Strømprisene

Billigste januarstrøm siden 2007

Strømprisen har falt til uvanlig lave nivåer på under 20 øre kilowattimen. En vanlig strømkunde sparer rundt 400 kroner i januar mot i fjor, ifølge Ishavskraft.

BILLIG STRØM: Kraftprisen har falt kraftig i starten av 2020, etter varmere vær og mer nedbør enn normalt. Det kan spare en vanlig strømkunde for rundt 3.000 kroner i år, og 400 kroner i januar alene, tror Ishavskraft.

Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

For nøyaktig ett år siden var strømprisen i Sør-Norge på 76 øre kilowattimen utenom nettleie og avgifter – den dyreste dagen for strømprisen i hele fjor.

Ett år senere har strømprisen falt til råbillige nivåer, blant annet grunnet varmere vær enn normalt og mye nedbør.

– Vi regner med at du vil spare rundt 400 kroner på strømregningen i januar i år sammenlignet med i fjor, forutsatt normalt forbruk. Det er den billigste januarmåneden siden 2007, etter mine beregninger, sier handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft til E24.

Les også

2019 blir det fjerde dyreste strømåret

Handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft.

Ishavskraft

– Vi regner med at strømregningen for hele 2020 blir rundt 3.000 kroner lavere enn i 2019, legger han til.

Fredag handles strømmen i Sør-Norge i snitt til under 20 øre kilowattimen, den billigste strømmen siden 8. juni i fjor, da prisen var nede i 14 øre kilowattimen på den eneste dagen i fjor med strøm til under 20 øre.

Også i resten av landet er strømprisen fredag under 20 øre kilowattimen.

Nettleie og avgifter kommer på toppen av selve kraftprisen, og det demper effekten av den lave kraftprisen på strømregningen, understreker Olsen. Men prisene er merkbart lavere enn i 2019. I fjorårets tre første kvartaler betalte strømkundene i snitt 1,24 kroner, 1,13 kroner og 1,09 kroner per kilowattime, ifølge SSB.

– Inkludert nettleie og avgifter havner vi i perioder under én krone per kilowattime i 2020, og det vil jeg si er unormalt lavt, sier Olsen.

– Nærmer seg mini-finanskrise

For kraftkundene er prisfallet en hyggelig nyhet, men for kraftselskapene vil det bratte fallet i de kortsiktige prisene være smertefullt, siden det rammer inntektene deres.

– Det nærmer seg en mini-finanskrise i strømmarkedet nå, med det store fallet vi har sett i prisene, sier Olsen.

– I det kortsiktige markedet kan du sammenligne dette med det vi så under finanskrisen, det føles litt på samme måte. Men det er veldig gode nyheter for kundene våre, legger han til.

HAR FALT: Ved inngangen til 2020 har prisene falt, etter en topp i 2018 og 2019. Grafen viser historisk og forventet kraftpris per kvartal fra 2010 til 2021, inkludert nettleie og avgifter.

Ishavskraft

Skyldes varme og nedbør

– Hvorfor er strømmen så billig i dag?

– Det er kjempestore overskudd i vannmagasinene, og det er lavt forbruk grunnet temperaturer som er fem-seks grader over normalen, og høy produksjon grunnet mye nedbør. Ingen tør å spare på vannet med den nedbøren som har kommet nå, og med varsler om nedbør og temperatur over normalen også fremover, sier Olsen.

Med dagens værvarsler og svært lave gasspriser i Europa så tror ikke Olsen at prisene vil stige noe særlig fremover. Da skal det i så fall bli en lang periode med tørt vær.

– Det er ikke noe som tyder på snarlig oppgang i pris. Det er levert så mye nedbør at hvis vi skal få høye priser nå, så må vi ha flere måneder med tørrvær. Vi kan se priser på opp mot 30 øre, som er den tyske prisen, hvis det blir tørt i mange uker fremover, sier Olsen.

Les også

Lav gasspris og økt usikkerhet: Tror Norge vil holde igjen

– Vil strømprisen holde seg omtrent på dagens nivå?

– Den vil trolig holde seg på dagens nivå ut vinteren, eller noe høyere hvis det blir kaldt vær. Men det er ingenting som tyder på noen lang kuldeperiode og periode med høye priser. Vi venter ikke priser på opp mot 30 øre før i fjerde kvartal, sånn det ser ut nå, sier han.

– Kraftmarkedet er væravhengig

Olsen påpeker at vær alltid har påvirket det norske systemet, og at økt utbygging av vindkraft vil kunne bidra til flere perioder med billig strøm. Flere kabler til utlandet kombinert med økende innslag av fornybar kraft ute kan også bidra til dette.

– Dette sier noe om hvor væravhengig det norske kraftmarkedet er. Når det er underskudd får vi høyere priser enn landene rundt oss, og når det er overskudd blir det intern konkurranse om å få ut vannet, og da får vi til tider ekstremt lave priser. Rundt 95 prosent av norsk produksjonskapasitet er vannkraft, sier Olsen.

– Vi får også mer vind inn i systemet, som er uregulert. Og det demper prisene i perioder. Jeg ser ikke bort fra at vi kan få perioder med kortsiktige priser på ned mot null på sikt, sier han.

– Og flere kabler vil også bidra til det samme?

– Ja, det vil det. Svingningene vil være større, og påvirket av prisene i landene rundt oss. De lave gassprisene vi ser i Europa nå, sikrer også at prisene ikke stiger for mye, ved at vi i perioder kan importere billig strøm, sier Olsen.

BILLIGERE STRØM: Dette er Ishavskrafts anslag på forventet årskostnad for en vanlig strømkunde.

Ishavskraft
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Strømpriser
 3. Strøm
 4. Ishavskraft
 5. Vær
 6. Vindkraft
 7. Vannkraft

Flere artikler

 1. Venter 4000 kroner dyrere strøm i år: Strømprisen skyter i været

 2. Tror julestrømmen koster 300 kroner mindre enn i fjor: – Det blir billig å steke ribbe i år

 3. Laveste strømpris noensinne i Sør-Norge: Du kan spare 6.000 kroner i 2020

 4. Annonsørinnhold

 5. Dyreste strøm på mange år: – Enkelte kan få seg en overraskelse

 6. Strømprisen tredoblet på én uke: – Kan gå svært høyt