Nå skal Statoil ha egen kapitalmarkedsdag for bærekraft

Det er flere endringer på gang i Statoil enn bare navnebyttet. Interessen for bærekraft og grønne investeringer fra finansmarkedet er så stor at selskapet nå inviterer til en egen kapitalmarkedsdag for dette.

ET SISTE GJENSYN: Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre, la onsdag frem Statoil-tallene for siste gang før selskapet etter planen skal skifte navn til Equinor i mai. Her er han avbildet på vei inn til presentasjonen med konserndirektør for kommunikasjon, Reidar Gjærum (t.v.) og finansdirektør Hans Jakob Hegge (t.h.).
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Dersom generalforsamlingen støtter forslaget vårt om å endre navn til Equinor, er dette faktisk Statoils siste kvartalspresentasjon, sa Statoil-sjef Eldar Sætre da han inntok podiet på kvartalspresentasjonen onsdag.

Selskapet leverte onsdag resultatet for første kvartal 2018, som er det beste justerte resultatet siden tredje kvartal 2014.

Det er imidlertid mer som skjer i Statoil om dagen enn at man skal bytte navn og holde styr på den hektiske lete- og utbyggingsporteføljen. Under kvartalspresentasjonen poengterte Eldar Sætre at selskapet for første gang skal arrangere en egen kapitalmarkedsdag for bærekraft.

Vanligvis er det i februar at selskapet inviterer til kapitalmarkedsdag i London der man både presenter fjorårets resultater, diskuterer utbyttet og fremtidige planer. Men den 4. mai skal de altså ha et arrangement i lignende format dedikert til det grønne.

– Lager dere et eget arrangement fordi dere mener fornybarsatsingen kommer litt i skyggen av olje- og gassvirksomheten deres?

– Vi ser at det er stadig mer penger som legger tydelige bærekraftsprinsipper til grunn, enten det er snakk om fond eller andre typer investorer. Interessen er såpass stor for dette at vi velger å invitere til et eget arrangement om dette, sier Statoil-sjef Eldar Sætre til E24.

Han peker på at Statoil ikke er først ute med et slikt arrangement blant store energi- og industriselskaper.

– Det er første gangen for oss, men med den interessen som er mener vi det er nyttig, sier Sætre.

Les også: Statoil risikerer skattesmell på fire milliarder

Stiller med toppene

– Det er interessant at kapitalmarkedets stadig grønnere orientering har blitt en reell driver for endring i energiselskapene. Jeg håper Statoil ser at økende investeringer i ren energi ikke bare er nødvendig for å møte samfunnets forventninger, men også markedets krav, sier leder i klimastiftelsen Zero, Marius Holm, når han får høre om det nye arrangementet.

Les også

Fersk Sintef-rapport om CO₂-rensing: Spår opptil 40.000 jobber

I invitasjonen til arrangementet skriver Statoil at de skal snakke om emner knyttet til vår strategi, bærekraft og åpenhet, men det er usikkert om selskapet vil annonsere noen nye konkrete investeringer eller opptrappingsplaner.

I første kvartal fortsatte Statoil fornybarsatsingen ved å kjøpe seg inn i to polske havvindprosjekter. Selskapet har allerede engasjert seg i havvind og et solprosjekt i Brasil, og varslet i fjor at fornybar kan komme til å utgjøre opp til en femtedel av alle investeringer i 2030.

På arrangementet i London stiller Statoil opp med sentrale toppledere. I tillegg til konsernsjefen selv, stiller finansdirektør Hans Jakob Hegge, konserndirektør for nye energiløsninger Irene Rummelhoff og bærekraftsdirektør Bjørn Otto Sverdrup opp.

– Blir dette et fast arrangement nå?

– Vi får se hva interessen er, og vi skal jo diskutere bærekraft bredt, fra fornybarinvesteringer til sikkerhet og hvordan vi driver virksomheten vår. Så det er mange tema som er veldig aktuelle for en rekke investorer.

Les også

Aibel vinner milliardkontrakt på Njord-feltet

Doblet kassabeholdningen

Samtidig som fornybar får mer plass i strategien, er det fortsatt olje- og gassvirksomheten som sørger for å dra inn pengene i konsernet.

Høyere priser og lavere kostnader bidro til at kontantstrømmen fra driften (inntekter etter at løpende driftskostnader er dekket) har økt kraftig over en periode.

I første kvartal økte den fra 5,9 til 7,1 milliarder dollar mot samme periode i fjor.

– Dette er den sterkeste kontantstrømmen fra drift jeg har fått anledning til å levere i min tid som konsernsjef, sa Eldar Sætre under presentasjonen onsdag.

– Forrige gang vi leverte en så sterk kontantstrøm var i første kvartal 2014, og la meg minne om at oljeprisen den gang lå rundt 100 dollar per fat, fortsatte Sætre.

Til sammenligning solgte Statoil i snitt oljen og væskeproduksjonen sin for 60,2 dollar per fat i første kvartal, et hopp på 11,3 dollar mot samme periode i fjor.

Selv etter at Statoil hadde dekket skatten, investeringer og utbyttet i første kvartal, satt de fortsatt igjen med nesten 4,4 milliarder dollar i kontanter. Det var like mye som de hadde på bok ved starten av året, og dermed doblet kontantbeholdningen seg på ett kvartal.

Les også

Statoil tar økt leterisiko i håp om norske storfunn: – Vi vet ikke om det vil fungere

Selskapet er dermed i en fundamentalt annerledes posisjon enn da oljeprisen var på topp, da selskapets kostnader og investeringer var så høye at de selv med de høye oljeprisene måtte låne penger for å betale utbytte.

Holder på investeringsprognosen

Statoil regner med at de vil bruke mer på investeringer utover året enn de 2,1 milliardene som ble brukt i første kvartal, noe som kan tynge kassen noe avhengig av hvor mye man tjener på olje- og gassalget.

Totalt har selskapet lagt opp til investeringer på 11 milliarder dollar i år, og i kvartalsrapporten skriver Statoil at de står på det estimatet foreløpig.

Danske Bank-analytiker Anders Holte skrev i en oppdatering i forkant av Statoils kvartalsrapport at han tror selskapet vil komme til å øke anslaget fra 11 milliarder dollar enten etter andre eller tredje kvartal.

– Vi ser ingen grunn til å endre investeringsanslaget hverken opp eller ned fra 11 milliarder dollar, sier Eldar Sætre til E24 onsdag.

Han peker på at årets investeringsbudsjett spesielt drives av at både gassfeltet Aasta Hansteen i Norskehavet og at tungoljefeltet Mariner på britisk sokkel skal igangsettes i løpet av året, samtidig som investeringene i Johan Sverdrup-feltet intensiveres og man setter i gang den innledende byggingen av Johan Castberg-feltet i Barentshavet.

– Er det noe dere vurderer fremskynde eller ledig kapasitet i leverandørindustrien som dere vil bruke som kan endre investeringsprognosen?

– Det er ikke mye som er lett å flytte og vi har prosjekter som er planlagt i lang tid. Vi gjør vurderinger av prosjektporteføljen to ganger i året, og det er ingen endringer nå, sier Statoil-sjefen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. – Ikke noe som representerer et nytt kostnadsnivå

  2. Beste kvartal på fire år, men Equinor tar nye milliardtap i USA

  3. Svakere enn ventet fra Equinor

  4. Disse verdiene kan Equinor måtte ta tap på: – Kan komme en god del

  5. Betalt innhold

    Disse verdiene kan Equinor måtte ta tap på: – Kan komme en god del