Ressursene på norsk sokkel

Oppretter egen divisjon for gamle felt: – Vi skal drive de selv

Equinor oppretter en egen enhet som skal bli spesialister på å forvalte og tyne maksimalt ut av aldrende felt på norsk sokkel. Men Equinors sjef for norsk sokkel avviser at de bare skal pusse opp feltene før et salg.

Konserndirektør for norsk sokkel i Equinor, Arne Sigve Nylund, på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord

Marius Lorentzen / E24
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

SANDEFJORD (E24): – På et personlig plan så kan jeg jo si at feltet jeg begynte å jobbe med for 37 år siden lever videre, ja det lever vel faktisk forbi min pensjonsalder, sier konserndirektør for norsk sokkel i Equinor, Arne Sigve Nylund.

E24 treffer Nylund i pausen på Oljeindustripolitisk seminar – det store årlige treffstedet hver januar for oljedirektører, leverandører, energipolitikere og sentrale aktører.

Nylund reflekterer over historikken til Statfjord-feltet, der han selv startet oljekarrieren for snart fire tiår siden. Opprinnelig tenkte man at Statfjord ville overleve til en gang rundt tusenårsskiftet, men feltet har vist seg å overleve det meste.

Torsdag kom nyheten om at pensjonsplanene for feltet legges i skuffen. I tillegg oppretter Equinor en egen «senfase-divisjon».

Så sent som i mai i fjor var planen at Statfjord A pensjoneres allerede i 2022, men nå får plattformen leve videre til 2027 og resten av feltet skal få forlenget levetid frem mot 2040.

– Hva er det som har endret seg siden i fjor siden dere nå snur helt om og blåser nytt liv i dette?

– Det vi har gjort er at vi har tatt et nytt spenntak for å se på potensialet som vi mener ligger i Statfjord, sier Nylund.

Les også

Sylvi Listhaug deler ut 69 oljelisenser i årets TFO-runde

Arne Sigve Nylund peker både på at man har sett på undergrunnen, samt at nye digitale verktøy har gjort det mulig å få et nytt, og enda nøyere, blikk på mulighetene.

– I tillegg har vi jo opparbeidet en god del erfaring med dette feltet siden 1979, sier Nylund.

Etter en stor kartlegging av undergrunnen og reservoarene mener man nå at man kan bore 100 nye brønner og holde produksjonen oppe på dagens nivå – i hvert fall til 2025.

– Handler det mest om undergrunnen eller hva som er mulig med selve anlegget?

– Det er en kombinasjon, men mest handler dette om undergrunnen og de brønnene vi skal bore. Vi skal også se på litt andre måter å jobbe på sammen med fagforeningene. Sammen må vi akseptere at dette blir mer marginforretning, og at vi må snu på alle muligheter for å få mest mulig verdi ut av feltet, sier Nylund.

Les også

Equinor og Ørsted skal lede havvind-koalisjon

Avviser at felt skal pyntes før salg

Fordi flere av Equinors (og andre oljeselskapers) felt på norsk sokkel begynner å bli eldre, med dalende produksjon, tar Equinor nå et nytt grep.

Selskapet oppretter en egen senfase-divisjon, som skal få ansvaret for å forvalte blant annet Statfjord-, Veslefrikk- og Heimdal-feltene.

Divisjonen skal både spesialisere seg på å videreutvikle gamle felt, få mest mulig ut av dem og kutte utslipp, og bygge opp kompetanse på fjerning og riving av felt.

Equinors valg om å opprette en slik divisjon kommer i en periode der mange av de store globale oljeselskapene enten har solgt seg ned eller ut av norsk sokkel.

ExxonMobil har solgt seg ut i avtaler med Vår Energi. Shell har solgt Draugen til Okea. BP og Eni har overlatt virksomheten til henholdsvis Aker BP og Vår Energi, men har beholdt store eierposter.

I tillegg er det mange nye aktører på norsk sokkel som også blåser liv i eldre og eksisterende felt.

– Er den nye divisjonen deres en måte å enklere kunne skille ut eldre felt som går mot slutten i Equinors portefølje?

– Ikke for å skille ut, men tankegangen er at vi har noen langsiktige felt som Johan Sverdrup og Troll, samtidig som porteføljen hvert år blir ett år eldre. Om noen år kommer flere felt over i den fasen Statfjord er og det å bli knallgode på den type drift ligger i forretningsmessige tankegangen her.

– Men ser dere også verdi av å ruste opp eldre felt for å kunne selge dem til andre?

– Det ligger ikke til grunn. Vi skal bli enda bedre på senfase og skal drive det selv, sier Nylund.

Les også

Skulle pensjoneres: Nå får Statfjord leve videre

– Hvorfor vil du ikke ha denne divisjonen internt i din egen avdeling der dere drifter norsk sokkel, man skulle jo tro at dette er en kompetanse man trenger på mange felt etter hvert som mange av dem begynner å bli eldre?

– Det er et sentralt spørsmål og det kunne vi gjort, men vi er nok skapt sånn som individer at når vi fokuserer på noe så blir vi enda mer innovative og ser enda flere muligheter, sier Nylund, og fortsetter:

– Så vi har valgt å avgrense og fokusere dette for å få frem nye arbeidsprosesser, se hvordan vi kan industrialisere dette mer og sette oss ned sammen med leverandørene for å se hvordan vi kanskje bruke de mer aktivt på noen oppgaver. Det tror vi vil gjøre at det innovative blomstrer enda mer.

Les også

Stor skuffelse for Lundin i Barentshavet

Lover store utslippskutt – uten strøm

Statfjord-feltet ligger i Tampen-området i Nordsjøen på grensen til britisk sokkel og Norge eier 85,47 prosent.

Det er ett av Norges største og har levert over fem milliarder fat, noe som ble markert i 2016 da milepælen ble nådd.

Ifølge Equinor har Statfjord-feltet gjennom 40 år gitt brutto inntekter på rundt 1.600 milliarder kroner og nesten seks milliarder fat er produsert.

Det er Equinor som sammen med partnerne Vår Energi, Spirit Energy, Wintershall DEA, Idemitsu og statens oljeselskap Petoro som nå er enige om å forlenge levetiden.

I den planen ligger det også et mål om å bore flere brønner, nye milliardinvesteringer og utslippskutt på 40 prosent innen 2030.

Utslippskuttene skal skje uten elektrifisering. Likevel skal man holde seg innenfor Equinors nye utslippsmål for norsk sokkel om kutt på 40 prosent innen 2030 og nær null utslipp i 2050.

– Det er snakk om ganske store kutt. Hvordan får dere til det uten elektrifisering?

– Det er et betydelig potensial for ytterligere energieffektivisering ved optimalisering av produksjonen og ulike prosesser. Utpå 2020-tallet vil også Statfjord A stenges ned, og utslippene der vil for alle praktiske formål kuttes når turbinene stenges ned, sier Nylund.

Les også

Nå er pengemaskinen i Nordsjøen åpnet: – Jeg synes 900 milliarder blir litt kjipt å si, så jeg runder opp til 1.000

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ressursene på norsk sokkel
  2. Norsk sokkel
  3. Statfjord
  4. Equinor

Flere artikler

  1. Skulle pensjoneres: Nå får Statfjord leve videre

  2. Equinor varsler flere klimamål i februar: Skal også kutte utenlands

  3. Vil investere 50 milliarder på 10 år for å nå klimamålet: Utslippsversting kan bli fullelektrisk

  4. Listhaug deler ut oljelisenser og håper på funn

  5. Okea skal importere gass tilbake til plattformen