Flere tusen protesterte mot Equinors Australia-planer

Demonstranter markerte sin motstand søndag ved å padle ut på vannet. – Vi visste miljøplanen ville skape engasjement, sier kommunikasjonssjef i Equinor.

MOTSTANDER: Lokalpolitiker Damien Cole i Torquay holder appell under demonstrasjonen.

Foto: Ed Sloane
 • Hans Jordheim
Publisert:

Søndag ble det arrangert protester mot Equinor flere steder i Australia. Det ble blant annet markert ved at motstandere av selskapets plan for oljeleting i Australbukta padlet ut og møttes på vannet – der de demonstrerte sin misnøye med oljegigantens intensjoner.

De to største demonstrasjonene, i Torquay og Victor Harbour, skal ha hatt omtrent 4000 deltagere til sammen.

– Tusenvis har møtt opp til arrangementer langs kysten i dag for å be Equinor om å droppe planene om dypvannsboring i Australbukta. I ryggen har de 15 bystyrer, som representerer over en halv million innbyggere og som allerede har hatt avstemninger som har endt i offentlig motstand eller sterk bekymring for Equinors planer, uttaler Peter Owen, leder for The Wilderness Society Sør-Australia til Victor Harbor Times.

Equinor tok kontroll over to lisenser i Australbukta, et område utenfor den sørlige kysten, i 2017. I februar kom selskapet med utkast til en miljøplan for oljeleting.

Kjemper en kamp på to fronter

NRK har tidligere skrevet om at lokalsamfunn, fiskere, turistnæring og urfolksledere har protestert mot planene.

Kenguruøyas ordfører Peter Clements har vært blant de mest aktive, ved å reise verden rundt i et forsøk på å stanse oljeletingen. I fjor ble han intervjuet av E24 i forbindelse med et Norgesbesøk. Han forklarte motstanden:

– Det er midt i en marin konserveringspark, på ultradypt vann der man aldri har gjort suksessfulle boringer tidligere, i et av de mest lumske farvannene i verden. Og langs kysten ønsker ikke majoriteten av samfunnene at Australbukta skal bli industrialisert – inkludert urbefolkningen, som har bodd der i 60.000 år, sa Clemens den gang.

PADDLE OUT: Dronefoto viser oppmøtet i Victor Harbour.

Foto: Che Chorley

Nå ser det ut til at Equinors oljeplaner ser ut til å bli valgtema i det kommende stortingsvalget her nede, påpeker Rune Woldsnes som er bosatt i Australia og jobber for miljøvernorganisasjonen The Great Australian Bight Alliance.

– Lokalbefolkningen som er imot oljeleting kjemper en kamp på to fronter, en mot Equinor som vil bore olje, og mot staten som ønsker mer satsing på fossile energikilder, sier han.

Fullt ut håndterbar

– Dette er første gang et oljeselskap i Australia frivillig legger ut hele planen sin for offentligheten. Vi visste den ville skape oppmerksomhet og stor engasjement, noe som viste seg i gårsdagens hendelser, sier Erik Haaland, Equinors kommunikasjonssjef for internasjonal virksomhet.

Han forteller at Equinor har møtt mer enn 130 grupper og organisasjoner i løpet av de to årene de har jobbet med miljøplanen – og fått både støtte og kritikk.

Noe av denne kritikken handler om faren for oljesøl og hva som vil være konsekvensene av det.

Equinor har gjennomført modellering av ulike scenarioer for å illustrere nettopp dette. De viser at olje fra en eventuell dypvannsulykke i Australbukta kan nå hele sørkysten av Australia, og i verste konsekvens Bondi Beach et godt stykke opp på østkysten.

Men det er viktig å bemerke seg at kartet er basert på at Equinor gjør ingenting, sier Haaland.

– Hvis vi snur det på hodet og sier at alt vi gjør først og fremst handler om å forhindre utslipp, noe som i seg selv er en veldig usannsynlig hendelse, så mener vi at prosjektet i Australia er fullt ut håndterbar. Det er ingenting som gjør dette annerledes sammenlignet med oljevirksomheten vår andre steder.

PROTESTERER: Equinot on my watch, sa én av plakatene søndag.

Foto: Ed Sloane

Miljøplanen, som er på omtrent 1500 sider, ble lagt frem 19. februar. I 30 dager er det åpent for innspill. Etter det vil Equinor se på disse og deretter gjøre eventuelle endringer i planen. Så vil den sendes inn til myndighetene.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass
 3. Australia
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Miljøvernere varsler kamp mot Equinor-godkjenning

 2. Australsk delegasjon demonstrerer på Equinors generalforsamling

 3. Betalt innhold

  10.000 surfere demonstrerte mot Equinors oljeutvinningsplaner i Australia

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor trekker seg fra leteplaner i Australbukta

 6. Betalt innhold

  Slik skal Equinor overbevise australske myndigheter om kontroversiell oljeboring