TFO 2016: Oljeministeren deler ut 56 nye lisenser til næringen

Den ferske olje- og energiministeren holder tempoet oppe i norsk oljepolitikk. Han  åpnet den årlige oljekonferansen i Sandefjord med å tildele like mange nye lisenser til oljenæringen som under fjorårets lisensrunde.

TAR STAFETTPINNEN VIDERE: Olje- og energiminister Terje Søviknes har kun vært statsråd i noen få uker, men velger nå å dele ut like mange lisenser til oljenæringen som hans forgjenger gjorde i fjor.
Publisert:

Korreksjon: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Shell ikke ble tildelt noen lisenser i TFO 2016. Det stemmer ikke. E24 beklager feilen.

SANDEFJORD (E24): Etter at fristen for å søke om lisenser i den årlige tildelingsrunden (TFO – Tildeling i forhåndsdefinerte områder) for 2016 gikk ut 6. september i fjor, kunne olje- og energiminister Terje Søviknes tirsdag komme med en gladnyhet til oljenæringen.

– Jeg er i dag stolt og glad som ny olje- og energiminister som kan dele ut 56 utvinningstillatelser. Det er det samme nivået som i fjor, sa Søviknes, og påpekte at det er samme nivå som i fjorårets runde.

– Det er etter min mening et høyt tall, sa han videre.

Nyheten ble kjent under Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord, som arrangeres hvert år av Norsk Petroleumsforening.

Av de 33 som søkte er det 29 oljeselskaper som nå får tilbud om å få de 56 lisensene på sokkelen. 17 selskaper har fått tilbud om å bli operatør.

– Et forutsigbart og høyt tempo på tildeling av nye arealer er en hovedpilar i vår petroleumspolitikk. De nye tildelingene i TFO 2016 er et viktig bidrag for å sikre lønnsomme arbeidsplasser, verdiskaping og statlige inntekter til velferd, vekst og velstand, sier statsråden i en uttalelse.

Det er imidlertid ikke på oljekonferansen som kan glede seg tirsdag. Det er nemlig fire selskaper som ikke fikk noe tilbud fra Olje- og energidepartementet. På den listen finner vi:

  • Grail North Sea, North Energy E & P og Origo Exploration.

– Hvorfor fikk ikke disse tre tildelinger i denne runden?

– Jeg kan ikke kommentere enkelttildelinger, sier Søviknes til E24.

Alle kartene over de nye lisensene finner du her (ekstern link).

Flest lisenser i sør

Mesteparten av lisensene som blir tildelt ligger i Nordsjøen. Av de 56 ligger 36 der. 17 befinner seg i Norskehavet, mens de siste 3 befinner seg helt nord i Barentshavet.

– At flere aktører ser potensial i vår eldste oljeprovins er veldig interessant. Det tyder på at mange fortsatt har troen på Nordsjøen, la han til.

Det er nøyaktig ett år siden den forrige olje- og energiministeren, Tord Lien, annonserte resultatene av den forrige tildelingsrunden, TFO 2015. I mars, bare et par måneder senere, satte Tord Lien i gang TFO 2016. I desember i fjor satte man i gang med TFO 2017.

Da Tord Lien satte i gang TFO 2016, hvor resultatene når er klare, la Tord Lien litt ekstra krydder på, gjennom å utvide området om omfattes av TFO-ordningen og åpnet nye områder i Barentshavet og Norskehavet for oljenæringen. Målet var å bidra til å øke oljeaktiviteten i nord.

ALLTID BEREDT: Hotelldirektør Thomas Ødegård på Scandic Park Hotel Sandefjord hadde orden på beredskap og HMS da han tirsdag ønsket oljenæringen velkommen til konferansen i refleksvekst.

TFO er den ene av to ordninger som norske myndigheter bruker for å tildele areal på norsk sokkel til oljeselskapene. TFO-ordningen som ble opprettet i 2003 foregår årlig og omfatter vanligvis kjente områder med eksisterende aktivitet på norsk sokkel.

Vil utlyse 24. konsesjonsrunde før sommeren

Den andre måten norske myndigheter tildeler areal til oljenæringen er konsesjonsrundene, der man åpner helt nytt areal.

I fjor tildelte regjeringen lisenser i den 23. konsesjonsrunden, som er den første tildelingen av nytt areal på over 20 år i Norge.

– I år vil vi se den første letebrønnen i lisensene som ble tildelt i Barentshavet Sør-øst i 23. konsesjonsrunde. Det er veldig gledelig og utrolig spennende, sa Søviknes.

Olje- og energiministeren kom også med en oppdatering om den 24. konsesjonsrunden, som statsminister Erna Solberg og Søviknes sin forgjenger, Tord Lien, lanserte under oljemessen ONS i Stavanger i august i fjor.

Etter at de i fjor ba oljeselskapene nominere områder og blokker til konsesjonsrunden, skal den om relativt kort tid ut på høring.

– Vi tar sikte på endelig utlysning før sommeren, slik at vi kan satse på tildeling i 2018, sa Søviknes.

Ikke i eliten? Rekk opp en hånd!

Næringslivstopp og tidligere Statoil-sjef Harald Norvik var igjen moderator for debatten på konferansen i Sandefjord.

Han oppsummerte oljeåret 2016 og bemerket opprøret mot elitene og engasjerte salen:

– Kan de som ikke anser seg som en del av eliten rekke opp en hånd, spøkte Norvik.

– Se der ja, det var noen, sa han til humring i salen.

Norvik benyttet også muligheten til å introdusere den relativt ferske olje- og energiministeren, som tok over fra Tord Lien før jul.

– Og i denne forsamlingen skal du få en varm applaus, sa Norvik og introduserte statsråden.

MØTELEDER: Harald Norvik skuet utover forsamlingen for å se om noen av oljetoppene trodde de ikke var en del av eliten, da han åpnet konferansen.
Les også

Statoil med olje- og gassfunn i Norskehavet

Les også

Oljegiganter fristes ikke av leting i Norge

Les også

Oljedirektoratet anslår oljeinvesteringer på 120 mrd.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om