Lundin om Alta-skuffelsen: – Vi går litt i letemodus

Etter mange års arbeid og store forhåpninger måtte oljeselskapet Lundin til slutt trekke ut pluggen for en stor utbygging av Alta/Gohta-funnene. Nå håper selskapet at nye funn i Barentshavet skal løse floken.

Administrerende direktør i Lundin Norway, Kristin Færøvik på Oljeindustripolitisk Seminar.
Ressursene på norsk sokkel
 • Marius Lorentzen
Publisert:

SANDEFJORD (E24): På Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord denne uken er Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik en av de sentrale deltagerne. I mengden av oljetopper, politikere, fagforeningsledere og andre, møter hun E24.

– Med grunnlag i Oljedirektoratets ressursrapport og det vi håpte på å få i dag (i lisensrunden TFO 2019, journ.anm.), så er det fortsatt verdt å lete i Barentshavet for oss, sier Færøvik.

Mandag kom nyheten som skuffet flere, og som noen hadde fryktet en stund: Alta- og Gohta-funnene til Lundin er ikke store nok til å forsvare en selvstendig utbygging.

Dermed legges planene om å bygge ut funnene med et produksjonsskip (FPSO) i et gigantisk milliardprosjekt i skuffen. Lundin har jobbet i årevis med prosjektet etter at de gjorde Gohta-funnet i 2013 og Alta-funnet i 2014.

Utbyggingen kunne blitt det neste store oljefeltet i Barentshavet, hvis man lykkes, sammen med Wisting-funnet til OMV og Equinor. Per i dag er Goliat det eneste oljefeltet i produksjon i Barentshavet og Johan Castberg er under bygging.

Sjefen for Lundins norske virksomhet er klinkende klar på at Lundin ikke gir opp hverken Barentshavet eller Alta/Gohta, til tross for tilbakeslaget.

Les også

Stor skuffelse for Lundin i Barentshavet

Letemodus

Planen nå er å lete mer selv i nærområdet og muligens forsøke å koble funnene opp som en satellitt til Johan Castberg-feltet som Equinor bygger ut om lag 60 kilometer lenger nord.

– Ja, vi går litt i letemodus, sier Færøvik.

Oljeselskapet Lundin er kjent for først å ha funnet Edvard Grieg-funnet i Nordsjøen og deretter ha gjort gigantfunnet Johan Sverdrup, en pengemaskin i Nordsjøen som akkurat har blitt åpnet.

Deretter vendte de blikket nordover. Det var Gohta-funnet som ble funnet først i 2013, før Lundin i 2014 kunne annonsere et kjempefunn på Alta – estimert til mellom 93 og 421 millioner fat.

I etterkant har Lundin og partnerne boret flere avgrensninger og gjennomført brønn- og produksjonstester på de to funnene. Gohta har gitt skuffende resultater, mens resultatene på Alta har vært bedre.

Per i dag anslås Gohta feltet til å ligge på rundt 41 millioner fat og Alta på rundt 151 millioner fat, totalt 192 millioner, ifølge Oljedirektoratet.

Les også

Nå er pengemaskinen i Nordsjøen åpnet: – Jeg synes 900 milliarder blir litt kjipt å si, så jeg runder opp til 1.000

Skal bore i nabolaget

– Er det en frykt for at dere ikke får opp oljen dere har funnet som gjør at dere nå dropper en selvstendig utbygging?

– Nei, det handler om «in place»-volumer (påviste reserver, journ.anm.) som per i dag er for små til å forsvare en selvstendig utbygging. Det er stort nok til en satellitt, men ikke stort nok til å løfte en FPSO (flytende produksjonsskip red.amn.), sier Færøvik, med referanse til de opprinnelige planene om et produksjonsskip.

– Takk og pris for langtidstesten vi gjorde, for vi vet at Alta-oljen kan produseres, men det er ikke nok til å bygge ut med en FPSO, fortsetter hun.

Lundin-sjefen sier hun nå er glad for at selskapet har et boreprogram med leteboring i Barentshavet allerede i år, med to egenopererte brønner:

– Et av prospektene, Bask, er innenfor en distanse som kan gjøre det til en vert for Alta/Gohta, hvis vi gjør et stort nok funn der, sier Færøvik.

– Litt lenger nord skal vi bore et prospekt, Polmak, som ved funn kan utløse nye boringer mellom Polmak og Alta, fortsetter hun.

Hun legger til at de også er med som partner på to brønner der Equinor skal bore, hvorav Lundin sitter med areal ved den ene som kan brukes til oppfølging av funn.

Les også

Sylvi Listhaug deler ut 69 oljelisenser i årets TFO-runde

– Stort nok til en satellitt

Hvis Lundin ikke finner et annet funn som kan være vert til Alta/Gohta, så sier selskapet at et alternativ er å bygge det ut som en satellitt til Equinors Johan Castberg-felt.

Distansen dit er rundt 60 kilometer, langt over den tradisjonelle tommelfingerregelen om at en satellitt ikke kan ligge mer enn drøye 20 kilometer fra vertsfeltet.

– Er det teknisk mulig å få til med en så stor distanse?

– Det lar seg gjøre, men vi har god tid for først må Johan Castberg i produksjon og så må Castberg av platåproduksjon før det kan ta imot andre ressurser, sier Færøvik.

– Equinors leteavdelingen sier de har mistet troen på Barentshavet sørøst. Har dere også mistet troen?

– Det må i hvert fall gjøres mer arbeid før man eventuelt kan gjøres mer rundt det, sier Færøvik.

Les også

Lundin om Barentshavet: – Verdt å satse på dette området

Les også

Lundin Petroleum investerer 550 mill. i norsk vannkraft

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Barentshavet
 3. Lundin Norway
 4. Alta
 5. Satellitt
 6. Lundin
 7. Lundin Petroleum

Flere artikler

 1. Stor skuffelse for Lundin i Barentshavet

 2. Lundin blar opp 1,16 milliarder i Barentshavet: Kjøper seg inn i Wisting- og Alta-funnene

 3. Lundins letesjef går av: – Et av målene mine var å skape et «nytt» Grieg

 4. Lundins Alta-funn rekker ikke «skattefristen»: Satser stort på Edvard Grieg-området

 5. Equinor kaster kortene i Barentshavet sørøst: – Vi ser ikke andre muligheter