Bahrain varsler funn av 80 milliarder fat skiferolje

Bahrain har oppdaget et oljefelt som antas å inneholde over 80 milliarder fat skiferolje, langt større enn det ene oljefeltet landet utvinner olje fra i dag.

GJORDE FUNN: En mann rir med kamel forbi oljefeltet Sakhir i Bahrain. Nå sier landet at det kan ha funnet 80 milliarder fat skiferolje. Det tilsvarer drøye 26 ganger det høyeste anslaget på oljefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen.

Foto: Hasan Jamali AP
 • NTB (don't use)
 • E24
Publisert:,

Det nye funnet kan potensielt gjøre Bahrain til en av verdens store oljeeksportører, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Det foregår fortsatt undersøkelser for å fastslå hvor store mengder olje som kan utvinnes fra feltet, opplyste Bahrains oljeminister Sheikh Mohammed bin Khalifa al-Khalifa på en pressekonferanse onsdag.

Han opplyser at det også er funnet store mengder naturgass i området, som også vil bli gjenstand for en slik undersøkelse.

Fram til nå har landet kun hatt ett oljefelt – et felt som ifølge CIA World Factbook inneholder rundt 125 millioner fat olje, men ikke milliarder slik det nye gjør.

80 milliarder fat tilsvarer drøye 26 ganger det høyeste anslaget på storfeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen, som er anslått til å inneholde mellom 2,1 milliarder og 3,1 milliarder fat.

Produksjonen av skiferolje kan likevel kreve mange rigger og brønner for å komme opp på nivå med de rundt 660.000 fatene per dag som Sverdrup skal levere på topp.

Det vil ifølge lederen for statlige Bahrain Petroleum Co. ta minst fem år før det vil komme noe produksjon fra funnet, skriver AFP.

50.000 fat per dag

Nyheten ble kjent søndag da regjeringen opplyste at det var gjort et historisk oljefunn på vestkysten ved øya Khaleej Al Bahrain Basin.

Det ble første gang oppdaget olje i Bahrain i 1932, og landet var det første i Persiabukta som begynte å eksportere olje.

Bahrain har 1,4 millioner innbyggere og eksporterer verken olje eller gass. Ifølge FN er nesten halvparten av befolkningen innvandrere, hovedsakelig fra Asia.

Landet produserte rundt 50.000 fat olje per dag i 2016, og importerte rundt 200.000 fat per dag i 2014, ifølge CIA World Factbook.

Bahrain skal ha funnet gassmengder som anslås til mellom 10.000 og 20.000 milliarder kubikkfot, som kan omregnes til mellom 283 milliarder og 566 milliarder kubikkmeter.

Til sammenligning inneholdt det norske gigantfeltet Troll opprinnelig rundt 1.433 milliarder kubikkmeter gass.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Bahrain

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Bahrain varsler funn av 80 milliarder fat skiferolje

 2. Betalt innhold

  Historisk oljefunn i Bahrain

 3. Gjorde det største gassfunnet i verden på 15 år

 4. Annonsørinnhold

 5. Har funnet olje og gass for 188 mrd. hittil i år

 6. Betalt innhold

  Oljefunnet som forvandlet oljemygger til giganter