Første oljevekst på fire år: – Skaper ny optimisme

I fire år har oljebransjen barbert kostnader, og nå viser ferske tall at oljeinvesteringene stiger igjen. – Det skaper ny optimisme, sier oljeministeren.

SKAPER OPTIMISME: Mange utbygginger bidrar til at oljeinvesteringene trolig øker i 2018, for første gang på fire år. Det ferske anslaget fra SSB skaper ny optimisme i næringen, mener olje- og energiminister Terje Søviknes. Dette er Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen. Siden 1982 har de seks oljeplattformene her produsert over 1 milliard fat olje.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Oljeselskapene vil trolig investere 160 milliarder kroner på norsk sokkel i 2018.

Det er en økning på 11 milliarder kroner sammenlignet med anslaget for fjorårets investeringer, ifølge en fersk telling fra Statistisk Sentralbyrå.

Les mer: Jekker opp oljeinvesteringene

Oljeinvesteringene falt kraftig både i 2015, 2016 og 2017, og i fjor investerte oljeselskapene 76 milliarder kroner mindre enn i toppåret 2014 (se faktaboks).

Det er oppløftende at investeringene nå stiger igjen, mener olje- og energiminister Terje Søviknes.

– Det er et veldig viktig signal til leverandørindustrien, som har slitt tungt de siste årene. Det skaper en ny optimisme i bedrifter langs hele kysten, sier Søviknes til E24.

– Det er også et viktig signal for det jeg har vært opptatt av, nemlig rekruttering av fagarbeidere i leverandørindustrien og høyere utdanning innen petroleum. Det er ikke slik at denne næringen har en eneste lang utforbakke foran seg siden 2014, sier han.

Anslaget for 2018 er mye høyere enn det bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass har sett for seg. Før jul ventet de investeringer på 143,3 milliarder kroner i år.

– Oljeselskapene har vært veldig dyktige til å kutte kostnader og tilpasse seg markedet. Det har gjort at oljeselskapene har kunnet øke investeringstakten raskere enn vi forutså, sier Tommy Hansen, direktør for næringspolitikk og kommunikasjo i Norsk olje og gass i en epost til E24.

Les også

Oljetoppene frykter for sokkelens fremtid: – Bekymret for 2020-tallet

– Solid arbeid

Søviknes antyder at aktiviteten på sokkelen er høyere enn det man kan måle av antallet investerte milliarder. Årsaken er at mange prosjekter har blitt mye billigere.

– Det har vært en betydelig effektivisering og prisreduksjon i næringen, så volumveksten i form av aktivitet og arbeidsplasser blir fort større enn det du kan lese ut av et investeringstall, sier Søviknes.

– Det har vært gjort et solid arbeid, som vi nå får betalt for, sier han.

Les mer: Oljerekyl øker sjansen for renteheving: – Oljenedturen er over

Slik har kostnadene falt

Både store og små prosjekter på sokkelen viser forbedret lønnsomhet.

Statoil kunne denne måneden fortelle at første fase av gigantutbyggingen Johan Sverdrup skulle koste 88 milliarder kroner, etter et ferskt kutt på fire milliarder kroner.

Opprinnelig var dette feltet anslått å koste rundt 35 milliarder kroner mer. Første fase av feltet er nå lønnsomt på en oljepris på under 15 dollar fatet, sier Statoil, som har kuttet betydelig i mange kommende prosjekter.

Les også

Aker BP har søknadene klare: Bygger ut tre nye felt på norsk sokkel

– Man ser at det arbeidet som er gjort sammen med leverandørindustrien har gitt et kostnadsnivå som skaper nye muligheter på norsk sokkel, sier Statoil-talsmann Eskil Eriksen til E24.

– Johan Castberg er et godt eksempel, det er et prosjekt man ikke hadde klart å løfte uten det arbeidet. Snorre Expansion er et annet prosjekt vi er stolte av at vi har klart å løfte i 2017, sier han.

Les mer: Statoil øker reserveanslaget på Johan Sverdrup

Nå blir det viktig å bevare konkurransekraften for å unngå en ny kostnadsvekst, sier Eriksen. Han mener størsteparten av forbedringene i Statoil er forenklinger og standardisering som kan gi varige kutt.

