Esa gir klarsignal til norsk karbonfangstprosjekt

Efta-tilsynet Esa sier ja til at det norske prosjektet for karbonfangst og -lagring kan motta 22,2 milliarder kroner i statsstøtte.

Sementprodusenten Norcem i Brevik i Telemark er et av de to anleggene som inngår i prosjektet om norsk karbonfangst og -lagring.
  • NTB
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

– Dette er den største enkelttildelingen av statsstøtte Esa har godkjent, skriver Esa i en pressemelding.

Esa opplyser at de anser karbonfangst og -lagring (CCS) som et nøkkelverktøy for å redusere de skadelige virkningene av karbonintensive sektorer hvor det er vanskelig å unngå utslipp.

Godkjenningen baner vei for prosjektet Northern Lights, som Equinor, Shell og Total står bak. Planen er å frakte CO₂ som slippes ut fra sementfabrikken Norcem i Brevik i Telemark og avfallsforbrenningsanlegget Fortum Varme i Oslo ut i Nordsjøen og lagre det dypt under havbunnen.

– Å verne om miljøet står høyt på den europeiske dagsorden, og ESA er glad for å samarbeide med Norge og EU-kommisjonen om å nå dette viktige målet, sier president i ESA Bente Angell-Hansen i en kommentar.

Ikke tatt en beslutning

CO₂-lagringsanlegget kan bli det første i sitt slag som ferdigstilles i Europa. Esa har godkjent at regjeringen kan støtte prosjektet med opptil 22,2 milliarder kroner og skriver at dette vil utgjøre 80 prosent av den totale budsjettrammen til utbygging og drift i ti år.

Den norske regjeringen har ennå ikke besluttet om de vil satse på prosjektet, men nå er det altså ingen kjente EØS-hindringer i veien.

I slutten av juni mottok regjeringen en rapport som konkluderte med at «det kan være best» å skrote ett av de to fangstprosjektene som inngår i Northern Lights. Statens kostnad kan da presses ned til 13,9 milliarder kroner, ifølge rapporten.

Konsulentselskapene bak rapporten mener at det da er sementfabrikken i Telemark som kommer best ut, og at det er bedre å satse på den fremfor avfallsanlegget i Oslo, som har en høyere pris.

Leverte utbyggingsplan

I mai leverte Equinor, Shell og Total utbyggingsplanen for første del av Northern Lights-prosjektet.

Prosjektet kan lagre 1,5 millioner tonn CO₂ årlig i første fase og mer i en eventuell andre fase med økt lager- og pumpekapasitet, nytt kaianlegg og flere brønner. I første fase kan det lagre inntil 40 millioner tonn CO₂.

De tre selskapene vil bruke 6,9 milliarder kroner på første del av prosjektet.

Den gang opplyste olje- og energiminister Tina Bru (H) at en beslutning om den ambisiøse planen vil komme i forbindelse med statsbudsjettet for 2021, som legges frem i oktober.

– Jeg er glad for at godkjenning av statsstøtte til CO₂-håndteringsprosjektet nå er på plass. Vi har hatt konstruktive forhandlinger med industriaktørene, og vi har funnet gode løsninger på problemstillinger som ingen andre har løst før oss, sier Bru i en kommentar til E24.

– Parallelt har vi hatt dialog med ESA for å sikre at løsningene er innenfor statsstøttereglene. Vi jobber nå med å ferdigstille alle delene av beslutningsgrunnlaget slik at Stortinget kan ta stilling til prosjektet i forbindelse med statsbudsjettet for 2021, fortsetter olje- og energiministeren.

Les også

Vil bruke 6,9 mrd. på prestisjetung CO₂-lagring

Kan gi tusenvis av arbeidsplasser

Bru sendte i mai brev til Norcem og Fortum der hun oppfordret begge om også å søke om pengestøtte hos EU i tilfelle regjeringen bare går videre med ett av fangstanleggene.

Både LO, NHO og andre grupper har bedt regjeringen om å se bort fra anbefalingene i konsulentrapporten og gå for full utbygging av begge anleggene for CO₂-fangst.

– Å være pionér koster penger. Her må vi få teknologien opp i stor skala, så vil det bli billigere etter hvert, sa forbundsleder Stein Lier- Hansen i Norsk Industri i juni.

NHO viste samtidig til at innsatsen vil kunne gi tusenvis av arbeidsplasser, og at den årlige prisen vil være mellom 1,5 og 2 milliarder kroner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Karbonfangst
  2. ESA

Flere artikler

  1. Her skal de ta imot karbon i Øygarden: – Skal kutte utslippene, ikke utviklingen

  2. Milepæl for Equinor, Shell og Total: Alt klart for norsk CO₂-lager

  3. Norske Skog og Borregaard vurderer CO₂-fangst: Inngår avtale med Equinors CO₂-lager

  4. Oljekjempen tror CO₂-lagring vil lønne seg: – Vi er helt sikre

  5. Får ikke penger til CO₂-fangst: – Skuffet og overrasket