Ressursene på norsk sokkel

Lundin-sjefen jakter fornybar profitt: – Vi trenger et prosjekt til

Sjefen i oljeselskapet Lundin har på et halvt år gått fra null til over to milliarder kroner i fornybarinvesteringer – et halvt vannkraftverk i Norge og en vindpark i Finland. Han beroliger nå oljevante investorer med at fornybarkronene skal gi penger i kassen.

Konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum, som snart skal bytte navn til Lundin Energy – hvis aksjonærene sier ja.
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Vi vil ikke investere i noe som ikke er lønnsomt. Vi vurderer nøye mulighetene, men investeringen må gi en tosifret prosentavkastning med belåning, sier konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum.

Oljeselskapet hadde sin årlige kapitalmarkedsdag fredag og der ble resultatene for fjerde kvartal, samt årets budsjetter og leteplaner lagt frem.

I tillegg kom selskapet med mer informasjon om den nye fornybarsatsingen. Den markerer et taktskifte for selskapet som til nå er kjent for å ha oppdaget Johan Sverdrup- og Edvard Grieg-feltene, og som har hatt nye oljefunn på norsk sokkel som hovedmål.

I motsetning til Equinor og mange andre oljeselskapers fornybarsatsing planlegger Lundin imidlertid ikke å bygge ut fornybar energi i seg selv. Han vil i første omgang investere i det for å dekke opp for all strømmen plattformene hans ute i Nordsjøen bruker.

– Vurderer dere fornybarinvesteringer utover dette?

– Strategien vår nå er knyttet til kraftbehovet i driften vår. Å kutte utslippene våre er første prioritet og det skjer blant annet gjennom elektrifisering av plattformene. Vi bruker også kraftinvesteringene som en sikring mot kraftprisen, sier Schneiter og fortsetter:

– Så det er strategien vår. Vi har to prosjekter nå og vi trenger ett til. Deretter får vi se.

Lundin-sjefen varslet at selskapet vurderte å begynne med fornybarinvesteringer i et intervju med E24 i september.

I oktober kom nyheten om at selskapet blar opp 550 millioner kroner for å kjøpe halvparten av det nye vannkraftverket i Leikanger. Deretter varslet selskapet nå i januar at de skal ned til null utslipp fra drift og produksjon i 2030.

Fredag fulgte selskapet opp med å annonsere en avtale om å kjøpe en vindpark i Finland for 200 millioner dollar, om lag 1,8 milliarder kroner.

Lundin-aksjen falt fredag 3,45 prosent på Stockholm-børsen, omtrent det samme som oljeprisen, men dobbelt så mye som Aker BP- og Equinor-aksjene falt.

Les også

Lundin varsler ny storinvestering i fornybar

Byggingen av de 24 vindmøllene i Metsälamminkangas-prosjektet skal etter planen starte i år og produsere fra 2022. Lundin ønsker å selge seg ned til en eierandel på 50 prosent.

Legger man til grunn at Lundin skal eie halvparten av vindparken og Leikanger-anlegget vil selskapet sitte på 304 gigawattimer produksjon totalt i 2022.

Dette dekker drøyt 60 prosent av selskapets kraftbehov på oljeplattformene de eier i 2023, og selskapet ønsker å eie fornybar kraftproduksjon som kan dekke alt:

– Vi trenger et prosjekt til for å nå målet vårt, gitt at vi altså selger oss ned til 50 prosent i det finske prosjektet. Vi eier 100 prosent nå, men jeg liker å spre risikoen, sier Schneiter.

– Hvor vanskelig er det å finne gode fornybarprosjekter som er lønnsomme?

– Det er prosjekter der ute, men man må være selektiv. Vi gikk for et vindprosjekt nå fordi det er enklere å oppnå god avkastning der enn offshore vind. Det finske prosjektet var ideelt for oss både i størrelse og produksjonskapasitet, sier Schneiter.

Les også

Lundin om Alta-skuffelsen: – Vi går litt i letemodus

Mangler funn som kan gi fremtidig vekst

Lundin offentliggjorde fredag at selskapet nådde fjorårets mål om å øke produksjonen til hele 93.300 fat per dag i snitt, en vekst som det nye Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen bidro kraftig til.

Feltet kom i drift i starten av oktober og etter hvert som det øker produksjonen vil det bidra til å løfte Lundins produksjon i 2020 til mellom 145.000 til 165.000 fat per dag, ifølge prognosene.

