Esa gir klarsignal til norsk karbonfangstprosjekt

Efta-tilsynet Esa sier ja til at det norske prosjektet for karbonfangst og -lagring kan motta 22,2 milliarder kroner i statsstøtte.

Sementprodusenten Norcem i Brevik i Telemark er et av de to anleggene som inngår i prosjektet om norsk karbonfangst og -lagring.

Heiko Junge / NTB scanpix.
 • NTB
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

– Dette er den største enkelttildelingen av statsstøtte Esa har godkjent, skriver Esa i en pressemelding.

Esa opplyser at de anser karbonfangst og -lagring (CCS) som et nøkkelverktøy for å redusere de skadelige virkningene av karbonintensive sektorer hvor det er vanskelig å unngå utslipp.

Godkjenningen baner vei for prosjektet Northern Lights, som Equinor, Shell og Total står bak. Planen er å frakte CO₂ som slippes ut fra sementfabrikken Norcem i Brevik i Telemark og avfallsforbrenningsanlegget Fortum Varme i Oslo ut i Nordsjøen og lagre det dypt under havbunnen.

– Å verne om miljøet står høyt på den europeiske dagsorden, og ESA er glad for å samarbeide med Norge og EU-kommisjonen om å nå dette viktige målet, sier president i ESA Bente Angell-Hansen i en kommentar.

Ikke tatt en beslutning

CO₂-lagringsanlegget kan bli det første i sitt slag som ferdigstilles i Europa. Esa har godkjent at regjeringen kan støtte prosjektet med opptil 22,2 milliarder kroner og skriver at dette vil utgjøre 80 prosent av den totale budsjettrammen til utbygging og drift i ti år.

Den norske regjeringen har ennå ikke besluttet om de vil satse på prosjektet, men nå er det altså ingen kjente EØS-hindringer i veien.

I slutten av juni mottok regjeringen en rapport som konkluderte med at «det kan være best» å skrote ett av de to fangstprosjektene som inngår i Northern Lights. Statens kostnad kan da presses ned til 13,9 milliarder kroner, ifølge rapporten.

Konsulentselskapene bak rapporten mener at det da er sementfabrikken i Telemark som kommer best ut, og at det er bedre å satse på den fremfor avfallsanlegget i Oslo, som har en høyere pris.

Leverte utbyggingsplan

I mai leverte Equinor, Shell og Total utbyggingsplanen for første del av Northern Lights-prosjektet.

Prosjektet kan lagre 1,5 millioner tonn CO₂ årlig i første fase og mer i en eventuell andre fase med økt lager- og pumpekapasitet, nytt kaianlegg og flere brønner. I første fase kan det lagre inntil 40 millioner tonn CO₂.

De tre selskapene vil bruke 6,9 milliarder kroner på første del av prosjektet.

Den gang opplyste olje- og energiminister Tina Bru (H) at en beslutning om den ambisiøse planen vil komme i forbindelse med statsbudsjettet for 2021, som legges frem i oktober.

– Jeg er glad for at godkjenning av statsstøtte til CO₂-håndteringsprosjektet nå er på plass. Vi har hatt konstruktive forhandlinger med industriaktørene, og vi har funnet gode løsninger på problemstillinger som ingen andre har løst før oss, sier Bru i en kommentar til E24.

– Parallelt har vi hatt dialog med ESA for å sikre at løsningene er innenfor statsstøttereglene. Vi jobber nå med å ferdigstille alle delene av beslutningsgrunnlaget slik at Stortinget kan ta stilling til prosjektet i forbindelse med statsbudsjettet for 2021, fortsetter olje- og energiministeren.

Les også

Vil bruke 6,9 mrd. på prestisjetung CO₂-lagring

Kan gi tusenvis av arbeidsplasser

Bru sendte i mai brev til Norcem og Fortum der hun oppfordret begge om også å søke om pengestøtte hos EU i tilfelle regjeringen bare går videre med ett av fangstanleggene.

Både LO, NHO og andre grupper har bedt regjeringen om å se bort fra anbefalingene i konsulentrapporten og gå for full utbygging av begge anleggene for CO₂-fangst.

– Å være pionér koster penger. Her må vi få teknologien opp i stor skala, så vil det bli billigere etter hvert, sa forbundsleder Stein Lier- Hansen i Norsk Industri i juni.

NHO viste samtidig til at innsatsen vil kunne gi tusenvis av arbeidsplasser, og at den årlige prisen vil være mellom 1,5 og 2 milliarder kroner.

Her kan du lese mer om

 1. Karbonfangst
 2. ESA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Aker Carbon Capture hopper etter CO₂-melding

 2. Erna med budsjettnyhet: To mrd. til karbonfangst i 2021

 3. Equinor sender karbonfangst-regning til Tina Bru

 4. Annonsørinnhold

 5. Microsoft vil inn i norsk CO₂-fangst og lagring

 6. Betalt innhold

  Erna Solberg satser inntil 19 milliarder på karbonfangst. Mye må klaffe for at Langskip ikke skal ende i havari.