Grønn teknologi

Danmark sikrer nederlandsk milliard til hydrogen

Nederland vil investere 1,44 milliarder norske kroner i et storskala hydrogenanlegg på 100 megawatt i Danmark. Pengene skal gå til et anlegg for å lage hydrogen og andre drivstoff til lastebiler, skip og fly fra ren strøm.

Danmarks klimaminister Dan Jørgensen har sikret en milliard danske kroner fra Nederland til et anlegg som skal lage ulike typer drivstoffer fra strøm.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det melder det danske klima-, energi- og forsyningsdepartementet på sine nettsider.

Danmarks klimaminister Dan Jørgensen skrev fredag under en avtale mellom Nederlands økonomi- og klimaminister Eric Wiebes. Det skal sikre penger til et stort anlegg for produksjon av hydrogen og andre drivstoffer som kan lages fra ren strøm. Slike teknologier omtales i Danmark som «Power-to-X».

– Dette er en enorm vitamininnsprøytning til den grønne omstillingen. Avtalen gir oss i området én milliard kroner til utviklingen av fremtidens grønne teknologier, sier klimaminister Dan Jørgensen.

Les også

Frykter at hydrogentoget går uten Norge: – Brenner mer under føttene våre enn vi har trodd

investeringene skal brukes på et elektrolyseanlegg på 100 megawatt i Danmark, og slår sammen Nederlands kunnskap om hydrogen og Danmarks kunnskap om vindkraft.

Danmark overoppfyller sine fornybarmål, og kan etter EU-reglene hjelpe Nederland med å nå sine klimamål. Til gjengjeld investerer nederlenderne stort i Danmark. Danskene har et EU-mål om 30 prosent fornybar energi i 2020, men andelen ligger på 41 prosent.

Bygger energi-øyer

Anlegget som etter planen skal bygges vil produsere hydrogen fra vann ved hjelp av ren strøm levert fra de store havvindprosjektene Danmark har på trappene. Det foreligger planer om å bygge to energi-øyer utenfor Danmark.

– Vi skal utnytte de store mengdene grønn strøm fra energiøyene til mye mer enn det vi er vant til. Det kan enten være til lagring eller som drivstoff i lastebiler, frakteskip og fly. Det kommer til å gjøre en merkbar forskjell for klimaet, sier Jørgensen.

Nyheten kommer kort tid etter at flere danske storselskaper la frem planer om et milliardanlegg for hydrogenproduksjon. Bak disse planene står vindutbyggeren Ørsted, flyselskapet SAS, Københavns lufthavn, shippingkjempen Mærsk, transportselskapet DSV Panalpina og fergeoperatøren DFDS.

Danske politikere forhandler for tiden om en politisk klimahandlingsplan som skal bidra til å kutte landets utslipp med 70 prosent i 2030.

Les også

Kritisk til regjeringens hydrogenstrategi

Norge la frem strategi

Danmark har planer om at all strømproduksjon skal være fornybar fra 2027, og det krever mye fornybar strøm. Det gir også forretningsmuligheter, for eksempel innen hydrogen.

Norge har også store planer for hydrogen, og det skjer mye med både hydrogenferger og en rekke lokale planer (se faktaboks). Den norske regjeringen la nylig frem en hydrogenstrategi.

Regjeringens strategi fikk imidlertid kritikk for å oppsummere eksisterende støtteordninger, men ikke komme med nye tiltak, støttesummer eller konkrete planer.

Nel-sjef Jon André Løkke etterlyste i E24 mål for når Norge skal få sitt første ammoniakkanlegg, hvor mange hydrogenstasjoner Norge skal ha for lastebiler, eller hvordan man kan lage en infrastruktur for busser.

Sammen med Kværner, Yara, Statkraft, Greenstat og Hexagon har Nel tidligere tatt til orde for en statlig hydrogensatsing på to milliarder kroner.

Portugal la nylig frem planer om å bruke 7 milliarder euro på hydrogen innen 2030, og Tyskland skal bruke om lag ni milliarder euro på sin hydrogenstrategi.

– Flere og flere ting tyder på at det brenner mer under føttene våre enn vi har trodd når det gjelder hydrogen, sa energipolitisk talsperson Espen Barth Eide (Ap) til E24 i mai.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Grønn teknologi
 2. Hydrogen
 3. Drivstoff
 4. Infrastruktur
 5. Havvind
 6. Fornybar energi
 7. Danmark

Flere artikler

 1. Frykter at hydrogentoget går uten Norge: – Brenner mer under føttene våre enn vi har trodd

 2. Store forventninger til regjeringens hydrogenstrategi: – Håper å bidra til et grønt hydrogeneventyr

 3. Kritisk til regjeringens hydrogenstrategi

 4. Enova gir 38 millioner til hydrogenprosjekter: – Kan bli et veiskille

 5. Nel vil utvikle prosjekter sammen med Wood