i kvartalsrapporten.

Ifølge Montel hevdet flere aktører i kraftbransjen at det var Aas selv som skapte en del av volatiliteten i markedet rett før nyheten om krafttraderens feilsåtte handel sprakk.

Kraftsjokk

Den medieskye krafttraderen Einar Aas sjokkerte kraftmarkedet 11. september da han etter alt å dømme måtte erklære seg personlig konkurs etter krafthandelen som gikk alvorlig galt.

Aas måtte seg se nødt til å tvangsselge porteføljen dagen etter da han ikke klarte å stille nok sikkerhet for sine posisjoner etter at kraftprisene hadde utviklet seg helt annerledes enn ventet.

Kraftbørsen Nasdaq gikk på en milliardtap som følge av saken.

Les også

Krafttrader Einar Aas blir «frifunnet» av Nasdaq

Les også

Overrasket over at Einar Aas-porteføljen nesten senket børsen

Les også

Finansavisen: Arne Fredly kopierte Einar Aas

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om