Fra 2021 til 2023 regner selskapet å øke til mellom 160.000 og 170.000 fat, med et mål om å øke til over 200.000 på sikt.

Bak tallene ligger oppstarten av andre fase på Johan Sverdrup, vekst i selskapets Edvard Grieg-felt og oppstarten av den første satellitten på Edvard Grieg, kalt Solveig. I tillegg kan en annen satellitt i området, Rolvsnes, bidra gitt at den blir vedtatt bygget ut.

Lundin har tidligere gjort betydelige funn på norsk sokkel, men i 2019 var det magrere. Det ble nylig klart at Per Øyvind Seljebotn tar over som letedirektør for norsk sokkel i Lundin, etter Halvor Jahre.

Les også

Lundins letesjef går av: – Et av målene mine var å skape et «nytt» Grieg

– Jeg er ikke bekymret

– Har dere noen konkrete vekstprospekter utover de prosjektene vi vet om, eller er dere nå avhengig av å gjøre nye funn eller kjøpe dere ressurser?

– Utover 200.000 fat per dag vil vi måtte vokse organisk (gjøre nye funn, journ.anm.) eller gjennom M & A (oppkjøp, journ.anm.). Men vi har en god plan. Leting ligger i vårt DNA og det er der vi setter det meste av fokuset, sier Schneiter.

– 2019 har ikke vært det beste leteåret for oss. Vi har gjort noen gode nærfelt-funn, men ikke et «nytt» Edvard Grieg. Samtidig har vi et veldig godt team i Norge og de får ressurser til å lete. I tillegg har vi vist at vi er gode på teknologiutvikling i vårt letearbeid.

Schneiter har i årevis vært krystallklar i troen på norsk sokkel og det er han fortsatt, forklarer han.

– Jeg er sikker på at det vil bli gjort nye funn på norsk sokkel. Vi har sett dette før: Da vi fant Edvard Grieg opplevde man tre år med «ørkenvandring» før vi fant Johan Sverdrup. Så jeg er ikke bekymret, selv om jeg gjerne skulle hatt et større funn i 2019 også, sier han.

Han sier at Lundin ikke vurderer å gå utenfor norsk sokkel nå.

Les også

Aker BP setter oljerekord med Sverdrup

Ti letebrønner i år

I prognosene sine for 2020 varslet Lundin at investeringsbudsjettet økes med 30 prosent, blant annet fordi det er høy aktivitet i forbindelse med utbyggingen av andre fase av Johan Sverdrup og Solveig.

Ser man litt nærmere på investeringsbudsjettet kommer det frem at letebudsjettet reduseres fra 298 til 225 millioner dollar. Samtidig skal det altså investeres mer i felt og installasjoner (fra 672 til 895 millioner dollar). Selskapet regner også å bruke 50 millioner dollar på riving og fjerning av eldre anlegg.

Til tross for et litt mindre letebudsjett blir det likevel høy aktivitet, forsikrer letedirektør Seljebotn, som får drøye to milliarder kroner å jakte med.

Selskapet planlegger ti letebrønner hvorav fem skal bores selv. Det er fire i Barentshavet og i Nordsjøen, samt to i Norskehavet.

– Dette leteprogrammet viser at vi har tro på at det fortsatt er mulig å gjøre store og lønnsomme funn på sokkelen, sier Per Øyvind Seljebotn, letedirektør i Lundin Norway, i en uttalelse.

– Ni av de ti brønnene er helt nye leteprospekter som vi ikke har boret i tidligere. Det gjør 2020 til et veldig spennende år for oss. Alle brønnene er interessante på forskjellige måter, slik at det er vanskelig å rangere de. Men selvsagt står et nytt stort funn i Barentshavet høyt på ønskelista. Og ekstra moro er det om vi gjør funn i en egenoperert lisens, sier han videre.

Per Øyvind Seljebotn har tatt over som letedirektør i Lundin Norway, Lundins norske virksomhet.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Lundin Petroleum
 3. Lundin
 4. Lundin Norway
 5. Norsk sokkel
 6. Leikanger
 7. Fornybar energi

Flere artikler

 1. Lundins letesjef går av: – Et av målene mine var å skape et «nytt» Grieg

 2. Oljeselskapet Lundin jakter fortsatt etter flere fornybarinvesteringer

 3. Lundin varsler ny storinvestering i fornybar

 4. Rekordinntekter for oljeselskapet Lundin Energy

 5. Stor skuffelse for Lundin i Barentshavet