– Vi er optimistiske på å klare å opprettholde dette, men man må være på hogget for å klare det, sier han.

– Rekordhøye investeringer

Aker BP bidrar også til løftet i investeringene på norsk sokkel i 2018. Selskapet har planer om å investere rekordhøye 10 milliarder kroner i 2018.

Selskapet har redusert kostnadene for utbyggingene Skogul, Valhall Vestflanken og Ærfugl, og det bidrar også til å gjøre prosjektene mer lønnsomme (se faktaboks).

– Vi vil ha rekordhøye investeringer i 2018. Aker BP leverte tre utbyggingsplaner rett før jul, og de er det full gass på nå i 2018 og 2019. Dette er eksempler på vår satsing og fremtidstro på norsk sokkel, sier pressetalsmann Ole-Johan Faret i Aker BP til E24.

– Vi har et beinhardt fokus på videre produktivitetsforbedring. Vi har veldig stor tro på at den måten vi jobber sammen med leverandørene våre på, blant annet gjennom våre allianser og vår digitalisering, vil bidra til at vi kan levere prosjektene våre på tid og kostnad, sier Faret.

Les mer: Nye PUDer: Bygger ut Fenja og gjenoppliver Yme

Les også

Nye PUDer: Bygger ut Fenja og gjenoppliver Yme

– Pen aktivitetsøkning

Direktør Knut Sunde i Norsk Industri er fornøyd med at SSB-anslagene nå teller med alle de nye utbyggingsplanene som ble levert inn i desember. Dagens anslag antyder en investeringsvekst på 7,5 prosent i 2018.

– Jeg har spådd seks prosents økning i 2018, og dette er jo ikke så langt unna, sier Sunde til E24.

– Vi får en markert oppgang i investeringene, sier han.

Sunde sier at den norske andelen av aktiviteten øker, blant annet fordi oljeselskapene slipper leverandørene tidligere inn i utbyggingsprosessen for å samarbeide om å kutte kostnader.

– Dermed får vi både økt volum og økte investeringer, og det gir en pen aktivitetsøkning i leverandørindustrien, sier han.

Flere av utbyggingsplanene som nå kommer er ganske små, og det betyr at mye av investeringene gjøres nå i 2018, påpeker Sunde.

– For utbygginger som Johan Castberg kommer investeringene over flere år, men for prosjekter som Skogul, Yme og Valhall og de såkalt «mindre» prosjektene så kommer effekten ganske raskt. Mye av beløpet kommer derfor i 2018. Jeg syns ikke det var så rart de endte opp på 160 milliarder, sier han.

Les mer: Oljedirektør spår kortvarig investeringsboom: – Gir grunn til bekymring

Les også

Tror turtallet er på vei opp i Norges oljemotor: – En veldig viktig milepæl

Frykter ikke kostnadseksplosjon

– Kan det bli en ny kostnadseksplosjon når aktiviteten går opp?

– Jeg tror vi vil unngå det denne gangen. Vi er langt unna rekordnivåene i 2014 og 2015, og jeg tror leverandørindustrien bare gleder seg over kontraktene og aktivitet som gir mer robuste arbeidsplasser, sier Sunde.

Han tror ikke at investeringene vil stige særlig mye fra de anslagene som nå foreligger.

– Jeg lurer på om SSB tar munnen for full når de sier at de nye utbyggingsplanene som kommer i år kan heve anslagene ytterligere. To av disse kommer jo i tredje kvartal, og det gir ikke så stor effekt i 2018, sier Sunde.

Sunde tror økt aktivitet vil føre til at verftene langs kysten må ty til mer innleie av personell, noe som vil bli et viktig tema i årets lønnsoppgjør. Blant annet er det omstridt at utenlandske arbeidere ikke får dekket reise og losji.

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Olje og gass
 3. Equinor
 4. Det norske oljeselskap
 5. Teknologi
 6. Terje Søviknes
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Venter et saftig tall

 2. Jekker opp oljeinvesteringene

 3. Equinor kutter i fase to av giganten Sverdrup: Skal koste 41 milliarder

 4. Annonsørinnhold

 5. Fersk rapport: Venter kraftig oljevekst i 2019

 6. Betalt innhold

  Aker BP vil ha Ærfugl klar tre år før tiden